Dolar

32,5154

Euro

34,7314

Altın

2.487,30

Bist

9.524,59

'Zehran Alluş'un ölümünde Ürdün'ün parmağı olabilir'

İddialara göre Suudi Arabistan, önde gelen Suriyeli muhalif liderlerden biri olan Zehran Alluş'un öldürülmesinde Ürdün'ün parmağı olduğunu düşünüyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2016-05-02 17:02:22

'Zehran Alluş'un ölümünde Ürdün'ün parmağı olabilir'

Suriye muhalefeti yanlısı bir yayın politikası olan Arabi21 sitesinin diplomatik kaynaklara dayandırdığı habere göre Riyad, Suriye'nin başkenti Şam ve kırsalında etkin olan en güçlü muhalif grup Ceyşul İslam lideri Zehran Alluş'un 25 Aralık'ta hava saldırısı ile öldürülmesi olayında Ürdün'ün parmağı olduğunu düşünüyor.

Mepanews, haberde ifadelerine yer verilen diplomatın şunları söylediğini aktardı:

SINIRDAN GEÇERKEN HERHANGİ BİR KONTROL OLMADI

"Ürdün güvenlik servisi, Alluş'un Suudi Arabistan'la ilişkilerinden dolayı elde ettiği avantajla Ürdün'ün egemenlik haklarını ihlal ederek, hiç bir koordinasyon olmadan sınırdan geçiş yaptığına inanıyordu."

ÜRDÜN - SUUD İLİŞKİLERİ GERİLDİ

"Ürdün'ün suç ortaklığına dair bilgiler, Suud Krallığı'nın öfkesine yol açtı ve iki ülke arasındaki ilişkilerin gerilmesine neden oldu."

AMMAN - MOSKOVA YAKINLAŞMASI

Yayınlanan bu haber, yakın zamanda (Ürdün'ün başkenti) Amman ve (Rusya'nın başkenti) Moskova arasında güçlenen diplomatik ilişkiyi akıllara getirdi.

Rusya'nın Suriye'ye müdahale kararı alması sonrası Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, 23 Kasım'da Viyana'da yaptığı açıklamada, ülkesi ve Ürdün'ün Suriye'deki askeri aktivitelerin koordinasyonu konusunda anlaştığını ve bu koordinasyonun Ürdün'ün başkenti Amman'daki merkez üzerinden yapılması konusunda anlaşmaya vardıklarını belirtmişti.

Bu açıklamadan bir ay sonra Ürdün Kralı Abdullah, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Moskova'da görüşmesi sırasında, Suriye'de siyasi bir çözüm bulmanın tek yolunun Rusya'nın güçlü bir rol üstlenmesi ile mümkün olacağını söyledi.

Ürdün, Aralık ayında Washington ve Moskova ile koordineli bir şekilde, bir 'terör örgütleri' listesi hazırladı. Bu grupların, rakip güçler olan Rusya ve ABD tarafından mutabık olunan ortak hedefler olması hesaplanıyordu.

ÖSO Güney Cephesi'nden adını vermek istemeyen bir kaynak, Londra merkezli El-Araby al Jadeed gazetesine iki ülke arasındaki bu koordinasyonun Deraa'daki muhalifler için hiç de iyiye işaret olmadığını ifade etmiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Güney Cephesi, Ürdün yönetiminin Rusya ile iletişim halinde olduğunun ve Esed rejimi ile bazı sorunları koordine ettiğinin farkındaydı. Fakat bu anlaşmaların uygulanması olumsuz etkileri olabilecek yeni bir aşamaya geçildiğini gösteriyor olabilir"

Bir diğer sinyal ise, Ürdün'ün Deraa'daki savaşın seyrine dair duruş değiştirmesiydi. İddiaya göre, Suriye istihbaratının başındaki isim Ali Memluk son zamanlarda sınır bölgesini tartışmak için Amman'ı ziyaret etti.

el-Kuds el-Arabi gazetesinin haberine göre, 2015 yılının Aralık ayında Memluk, Amman'da üst düzey yetkililerle buluştu. Bu buluşmada, önemli ve gizli yolculuğunu potansiyel güvenlik sorunlarına yönelik tartışmalar da yaşandı.

Haber Ara