Dolar

32,5874

Euro

34,8010

Altın

2.510,25

Bist

9.693,46

Zatürre nedir? Zatürre bulaşıcı mı?

Zatürre nedir? En çok kimler zatürre olur? Zatürrenin tedavisi nasıldır? Zatürre bulaşıcı mı? İşte zatürre hakkında merak edilenler?

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-07-12 17:43:47

Zatürre nedir? Zatürre bulaşıcı mı?

Bilimsel adı Pnömoni olan Zatürre virüs, bakteri veya mantarların akciğerde oluşturduğu enfeksiyon nedeniyle hava keseciklerinin sıvı ile dolması hastalığıdır.

Zatürre her yaştan insanda olabilcek bir hastalık türü olup özellikle 0 - 2 yaş aralığındaki çocuklarda ve bağışıklık sistemiz zayıflamış yetkinlerde oldukça tehlikeli olup, ölümle sonuçlanabilecek bir hastalık türüdür. 

Zatürre, daha çok çocukken akciğer hastalığı geçiren kişiler, kalp rahatsızlığı olanlar ve erken doğum olan bebeklerde görülmektedir.

DSÖ (Dünya Sağlık Örgütü) paylaştığı istatistiki bilgilere göre insanların yüze 2'si zatürreye yakalanıyor. Zatürrenin belirtileri soğuk algınlığı veya gribal enfeksiyona benzediği için hastalar zamanında sağlık kuruluşlarına başvurup tedaviye başlamıyor. İlerleyen safhalarda zatürrenin tedavisi zorlaşmakta ve akciğerlerde bıraktığı hasar fazlaca olmaktadır.

Zatürreden korunma yolları

Zatürreden korunma aslında koroa virüsten korunma yollarıyla aynı olduğu görülmektedir. El temizliği zatürreden korunmada birinci sırada gelmektedir. Daha sonra ise yiyecek temizliği gelmektedir. Yenecek besinlerin özellikle meyve sebzelerin iyice yıkanmış olmasına dikkat edilmelidir. Diğer bir korunma yöntemi başkalarının eşyalarını kullanmamaktır. Zatürre oldukça bulaşıcı olduğu için başkalarının kullandığı eşyalardan uzak durmak en akıllıca yöntem olacaktır. Sigara ve alkol, bağışıklık sistemini zayıflatarak zatürreye davetiye çıkarması nedeniyle uzak durulması gereken kötü alışkanlıklardandır. 

Zatürrenin belirtileri!

Öksürük, yüksek ateş, üşüme ve titreme, devamlı seyreden sarı-yeşil balgam, hızlı soluk alıp verme, nefes almada güçlük, göğüs ağrısı, baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik, karın ağrısı ve karında şişkinlik, kusma ya da kusacakmış hissi ve 65 yaş üstü kişilerde bilinç bulanıklığı zatürrenin en belirgin belirtileridir.

Zatürrenin tedavisi!

Zatürre teşhisi konulan bir hastaya genellikle antibiyotik, bol sıvı alımı, istirahat ve ağrı kesiciler uygulanır. Eğer hastalık çok fazla ilerlemiş ise hastanede yatış ve solunum desteği uygulanabilir.

Haber Ara