Dolar

32,5688

Euro

34,7372

Altın

2.486,51

Bist

9.524,59

Zaman: Iğdır'da cevap bekleyen sorular

Iğdır'da PKK'nın düzenlediği saldırı sonucunda 13 polis şehit olmuştu, olayla ilgili yeni ayrıntılar ortaya çıktı...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-11 05:04:30

Zaman: Iğdır'da cevap bekleyen sorular

Iğdır'da polise yönelik düzenlenen saldırıda ciddi istihbarat zaafiyetinin yaşandığı iddia edildi. Askerî istihbarat birimleri, PKK militanlarının polise yönelik saldırı hazırlığında olduğunu emniyet birimlerine iletti, ancak yeterli önlem alınmadığı öne sürüldü.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre; Türkiye'yi yasa boğan Iğdır'daki bombalı terör saldırısında şehit düşen 13 polis, gözyaşları ve dualar eşliğinde toprağa verildi. Saldırının üzerinden üç gün geçti. Ancak, Dilucu Sınır Kapısı'nda görevli polis memurlarını taşıyan servis minibüsüne düzenlenen saldırıyla ilgili ihmaller zinciri hâlâ aydınlatılamadı.

Alınan bilgilere göre, saldırıya ilişkin yeni detaylar ortaya çıktı. Buna göre, PKK militanları yolun kenarına yerleştirdikleri 1 tonluk patlayıcıyı koyun sürüsüyle kamufle etti. Saldırının ardından polis minibüsünün arkasındaki zırhlı araçta yer alan polisler, saldırıyı düzenleyen 4 militanla çatıştı. PKK'lılar çatışma sonrası bir traktörü şoförüyle birlikte gasp etti ve Ağrı Dağı'nın eteklerindeki barınaklarına kaçtı. Traktör şoförünün ifadesine başvuruldu ve detaylı bilgi alındı. Ancak saldırganlar hâlâ tespit edilemedi. Emniyet raporlarının dışında Askeri İstihbarat Birimleri de PKK militanlarının polise yönelik saldırı hazırlığında olduğunu iletti. Bunlar dikkate alınmadı. Bir hafta önceden PKK bir saldırı yaparak yardım gelip gelmeyeceğini test etti. Ağrı Dağı'nın eteklerinde de 80 PKK/KCK militanına yönelik operasyon yapılmadı. Gündüz gözüyle bölgeye yakın köylerde yol kesmeler oldu. Bütün bu gelişmelere rağmen yeterli tedbir alınmadı.

Yine saldırıdan hemen önce bir grup PKK'lının polis aramasında yakalandığı ancak MİT yetkilisi olduğunu söyleyen isimlerin devreye girmesiyle salıverildiği iddia ediliyor. Polisin kullandığı otobüsün zırhsız olduğu ileri sürülürken valilik, iddiaları yalanladı. Ancak aracın parçalarının olay yerinden kilometrelerce uzaklığa fırladığı biliniyor. Zırhlı araçların servis değil eskort görevi yapan araçlar olduğu görülüyor. Olayın üzerinden 3 gün geçmesine rağmen şehit polis memurlarına ait ayakkabı, gömlek parçası ve patlayan araçtan geriye kalan demir parçaları da hâlâ olay yerinde bulunuyor.

İŞTE SALDIRIYLA İLGİLİ CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Iğdır'da 13 gün önce saldırının olduğu yolda aynı polislerin bulunduğu araca teröristlerce ateş açıldı. 1 polis yaralandı. Neden operasyon yapılmadı?

Saldırının olduğu yer, uluslararası yol. Militanlar nasıl rahatça bu yolun kenarına 1 ton bomba yerleştirebildi? Saldırı istihbaratı ve polisler hedef olmasına rağmen neden güvenlik önlemleri alınmadı?

Koyun sürüleri ve kamyonla kamufle bilgisi hususunda yapılan incelemede ne netice alındı?

Saldırıdan kısa süre önce bazı militanların polis aramalarında yakalandığı, ancak MİT görevlileri tarafından teslim alınarak serbest bırakıldığı iddiaları doğru mu? Polisin adli makamlara sevk etmekte ısrar ettiği militanların MİT görevlilerince savcıya baskı yapılarak serbest bıraktırıldığı iddiası doğru mu?

Yeniçağ Gazetesi yazarı Ahmet Takan'ın iddiasına göre İl Emniyet Müdürü kendisine zırhlı arazi aracı aldırdı, polisler ise zırhsız servis araçlarıyla görev yerlerine gönderildi. Bu iddia doğru mu?

Iğdır Vali Yardımcısı Mevlüt Özmen, Twitter hesabında örgüt militanlarına işlem yapmayan herkes hakkında soruşturma açılsın paylaşımı yaptı. Peki bu işlemleri kim engelledi?

Saldırının yaşandığı ilçe İran, Ermenistan, Nahcivan ve Ağrı Dağı arasında kalan bir nokta. Ağrı Dağı'nda yuvalanan PKK'lılara yönelik askerin operasyon taleplerinin engellendiği doğru mu?

PKK'nın, Ağrı ve Iğdır'da yaylalarda çocukları alıp, yaz tatiline çıkan ilköğretim öğrencilerine dağda örgüt propagandası yaptığı, silahlı eğitim verdiği ihbarları neden sümen altı edildi?

Iğdırlı köylüler, Ağrı Dağı eteklerindeki tarlalarına gidemediğini, güpegündüz karşılarına silahlı militanların çıktığını, ürünlerinin tarlalarda çürüdüğünü söylüyor. Bölgeye neden operasyon yapılmıyor?

Tarihinde ilk kez şehit veren Karakoyunlu ilçesinde saldırıyı gerçekleştiren iki militanın gündüz vakti silahları ile birlikte ilçeye elini kolunu sallayarak geldiği ve bir pastanede kahvaltı yaptığı belirtiliyor. Bu bir güvenlik zafiyeti değil mi?

Ağrı Dağı eteklerinde bulunan üniversite mevkiinde PKK'lıların gündüz vakti yol keserek, araç yakması ve 4 aracı kaçırması üzerine  2 bin metredeki Korhan Yaylası yoluna Iğdır Valiliği'nin hendek kazması bir zafiyet değil mi? Asker neden bölgeye operasyon düzenlemek yerine hendek kazmaktadır?

Iğdır'da şehit olanların 8'i şubelerinden çıkarılıp yol uygulamasına verilen polisler iddiası doğru mu? Gördükleri eksiklikleri rapor ettiği için 30 polis hakkında soruşturma açıldı mı? Bu ihmalleri ile uzman personeli dağıtan ve olayları sümen altı eden amirleri hakkında ne işlem yapıldı?

Haber Ara