Dolar

32,3661

Euro

35,0127

Altın

2.324,55

Bist

9.125,20

Zaman: Cuma namazı için 155 arıyorlar

Nusaybin'de sokağa çıkma yasağı uygulamasının devam etmesi nedeniyle bazı sorunların da ortaya çıktığı öğrenildi...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-03 03:44:52

Zaman: Cuma namazı için 155 arıyorlar

Mardin'in Nusaybin ilçesinde Valilik kararıyla sokağa çıkma yasağı uygulamasının devam etmesi nedeniyle vatandaşların Cuma namazını kılmak için 155 polis hattını aradığı öne sürüldü.

Zaman Gazetesi'nin haberine göre; Mardin'in Nusaybin ilçesi, yaklaşık 2 aydan beri silah ve bomba sesleriyle yankılanıyor. Suruç'ta 33 kişinin hayatını kaybettiği bombalı saldırıdan sonra IŞİD'i protesto gerekçesiyle başlayan eylemler zaman içinde değişim gösterdi. PKK'nın gençlik yapılanması YDG-H, önce İmralı'da hükümlü bulunan Abdullah Öcalan'a tecrit uygulandığını ileri sürerek polisle çatıştı. İlçede 25 Temmuz'da güvenlik güçlerine yönelik silahlı saldırılar başladı. Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü'ne yapıla saldırıda 5 polis yaralandı. Saldırganların yakalanması için polis ilçede operasyon düzenledi. Bu esnada YDG-H'li olduğu öne sürülen grup ile polis arasında çıkan çatışmada Seyithan Dede (22) isimli genç öldürüldü. Bu olayın ardından YDG-H'liler, yollara hendek kazdı. İki hafta sonra ise ilçede ‘özyönetim' ilan edildi. Nusaybin Belediye Başkanı Sara Kaya'yı evine yapılan baskınla gözaltına alınarak tutuklandı.

İlk "şehit" haberi ise 24 Ağustos'ta geldi. Mardin'de görevli polis memuru Yakup Mete (20), hafta sonu tatilini geçirmek için geldiği memleketi Nusaybin'de silahlı saldırıya uğradı. Hastaneye kaldırılan Mete, bütün müdahalelere rağmen kurtarılamadı. 16 Eylül'de, Üçyol mevkiinde devriye görevi yürüten zırhlı polis aracının geçişi sırasında, daha önceden yola döşenen bomba PKK'lılar tarafından patlatıldı. Araçta bulunan biri komiser 3 polis hayatını kaybederken, 1 polis memuru da ağır yaralandı. Bomba yüklü araçla saldırılar, köprüleri havaya uçurma birbirini izledi. En son önceki gün Nusaybin ilçesi Bahok kırsalında güvenlik güçleri ile militanlar arasında çıkan çatışmada 1 hayatını kaybetti.

Son günlerde YPG-H üyeleri bazı mahallelerde kontrolü ele geçirdi. Hendek kazılan 6 mahallede hayat adeta durdu. Yeni eğitim yılı başlamasına rağmen buradaki okullar açılamadı. İlçede durumun daha da kötüleşmesinden endişe ediliyor.

CUMA NAMAZINA GİTMEK İSTEYENLERE BİBER GAZLI MÜDAHALE

Sokağa çıkma yasağının uygulandığı Nusaybin'de, namaz vakitlerinde ezan okunmuyor. Buna rağmen cuma vaktinin yaklaştığını görenler, namaz için camiye gitmek istedi. Evden çıkan vatandaşlara polisin izin vermediği, 155 Polis İmdat hattını arayarak cuma namazına gitmek istediklerini belirtenlerin de olumsuz cevap aldığı iddia edildi. Yenituran Mahallesi Çağlayan Caddesi üzerinde cumaya gidenlere ise biber gazıyla müdahale edildiği öğrenildi.

Diyarbakır'ın Silvan ilçesinde evinin önünde bir astsubay ile bir uzman çavuşun öldürülmesinin ardından dün sabah saat 06.00'dan itibaren ikinci bir emre kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Yasaktan sonra PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi'nin (YDG-H) hendekler kazıp bombalı tuzaklar kurduğu mahallelere yönelik operasyon başlatıldı. Sokağa çıkma yasağıyla birlikte çok sayıda polis ekibi, askeri birliklerin desteğiyle Tekel, Konak ve Mescit mahallelerine girdi. Operasyonlar kapsamında şiddetli çatışmaların yaşandığı bildirildi. Askerin de destek verdiği operasyonda ölü ve yaralıların olduğu belirtildi. Ancak şu ana kadar ilçede yaşananlarla ilgili resmi bir açıklama yapılmadı.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara