Dolar

32,5779

Euro

34,8036

Altın

2.510,86

Bist

9.693,46

“Yüzyılın Anlaşması” planı, Ramazan ayından sonra açıklanacak

ABD Başkanı Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner dün yaptığı açıklamada, “Yüzyılın Anlaşması” isimli Orta Doğu barış planının, Ramazan ayı sonrasını açıklanacağını söyledi. Filistinliler ise, Trump’ın İsrail yanlısı kararları yüzünden plana soğuk.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-04-18 09:03:43

“Yüzyılın  Anlaşması” planı, Ramazan ayından sonra açıklanacak

ABD Başkanı Donald Trump'ın danışmanı ve damadı Jared Kushner dün yaptığı açıklamada, hükümetin uzun zamandır beklenen 'Yüzyılın Anlaşması” isimli Orta Doğu barış planının Müslümanların kutsal Ramazan ayı sonrasında yayınlanacağını duyurdu.

İsrail Başbakanı Netanyahu'nun beşinci dönem görevde kalmasını sağlayan seçim zaferinden bir hafta sonra
konuşan Kushner, planın Haziran ayından önce yayınlanmayacağını belirtti.

ABD, PLANININ İÇERİĞİNİ SAKLIYOR

Washington'daki bir büyükelçi grubuna konuşan Kushner, barış planının Ramazan'dan sonra haziran ayının ilk haftasında sona erecek şekilde halka açıklanacağını söyledi.
Trump yönetimi ise, planın içeri hakkında bilgi vermekten kaçınıyor.
ABD elçisi Jason Greenblatt ise, Twetter'den yaptığı açıklamada, “Planının detaylarının önceden açıklayacağız” dedi.
Filistinli başmüzakereci Saib Erekat'ın önümüzdeki hafta Washington'u ziyaret etmesi bekleniyor; ancak Kushner ile görüşme planlamadığı bildirildi.

TRUMP YÖNETİMİ, ABBAS'IN
PLANI DESTEKLEYECEĞİNİ UMUYOR

Ancak Filistin Devlet Başkanı Abbas, ABD Başkanı Trump'ın Aralık 2017'deki Kudüs kararından sonra ABD'nin İsrail-Filistin sorununda ara buluculuk rolünü kaybettiğini ve ABD'li hiçbir yetkiliyle görüşmeyeceğini açıklamıştı. Trump yönetimi hâlâ, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas'ın planı destekleyeceğini umuyor.

ABD'li bir yetkili, “Abbas'ın geçen şubat ayında, planı okuduğunu, esaslarına göre değerlendirdiğini ve planın yayınlanmasından sonra müzakere masasına geleceğini umuyoruz” dedi.

PLAN FİLİSTİNLİLERİN
İSTEKLERİNDEN UZAK

ABD eski Cumhurbaşkanı Barack Obama döneminde İsrail'in elçisi olan Shapiro, planın Filistin'in isteklerini yerine getirmekten uzak olacağını; ancak İsrail hükümeti tarafından kabul edilebileceğini söyledi. Shapiro, “Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ve diğer İdare yetkilileri tarafından yapılan son açıklamalar, iki devletli bir çözümün temel unsurlarını içermeyeceğini gösteriyor” dedi.

FİLİSTİN BAŞBAKANI:
BARIŞ PLANI ÖLÜ DOĞACAK

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye ise önceki gün yaptığı açıklamada, ABD Başkanı Trump'ın İsrail-Filistin meselesinin çözümü konusunda öne sürdüğü “Yüzyılın Anlaşması”nın "ölü doğacağına" işaret ederek, ABD'nin Arap dünyasındaki müttefikleri dahil uluslararası toplumun, bu anlaşmanın reddedilmesinde Filistinlilere destek vereceği öngörüsünde bulundu.
"Filistin'de Trump'ın hiç ortağı yok. Trump'ın hiç Arap, Avrupalı ortağı da yok" diyen Muhammed Iştiyye, ABD'nin İsrail yanlısı tüm adımlarından sonra müzakere edecek bir şey kalmadığını dile getirdi.
Iştiyye, Filistinlilerin temel taleplerini göz ardı eden herhangi bir teklifin uluslararası toplum tarafından reddedileceğini vurgulayarak, "Filistin devletine nerede sahip olacağız? Entite arayışında değiliz. Bizler egemen bir devlet bekliyoruz. Filistinliler ekonomik barışla ilgilenmiyor. İşgalin son bulmasıyla ilgileniyoruz." diye konuştu. 

PLAN, İSRAİL'E HİZMET EDİYOR

Washington Post gazetesi, ABD Başkanı Trump'ın “Yüzyılın Anlaşması" olarak adlandırılan Orta Doğu barış planının, Filistinlilerin gündelik hayatına birtakım iyileştirmeler getirmekle birlikte bağımsız bir Filistin devleti kurulmasını önermediğini ileri sürdü. Plan, daha çok Filistinlilerin ekonomik koşullarının iyileştirilmesine ve din, inanç ve ibadet özgürlüğü ile hukuki eşitlik gibi temel hak ve özgürlükler konusunda bazı güvenceler getirilmesine odaklanıyor.
Sözde barış planının, Kudüs'ün tamamının İsrail'e bırakılması ve Batı Şeria'daki yasa dışı Yahudi yerleşim birimlerinin büyük bölümünün varlığını sürdürmesi gibi Filistinlilerin aleyhine maddeler içerdiği de belirtiliyor.
Arap yetkililer ise, Kushner ve ekibinin bölgede yürüttükleri temaslarda, planın detaylarına dair bilgi vermediğini, fakat gündeme getirdikleri önerilerin daha çok Filistinlilere yeni ekonomik imkanlar oluşturmaya ve buna karşılık İsrail'in işgal altındaki topraklardaki egemenliğinin korunmasına odaklandığını dile getirdi.

Haber Ara