Dolar

32,6007

Euro

34,8130

Altın

2.501,47

Bist

9.476,89

Yusuf Kaplan: Asıl iş, şimdi başlıyor!

Yusuf Kaplan, kültürel bağlamda Türkiye'deki son durumu değerlendirirken önemli uyarılarda bulundu...

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-11-06 08:39:21

Yusuf Kaplan: Asıl iş, şimdi başlıyor!

Yeni Şafak Gazetesi yazarı Yusuf Kaplan, bugünkü "Asıl iş, şimdi başlıyor!" başlıklı yazısında Türkiye'de yıllardır süren kültüren kopuşu işaret ederek önemli uyarılarda bulundu. Türkiye, 100 yıldır, medeniyet iddialarını terketti; o yüzden 100 yıldır tarih yapmıyor, tarihte tatil yapıyor, yorumundan bulunan Kaplan, "Ama son iki asırdır köklü bir medeniyet buhranı yaşıyoruz: Medeniyet gökkubbemiz çöktü: Müslüman zihni, idraki, dili, “yer”i yerle bir oldu: Müslümanca duyuş, kavrayış, düşünüş ve yaşayış vasat'ımızı ve vasıta'larımızı, yetilerimizi ve yeteneklerimizi, ilkelerimizi ve zeminimizi yitirdik" dedi.

İşte Yusuf Kaplan'ın yazısından bir bölüm:

Önce önümüzdeki -ürpertici!- manzara'yı tasvir ve tarif edelim. Sonra da çıkış yolunu gösterecek nazariye'ye geçelim.

MANZARA'YI GÖRELİM LÜTFEN!

Manzara şu: Genç kuşak, format değiştiriyor: Postmodern popüler ve vulger Amerikan kültürü tarafından silbaştan yeniden formatlanıyor: Ve ruhunu yitiriyor: Yoz medya rejimi, çocuklarımızı yozlaştırıyor; bu toprakların ruhköklerine yabancılaştırıyor.

Pozitivist, ezberci, sığ eğitim sistemi, genç kuşaklarımızı kişiliksiz, kimliksiz ve özgüveni sıfırlanmış, mankurtlaşmış, diploma için okula gidip-gelen ruhsuz makinalara dönüştürüyor.

Özel okullarda, özel eğitim alan varlıklı ailelerin çocukları, Batı hayranlığıyla yetiştiriliyor, bir an önce Batı'ya kapağı atmak için can atıyor! Bu çocuklarımız, okuldayken bu topraklardan, bu topraklara ruh üfleyen medeniyet dinamiklerimizden büsbütün kopuyor, koparılıyor!

Fakir-fukara ailelerin çocukları da aynı trajediden nasiplerini alıyor: Ruhsuz, heyecansız, iddiasız, ezberci eğitim sistemi, çocuklarımızı kültürel ve entelektül intiharın eşiğine fırlatıyor!

Kültür hayatımız, medya ve eğitim sistemimizden daha dekadant/tefessüh etmiş bir görünüm arzediyor: Celladına âşık, metamorfoz yemiş bir entelijansiya, kültür'ü “küfür”e dönüştürüyor: Bize ait her şeyi inkâr ediyor, yerle bir ediyor: Bizim derûnî irfanî dip dalga'mızı ve genetik “kültürel” kodlarımızı siliyor!

Manzara, ürpertici! Buradan bizi çıkarabilecek nazariye'ye geçelim şimdi.

DALGA KIRMA'YI BAŞARDIK; FAKAT...

Türkiye, 100 yıldır, medeniyet iddialarını terketti; o yüzden 100 yıldır tarih yapmıyor, tarihte tatil yapıyor.

Dünya tarihi durdu; Batılılar, dünya tarihini durdurdu: Asya'yı, Afrika'yı, Latin Amerika'yı durdurdu: Asya da, Afrika da, Latin Amerika da tarih yapmıyor artık; kıyıya vurdu bu üç kıta da: Kapitalizm, bütün dünyayı kendine benzetti ve dünyanın bütün medeniyetlerini yok etti: Ruhsuzluğa mahkûm etti en azından.

Batılı dünya tasavvuru çöktü. İnsanlığı kültürel çölleşmenin ve ontolojik felâketin eşiğine fırlattı.

Yeni bir dünya kurulacak. Türkiye, bu dünyanın kurulmasında kurucu bir rol oynayacak; oynamak zorunda.

Haber Ara