Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yürümek, koşmaktan daha fazla kilo verdiriyor; işte nedeni

İsveçli bir spor koçu ve Londra merkezli fitness blog yazarı Faya Nilsson'a göre yürüyüş, koşmaktan daha fazla kilo kaybına neden olabilir.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-11-02 12:15:21

Yürümek, koşmaktan daha fazla kilo verdiriyor; işte nedeni

İsveçli bir spor koçu ve Londra merkezli fitness blog yazarı Faya Nilsson'a göre yürüyüş, koşmaktan daha fazla kilo kaybına neden olabilir. Nillson, bu etkinliğin neden herkes için daha etkili ve uygun olacağının nedenlerini The Sun'a açıkladı. 

Daha az atletik olanlar için koşmak genellikle yorucu olabiliyor. Hızlı yürümenin kilo verme arayışlarında onlara daha iyi yardımcı olabileceğini keşfettiklerinde mutlulukla karşılayacaklardır. İngiliz meslektaşlarımız tarafından aktarılan bu uzman görüşleri, bu iki alıştırmanın değerlendirmesini yapıyor.

Yürüme: Gerçek bir terapi

Koşma meraklıları, egzersiz yaparken üretilen mutlu hormonların kokteylini övmeye devam ederken, yürüyüş de çok sayıda sağlık yararı sağlar. Bu fiziksel aktivite, sadece yağları derinlemesine yakmanın bir yoludur. Fransız Kardiyoloji Federasyonu'nun bir yayında açıkladığı gibi, 30 dakikalık tempolu bir yürüyüş de kalp sağlığınız için doğal bir müttefiktir.
Ayrıca yürüyüş, koşma, endorfin ve dopamin ürettiği için stres ve kaygı ile savaşmanın bir yolu olacaktır. 

Yürüyüşçüler için daha fazla kalp faydası 

California'daki Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı tarafından yürütülen bu çalışma, tempolu yürüyüşün kalp hastalığı riskini azaltmada koşmaktan daha etkili olduğunu öne sürüyor. 33.060 koşucu ve 15.045 yürüyüşçüden oluşan iki araştırmadan elde edilen verilere dayanarak, yürüyenlerin koşanlara göre daha iyi kalple yaşadıklarını göstermektedir. Ve ilk grup, yüzde 9,3'lük bir risk azaltımından yararlanırken, diğerleri yalnızca yüzde 4,5'ten yararlandı.
 
Çalışmanın başyazarı Dr. Paul T. Williams'a göre, “yürümek, bazı insanlar için koşmaya kıyasla daha sürdürülebilir bir aktivite olabilir. Öte yandan, koşmayı seçenler, muhtemelen bir saatte iki kat daha fazlasını yapabildikleri için yürümeyi seçenlerden iki kat daha fazla eğitim alıyorlar.” diye açıklıyor araştırmacı. Bu nedenle argümanlar, her ikisi de daha iyi sağlık için yararlı olan iki uygulama için geçerlidir.

Bir spor koçuna göre "yürümek daha fazla yağ yakar" 

Fitness On Toast adlı bloğuyla tanınan spor uzmanı Faya Nillsson, yürümenin güçlü bir savunucusu hatta yürümenin kilo kaybı için daha iyi olduğunu iddia ediyor. Faya Nillsson, daha iyi sonuçlar için bu aktiviteyi kahvaltıdan önce uygulamayı tavsiye ediyor. "Zamanınız kısaysa, bunu mümkün olduğunda yapmayı seçin. Her yerde, her zaman yapılabilir, ancak en iyi zaman kahvaltıdan bir saat öncedir," diye tavsiye ediyor.
 
Şu anda glikojen rezervlerimizin daha düşük olduğunu ve bunların küçük miktarları ile vücudun biriken yağı daha hızlı yakacağını açıklıyor. Yürümenin ayrıca güzel manzaralar düşünmek için bir fırsat olduğunu savunuyor. O halde bu sporu günlük hayatımıza entegre etmekte tereddüt olmamalıdır.
 
“Dışarıdaysanız, kendinizi hız açısından zorlamanız gerekir, böylece aktif olarak oldukça zor bir egzersiz yapıyormuşsunuz gibi hissedersiniz” diye teşvik ediyor. Blogcu ayrıca, bu disiplinin karlı olması için terlemeniz ve biraz nefes darlığı hissetmeniz gerektiğini de ekliyor. 

Kilo vermek için yürümek veya koşmak?

Hartford Hastanesinde kardiyoloji başkanı olan Dr. Paul D. Thompson'a göre, cevap esasen kendiniz için belirlediğiniz hedeflere bağlıdır. Bu nedenle, Faya Nilsson, yürümenin kilo vermek için daha uygun olacağına inanıyorsa, doktor bu disiplinin daha iyi olduğu teorisine karşı çıkıyor.
 
Bir Tüketici Raporları makalesinde, temel farkın aslında kat edilen mesafe değil, “egzersizde dakika başına” yakılan kalori sayısı olduğunu açıklıyor. Bununla birlikte, yürüme süresi koşu sırasında olduğu gibi aynı sayıda kalori yakacak kadar uzunsa, pratik yapmak için hâlâ iyi bir spor aktivitesi olablir diye ekliyor.
 
Ek olarak, bazı insanların spor salonuna gitmek için motivasyonları olmayabilir veya çok fazla eforla başlamaktan korkabilirler, bu da hızlı yürümeyi başlamak için daha uygun bir aktivite haline getirir. Sporcu değilseniz 10 dakika bile fark yaratabilir. 

Nasıl daha iyi yürüyebilirim?

Acemiyseniz ve koşmak yerine hızlı yürümeyi seviyorsanız, cesaretinizin kırılmaması için birkaç ipucunu takip etmeniz önemlidir. Yeterince hızlı yapıp yapmadığınızı anlamak için, hâlâ konuşabildiğinizden, ancak “bir şarkının sözlerini söyleyemediğinizden” emin olmalısınız.
Akıllı telefonlardaki çok sayıda uygulama size bu aktiviteyi gerçekleştirmenizi hatırlatır, ancak aynı zamanda adımlarınızı, hızınızı sayabilir ve performanslarınızın gelişimini takip edebilir.
En iyi yanı, bu ritüelin sosyal bir boyuta sahip olmasıdır. Arkadaşlarınızı sizinle çalışmaya davet edin, bu iyi yapmanız için sizi motive edecektir.  

Kaynak: Santeplusmag

Haber Ara