Dolar

32,5976

Euro

34,7961

Altın

2.488,42

Bist

9.457,82

Yunanlı yazardan ağır suçlama: Mısır kendini aptal yerine koyuyor

Yunanistan, Kıbrıs Rum Yönetimi ve İsrail arasında önceki gün Atina’da imzalanan EastMed Gaz Boru Hattı (EEZ) anlaşmasına Mısır’ın destek vermemesi, Yunanlıları kızdırdı. Yunanistan PRO News sitesi yazarı Theophrastus Andreopoulos, “EastMed ile her şey yolunda: Mısır kendini aptal yerine koyuyor” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-04 10:21:10

Yunanlı yazardan ağır suçlama: Mısır kendini aptal yerine koyuyor

eastmedgg

Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis, İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu ve Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiades Perşembe günü Atina'da bir araya gelerek, EastMed Doğu Akdeniz doğal gaz boru hattı projesine ilişkin imza attığı prensip anlaşmasına Mısır'ın destek vermemesi Yunanlıları kızdırdı.

Yunanistan haber sitesi PRO News yazarı Theophrastus Andreopoulos, “EastMed ile her şey yolunda: Mısır kendini aptal yerine koyuyor” başlıklı makalesinde, Sisi yönetimine ağır eleştirilerde bulundu.

“Akdeniz işlerinde ve son günlerde önemli bir rol oynayan ülke Mısır, aptallık yapıyor" diyen Yunanlı yazar Andreopoulos, “Yunanistan, Kıbrıs Rum yönetimi ve İsrail EastMed Gaz Boru Hattı ile ilgili Hükümetler Arası Anlaşma'yı imzaladı; ancak Mısır gelişmeleri ve anlaşmanın uygulanıp uygulanmadığını görmek için bekliyor” yorumunda bulundu.

Kahire yönetiminin, Yunanistan ile EastMed Gaz Boru Hattı sınırı anlaşması imzalama konusunda isteksiz olduğunu ve Türkiye'yi kışkırttığını belirten Yunanlı yazar, Mısırlıların tereddüt içinde olduğunu söyledi.

“Mısır'ın kendine olmayan deniz topraklarını Türkiye'ye bağışlamaya çalışıyor” diyen Yunanlı Yazar, Atina ile Ankara arasındaki anlaşmazlığı körüklemekle suçladı.

Yunanlı yazar Andreopoulos, Mısır il Atina'nın hemfikir olması halinde, Türkiye'nin en az 15.000 km2 kaybedeceğini ileri sürdü.

Ankara'nın 21.500.000 kilometrekarelik bir deniz bölgesi olan Kıbrıs Cumhuriyeti ile yapılan anlaşma ile Mısır'ın çoktan kaybettiğini ileri süren Andreopoulos; Türklerin Doğu Akdeniz'deki oyununu akıllıca olarak yorumladı.

EastMed Gaz Boru Hattı sınırı anlaşması'na destek vermeyen Lübnan'ı da ‘tembellikle' suçlayan Yunanlı yazar Andreopoulos, Beyrut yönetimini Ankara ile hareket etmekle eleştirdi.

Lübnan'ın, İsrail Donanması için çalışan ve ulusal bölgelerini ihlal eden bir Yunan gemisinin sevkiyatı için Yunanistan'a karşı bir protesto başlattığını belirten yazar Andreopoulos, Lübnan Cumhurbaşkanı Michel Avn'ın, ABD Dışişleri Bakanı David Hale ile Beyrut'ta yaptığı görüşme sonrasında yaptığı açıklamada” İsrail Donanmasına Lübnan karasularına hizmet eden bir Yunan gemisinin girişinin ülkenin egemenlik haklarını ihlal ettiğini, kendi karasularımıza giren Yunan gemisinin eylemi Lübnan egemenliğinin ihlali anlamına geliyor. BM'yi olayı araştırmaya çağırıyoruz "dediğini hatırlattı.

Yunanlı yazar Andreopoulos, Lübnan'ın ana sorun olmadığını, basit bir sorun olduğunu tanımlayarak, “Mısır bir problem ve gerçekten de büyük bir problem” dedi.

EastMed boru hattı ile doğal gaz tedarik etmesi beklenen ülkeler arasında bulunan İtalya'nın da ise hiçbir temsilcisinin Perşembe günü imza töreninde yer almaması dikkati çekti. Yunan medyasına yansıyan haberlere göre İtalyan hükümetinde projeye verilen destek konusunda görüş ayrılığı bulunuyor.

Yaklaşık bin 900 kilometre uzunluğundaki EastMed boru hattı, İsrail açıklarından çıkartılacak doğal gazın 2025 yılından itibaren Avrupa'ya ulaştırılmasını hedefliyor.

Kıbrıs, Yunanistan ve işgal rejimi arasındaki 3'lü anlaşma, Rus gazına alternatif olarak değerlendiriliyor.

eastmed-boru-hatti-israil-yunanistan-gkry

Haber Ara