Dolar

32,5156

Euro

34,7928

Altın

2.420,62

Bist

9.711,55

Yunanistanlı firma Hafter ile anlaştı

Türkiye ve Libya’nın Akdeniz’deki etkinliğini artıracak münhasır bölge anlaşmasının ardından Atina, Libya'da meşru ynetimi devirmeye çalışan Hafter güçleriyle masaya oturacak

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-12-02 07:45:02

Yunanistanlı firma Hafter ile anlaştı

Türkiye'nin Libya ile deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması imzalamasıyla provokatif politikalarını şiddetlendiren Yunanistan'ın, Libya'da darbe yapmaya çalışan Halife Hafter ile iş birliği yaptığı iddia edildi.

YUNANİSTANLI BİR FİRMA HAFTER İLE ANLAŞTI

Hafter güçlerinin, Ekim ayı sonunda Yunan bir firma ile, Libya'nın ikinci büyük kenti Bingazi'nin yeniden yapılandırılması için anlaştığı belirtiliyor.

YIKTIĞI KENTİ YENİDEN YAPACAK

Mimarlık, inşaat anlaşmaları ve proje yönetimi alanında hizmet veren Yunanistan merkezli LEEAD Danışmanlık adlı şirketin, Hafter kontrolündeki Bingazi şehrini yeniden inşa etmek için anlaşma yaptığı bildirildi.

Yeni ŞAfak'ın Al Marsad internet sitesinden aktardığına göre anlaşma “Bingazi'nin Genel Kentsel Gelişimi için Temel Plan” adını taşıyor.

Hafter'in 2014 yılından beri ülkenin doğusundaki kentleri ele geçirmek için düzenlediği saldırılar, Bingazi kentini de hayalet şehre çevirmişti.

YUNAN BAKAN DA TOPLANTIDAYDI

Habere göre, Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikolas Dendias ve Atina Belediye Başkanı Kostas Bakoyannis de toplantıda hazır bulundu. Bakoyannis'in, Bingazi'deki Yunan konsolosluğunun yeniden açılması ve iki kenti birbirine bağlayan hava ve deniz yollarının eski haline getirilmesi için çalışmalar yapmak için Atina olarak hazır olduklarını söylediği kaydedildi. Al Marsad'ın haberinde, toplantıda, Yunan ve uluslararası havaalanı, iletişim, dijital teknoloji şirketlerinden temsilcilerin de yer aldığı kaydedildi.

12_29_1

LİBYA İLE ANLAŞMA YUNANİSTAN'I ENDİŞELENDİRDİ

Doğu Akdeniz'deki doğal gaz arama çalışmaları ile ilgili Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkiler gerilirken Atina yönetimi hafta içerisinde Türkiye ile Libya arasında imzalanan "Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası" anlaşmasına tepki göstermişti.

Yunanistan, Libya'nın Atina büyükelçisini Dışişleri Bakanlığına çağırarak, söz konusu anlaşmanın içeriğine dair bilgi talep ettiği, talebin yerine getirilmemesi halinde büyükelçiyi sınır dışı edeceğini bildirdiği öğrenildi.

HAFTER'iN VEKİLLERİNİ ATİNA'YA DAVET EDİYOR

Öte yandan dün (1Aralık) Yeni Şafak'ta gündeme gelen iddiaya göre Hafter kontrolündeki Tobruk Temsilciler Meclisi üyeleri de Atina'ya davet edildi.

YUNANİSTAN'DAN MISIR'A ACİL ZİYARET

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın Mısır'a ‘acil' kodlu bir ziyaret düzenleyeceği ve masadaki konunun ‘Türkiye-Libya anlaşması' olduğu belirtildi.

NATO ZİRVESİNDE TRUMP İLE GÖRÜŞME

Ayrıca Miçotakis'in 3-4 Aralık'ta Londra'da düzenlenecek NATO zirvesinde ABD Başkanı Donald Trump'la yemek yiyeceği ve konuyu gündeme getireceği duyuruldu.

Bunun yanı sıra Miçotakis ile Trump'ın 7 Ocak'ta Washington'da görüşebileceği iddia ediliyor.

MACRON DEVREDE

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis önceki gün bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yunan basınına göre görüşmede Macron, Yunanistan'a desteğini iletti.

İSRAİL SESSİZ

Türkiye'ye karşı Yunanistan'la anlaşma imzalayan İsrail'de ise sessizlik hakim. Tel Aviv ile Atina arasında bu konuda nasıl bir diplomasi yürütüldüğü henüz bilinmiyor.

İsrail, Doğu Akdeniz konusunda Yunanistan, Kıbrıs Rum Kesimi ve Mısır ile birlikte hareket ediyor.

(Habere gitmek için fotoğrafa tıklayınız)

1312286

Haber Ara