Dolar

32,3775

Euro

35,0510

Altın

2.326,39

Bist

9.080,93

Yunanistan ve Hafter, Almanya'ya neden tepki gösterdi?

Almanya’nın girişimiyle 19 Ocak'ta başkent Berlin’de yapılacak Libya Konferansı’na, Yunanistan’ın davet edilmemesi Atina hükümeti ile, Moskova’daki toplantıyı terk eden Libya Ulusal Ordusu Komutanı Hafter’i kızdırdı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-16 09:38:11

Yunanistan ve Hafter, Almanya'ya neden tepki gösterdi?

Almanya'nın girişimiyle başkent Berlin'de yapılacak Libya Konferansı'na Yunanistan'ın davet edilmemesi Atina hükümeti ile, Moskova'daki toplantıyı terk eden Libya Ulusal Ordusu Komutanı Hafter'i kızdırdı.

Yunanistan'ın 19 Ocak Pazar günü yapılması planlanan Berlin Konferansı'na neden katılmadığını cevaplamaya davet edilen Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Rainer Breul, konferansın amacının tarafları etkileyen önemli konularda anlaşmaya varmak olduğunu kaydetti.

Bakan ayrıca, Yunanistan'ı temsil etmek için başka fırsatların verileceğini ve katılımcı olmayan ülkelerin AB tarafından temsil edileceğini de sözlerine ekledi.
Libya-Türkiye arasında varılan anlaşma ile ilgili görüşlerini açıklayan Alman Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Breul, "Yunanistan'ın bu anlaşma hakkındaki endişelerini kesinlikle anlıyoruz; ancak, bu konferansın konusu değil. Türkiye-Libya gibi herhangi bir anlaşma uluslararası hukuka saygı göstermelidir ve bu tür anlaşmaların üçüncü ülkeler pahasına karara bağlanması kabul edilemez " dedi.

Almanya'nın hükümet sözcüsü yardımcısı ise daha önce, Yunanistan'ın Berlin'deki Libya Konferansı'ndaki yokluğu ile ilgili bir soruda, "affedersiniz, ancak Yunanistan'ın neden çağrılmadığını açıkça söyleyemem" demişti.

HAFTER'DEN BERLİN'E TEPKİ: YUNANİSTAN'I
KONFERANSA NEDEN ÇAĞIRMADINIZ?

Öte yandan Libya'da BM tarafından Ulusal Uzlaşı Hükümeti yönetimine karşı saldırılarını sürdüren ve Moskova'daki toplantıyı anlaşma imzalamadan terk eden Emekli General Hafter de, Berlin'de yapılacak Libya Konferansı'na Yunanistan'ın çağrılmamasına tepki gösterdi.

Almanya'nın tavrından duyduğu memnuniyetsizliğini Libya Ulusal Ordusu'nun (LNA) sosyal paylaşım sitesinden dile getiren General Hafter şöyle dedi:
"Yunanistan'ın neden Berlin'deki müzakerelere davet edilmediğini soruyoruz. Yunanistan bu çatışmadan en çok etkilenen ülkelerden biri değil mi? "

Ekran Resmi 2020-01-16 00.07.01

YUNAN KAMUOYU VE BASININDAN DA
MİÇOTAKİS HÜKÜMETİNE TEPKİ

Öte yandan Yunan basını ve kamuoyu da, Yunanistan'ın Berlin'deki konferansa çağrılmamasından Hükümeti ve Dışişleri Bakanını sorumlu tuttu.

Hafter'in, Almanya'ya karşı ‘Yunanistan' çıkışına destek veren Yunan basını şu yorumda bulundu:
“Görünüşe göre Hafter, Yunanistan Dışişleri Bakanı olarak görevlerini yerine getirmeye karar verdi; çünkü, Dışişleri Bakanlığı bunları tek başına yapamayacağını gösteriyor.”

Washington ve Brüksel'i suçlayan Yunanlı gazeteci ve yazar Aris Dimitrakopoulos da makalesinde, “Yunanistan'ı müzakere masasına oturtmak için hiçbir şey yapmadılar. Donald Trump'ın Kyriakos Mitsotakis'e açıkça hatırlattığı gibi, Erdoğan'ın Putin, Merkel ve diğer Avrupalılarla onlar hakkında karar vermesini bekleyecekler” yorumunda bulunarak Atina hükümetine yönelik tepkisini dile getirdi.

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara