Dolar

32,3300

Euro

35,0655

Altın

2.282,22

Bist

8.989,73

Yunanistan parlamentosunda Kur'an-ı Kerim'li yemin

Yunanistan'da 20 Eylül'de yapılan seçimlerden sonra oluşan yeni parlamentonun 300 üyesi yemin ederek görevine başladı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-03 14:03:00

Yunanistan  parlamentosunda Kur'an-ı Kerim'li yemin

AA'nın haberine göre, Parlamentoda, eski Meclis Başkanı Zoi Konstandopulu'nun milletvekili seçilememesi nedeniyle başkan yardımcısı Nikitas Kaklamanis başkanlığında gerçekleştirilen törende, milletvekilleri isteklerine bağlı olarak siyasi, Ortodoks Hıristiyan, ya da İslami geleneklere uygun olarak yemin etti.

Yunanistan Başpiskoposu İeronimos'un yönetiminde yapılan geleneksel dini ayinle başlayan tören sonunda, Batı Trakya Türk Azınlık mensubu milletvekilleri için İslami geleneklere göre yemin töreni yapıldı.

POTAMİ Partisinin Rodop milletvekili İlhan Ahmet ve SYRIZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek Kur'an-ı Kerim'e el basarak yemin ederken, SYRIZA'nın Rodop milletvekilleri Mustafa Mustafa ve Ayhan Karayusuf siyasi yemin törenini tercih etti.

Dini yemin törenlerin ardından Başpiskopos ve beraberindekiler meclis salonunun terk ederken, dinin siyasi platforma taşınmasına karşı oldukları gerekçesiyle yazılı olarak siyasi yemin töreni talep eden Yunanistan Komünist Parti (KKE) milletvekilleri ve bazı SYRIZA'lı milletvekilleri için de siyasi yemin töreni yapıldı.

Yunanistan Parlamentosu, yarın yapacağı ilk genel kurul toplantısında meclis başkanını seçecek. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın aday gösterdiği SYRIZA milletvekili Nikos Vuçis'in Meclis Başkanı seçilmesi bekleniyor. Vuçis, önceki SYRIZA hükümetinde de İçişleri Bakanı olarak görev yapmıştı.

Yunanistan'da 20 Eylül'de yapılan erken seçimlerde meclise girme hakkı kazanan 8 partiden SYRIZA 145, Yeni Demokrasi Partisi 75, Altın Şafak 18, PASOK 17, KKE 15, POTAMİ 11, ANEL 10 ve Merkez Birlik Partisi 9 milletvekili almılştı.

İlk kez milletvekili seçilen 61 yeni ismin yer aldığı Yunan parlamentosunda 59 kadın milletvekili bulunuyor.

Haber Ara