Dolar

32,3119

Euro

35,0621

Altın

2.278,19

Bist

8.994,47

Yunanistan küresel piyasaları da etkiledi

Yunanistan'daki referandum sonrasında belirsizliğin artarak devam etmesi, küresel piyasalar buradan gelecek iyi habere odaklandı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-06 10:17:05

Yunanistan küresel piyasaları da etkiledi

Yunanistan'da dün gerçekleştirilen referandum sonuçlarına göre, halk yüzde 61,3 ile  kreditörlerin kemer sıkma önerisine "hayır" dedi. Yunan seçmeni kreditörlerin isteği için "Hayır onaylamıyorum" kutusunu işaretlerken,  Başbakan Aleksis Çipras, "Yunan halkı bugünkü kararıyla 'Avrupa'nın içinde mi, yoksa dışında mı' sorusuna değil, 'Nasıl bir Avrupa istiyoruz' sorusuna cevap verdi" dedi. Çipras, referandum sonucunun, demokrasiye şantaj yapılamayacağını ve demokrasinin çıkmazdan kurtulmak için egemen bir değer olduğunu kanıtladığını ifade ederken, bu sabah Dışişleri Bakanı Yanis Varufakis'in bundan sonra kreditörlerle yapılacak görüşmelerde Başbakanın elini rahatlatmak için istifa ettiğini açıklaması dikkati çekti.

Analistler, bundan sonraki süreçte AB liderlerinin ve Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) açıklamaları ve atacağı adımların takip edileceğini belirterek, AB'ye ve avroya ilişkin belirsizliklerin de daha fazla tartışılacağını kaydediyor. 

ABD'de cuma günü resmi tatil olması nedeniyle verilen üç günlük aradan sonra bugün imalat dışı sektörlere ilişkin satın alma yöneticileri endekslerinin takip edileceğini aktaran analistler, Asya tarafında Çin hariç görülen sert düşüşler ve dolar endeksindeki yükselişin yurt içi piyasaların açılışında negatif havayı artıracağını tahmin ediyor.

Cuma günü 2,69 seviyelerinde dengelenen dolar/TL, Yunanistan belirsizliği nedeniyle 2,7182'ye kadar çıktıktan sonra bankalararası piyasanın açılışında 2,7030 seviyesinden işlem görüyor. Avro/dolar paritesi ise 1,10'un altını gördükten sonra toparlanarak şu dakikalarda 1,1069 seviyelerinde alıcı buluyor.

BIST 100 endeksi geçen hafta, haftalık bazda yüzde 2,79 değer kaybederken, cuma günü ise ABD piyasalarının kapalı olduğu günde Yunanistan referandumuna ilişkin endişelerle yüzde 0,81 değer kaybetmişti.

Analistler, bugün başta Almanya olmak üzere Avrupa liderlerinden gelecek Yunanistan'a ilişkin açıklamaların piyasalar tarafından takip edileceğini belirterek, güne düşüşle başlayabileceği tahmin edilen BIST 100 endeksinin 80.000 ve 79.000 seviyelerinin destek konumunda olduğunu dile getiriyor.

 

Haber Ara