Dolar

32,5881

Euro

34,8384

Altın

2.496,72

Bist

9.666,99

Yunanistan'ın kaderi bugün belli oluyor

Bugün bir araya gelecek Avrupa Maliye Bakanları ve Devlet Başkanları, Yunanistan'ın Euro bölgesinde kalıp kalmama gibi konularda son kararı verecek.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-22 08:46:32

Yunanistan'ın kaderi bugün belli oluyor

Başbakan Aleksis Çipras dün bürokratlar ve ekibiyle bir araya geldi ve son hamlesini hazırladı.

Çipras ayrıca dün Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa Devlet Başkanı François Hollande ve Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker'i de aradı. Görüşmelerde kalıcı çözüm için öneriler görüşüldü. Bugün kreditörlere sunulacak planda değişikliklerle gidilecek. Devlet Bakanı Alekos Flabouraris, "Sonuca yaklaşabilmek için teklifimize ilaveler yaptık" dedi.

Ancak Komşu'nun bir de 'B Planı' var. Brezilya, Rusya, Çin, Hindistan ve Güney Afrika'nın kurduğu BRICS bankasının (New Development Bank (NDB) altıncı ortağı Yunanistan olacak. Bu Asya bloğu ile ilişkilerini artırıp Avrupa'nda uzaklaşması da sonraki adım. Yunanistan Enerji Bakanı Panagiotis Lafazanis, NDB Başkanı Kundapur Vaman Kamath'la konuştuğunu kendisinin de konuya sıcak baktığını söyledi. Beş ülkenin kurucusu olduğu NDB, 100 milyar dolarlık bir rezervle kuruldu. Yunanistan'ın bir sonraki adımında Avrupa Birliği'nden ve NATO'dan çıkışı da konuşuluyor.

100 MİLYAR DOLARLA KURULDU

2014'te 100 milyar dolarlık ortak bir fon ile beş ülkenin kurduğu BRICS bankası New Development Bank (NDB) kısa bir süre içinde faaliyete geçecek. Banka Dünya Bankası ve IMF'nin modeli ile ağırlıklı olarak Asya için çalışacak.

TEK SORUMLU MERKEL

Yunanistan Maliye Bakanı Yannis Varofakis, AB liderler zirvesi öncesinde Almanya Başbakanı Angela Merkel'e çağrıda bulundu. Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung gazetesine makale yazan Varufakis, "Ya uzlaşacak ya da bizi gemiden atacak" dedi. Tek sorumlu olarak Merkel'i gösteren Varoufakis, şu ifadelere yer verdi: "Merkel eğer isterse müzakere çözümü arayan bir hükümetle onurlu bir uzlaşmaya varabilir ya da ilkelerine sadık ve reform yolunda Yunan halkına önderlik edebilecek yegane Yunan hükümetini gemiden atabilir." Her şeyin AB liderler zirvesinden çıkacak sonuca bağlı olduğuna işaret eden Yannis Varufakis, uzlaşma teklifiyle Brüksel'e gideceklerini söyledi ancak teklifin ayrıntılarına açıklık getirmedi.

FRANSA PARLAMENTOSU KOMŞU'YU DESTEKLİYOR

Fransız parlamenterler Cumhurbaşkanı François Hollande'a Yunanistan'ın Avrupa içinde yalnızlaştırılmaması çağrısında bulundu. Sabah'taki habere göre, Fransız Komünist Partisi'nin (PCF) internet sitesinde yer alan ve parlamenterlerin imzasını taşıyan mektupta Hollande'a, "Fransa Yunanistan'daki mevcut ekonomik durum söz konusuyken, kuralların uysal bir hatırlatıcısı konumunda olamaz. Sizden Yunanistan ve Euro Bölgesi ülkeleri arasındaki müzakerelerdeki tıkanıklığın giderilmesi yönünde bir girişim bekliyoruz" ifadelerine yer verildi. Yunanistan'ı küçük düşüren ve yalnızlaştıran bir yaklaşımın Avrupa'nın geleceğini ipotek altına alınacağının vurgulandığı mektupta, Yunan halkının kemer sıkma politikalarının reddedilmesinin Avrupa'da müşterek beklentiler arasında olduğu belirtildi.

IMF ARADAN ÇIKSIN

Yunanistan Devlet Bakanı Nikos Pappas IMF'den bundan böyle yardım istemediklerini açıkladı. Pappas, "IMF'nin Avrupa'da olmaması gerektiğini düşünenlerdenim. Umarım onların dahil olmadığı bir uzlaşma yaparız" dedi. Avrupa'nın Washington merkezli bir kuruluşa ihtiyacı olmadığının da altını çizen Pappas, sorunun Avrupa'nın kendi sorunu olduğunu söyledi. IMF'nin 7.2 milyar dolarlık yardım paketi kredisi daha bulunuyor.

Haber Ara