Dolar

32,5780

Euro

34,7940

Altın

2.508,75

Bist

9.693,46

'Yunanistan'ın batıdaki karasularını genişletme hamlesi başka bölgelerde de uygulanabilir'

Eski Yunan dışişleri bakanı Nikos Kocyas, ülkenin batısındaki karasularını 6 deniz milinden 12 deniz miline genişletmeye hazır olduğu sözlerini değerlendiren Yunan uzmanlar, Atina'nın bu hamlesinin başka bölgelerde de uygulanabileceğini söyledi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-10-23 17:21:45

'Yunanistan'ın batıdaki karasularını genişletme hamlesi başka bölgelerde de uygulanabilir'

Yunanistan Savunma Bakanı Panos Kammenos'la arasındaki görüş ayrılıkları nedeniyle görevinden ayrılan eski Yunan dışişleri bakanı Nikos Kocyas, ülkenin batısındaki karasularını 6 deniz milinden 12 deniz miline genişletmeye hazır olduğunu söyledi. Koçyas'ın bahsettiği karar alındığı takdirde, söz konusu 12 deniz mili genişliğindeki alan içerisindeki tüm gemicilik, balıkçılık ve sondaj faaliyetlerinin Yunanistan tarafından onaylanması gerekeceği anlamına geliyor.

Yunan Kathimerini gazetesine göre, Kocyas'ın bahsettiği genişleme, İyon Denizi'ndeki küçük bir ada grubu olan Diapontia Adaları'ndan, Mora Yarımadası ile Girit arasında yer alan Küçük Çuha Adası'na uzanan deniz bölgesini içeriyor.

Kocyas'ın sözlerini Sputnik'e değerlendiren Panteion Üniversitesi öğretim görevlisi Prof. Kostas Koliopoulos, İyon Denizi'ndeki genişleme hamlesinin, aşamalı bir genişlemenin parçası olma ihtimali sebebiyle "önemli bir gelişme" olduğunu savundu. Koliopoulos "Ancak Ege'deki karasuları genişletme hakkımızı açığa kavuşturmak bunun ön koşuludur" dedi.

Yunan gazeteci-yazar Stavros Lygeros ise genişleme hamlesinin başka bölgelerde de uygulanabileceğini söyledi. Lygeros "Eğer bu hamle doğru bir hamleyse, o zaman bu İyon Denizi'yle sınırlı kalmamalı. Aynı hamle Türkiye'ye yakın bölgede, Libya Denizi, Kuzey Girit ve Batı Ege'de de uygulanmalı" dedi.

Haber Ara