Dolar

32,3640

Euro

35,0458

Altın

2.324,50

Bist

9.079,97

Yunanistan’ı, “Türkiye, Libya ile anlaşacak” korkusu sardı!

Türkiye'nin Libya ile deniz sınırı belirleme çalışmaları Yunan basınını endişelendirdi. Türkiye ile Libya arasındaki çalışmalardan rahatsız olan Yunanistan'ın askeri yayınlar yapan ünlü sitesi Militaire, Yunan Dışişleri'ne harekete geçme çağrısında bulundu.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-14 16:16:57

Yunanistan’ı, “Türkiye, Libya ile anlaşacak” korkusu sardı!

x1080

Türkiye'nin kardeş Libya ile deniz sınırı belirleme hazırlığı, Yunan basınında endişeyle karşılandı.

Yunanistan'ın askeri yayınlar yapan ünlü sitesi Militaire, "Türk Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Türkiye-Libya Münhasır Ekonomik Bölgesi hakkında kitap yazdı" başlığı ile konuyu haberleştirdi. Haberde şu hususlara yer verildi:
"Türkiye Cumhurbaşkanı ve Türkiye konularında çalışan Dimitris Statokopulos Erdoğan'ın tahmin edilemez olmadığını söyledi ve ekledi Türkler her zaman yapacakları şeyi söylüyorlar ve en sonunda biz olay bittiğinde/ilan edildiğinde bundan haberdar oluyoruz. Libya ile Münhasır Ekonomik Bölge Anlaşması yapılacağı gibi konular buna örnektir. Atina sürekli olayları sonradan izliyor. Bu konuda Türkiye'nin en son hazırlıklarına bir örnek ise, Türk Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Cihat Yaycı tarafından yazılan 'Libya Türkiye'nin denizden komşusudur' başlıklı kitaptır. Umarım Yunan Dışişleri Bakanlığı önümüzde duran zor durumun farkındadır ve bunu iyi analiz eder."

TÜRKİYE- LİBYA İLİŞKİLERİ

Fırat Kalkanı, Zeytin Dalı ve Barış Pınarı Harekatları ile Suriye'de terör koridorunu bitiren Türkiye, Libya ile yapacağı ‘deniz yetki alanları sınırlandırması anlaşması' ile Doğu Akdeniz'de sergilenen enerji oyunlarına kama vurabilir. Buna ilişkin öneri, Türkiye'nin deniz yetki alanlarına ilişkin politika üretilmesine kaynak teşkil eden çalışmalarıyla tanınan Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı'nın ‘Libya, Türkiye'nin Denizden Komşusudur' adlı kitabında yer aldı.

LİBYA İLE ANLAŞMA BİR AN ÖNCE YAPILMALI

Doğu Akdeniz'de toplam değeri 3 trilyon doları bulan doğalgaz rezervinin Türkiye'nin 572, Avrupa'nın ise 30 yıllık doğalgaz ihtiyacını karşılayacak büyüklükte olduğunu anımsatan Yaycı, “Doğu Akdeniz gibi küresel gündemin odağında yer alan dinamik bir coğrafyada Türkiye'nin olduğu kadar dost ve kardeş Libya halkının haklarını da tescil ve korumak için Libya ile deniz yetki alanlarını sınırlandırma antlaşmasının bir an önce yapılması önemli ve gereklidir” ifadelerini kullandı.

20191114123535467_998133bb23f3c56a134adade0a2a26c01

ANLAŞMA NEDEN ÖNEMLİ?

Yaycı şöyle devam etti: “Türkiye ile Libya arasında sınırlandırılacak deniz yetki alanı şeridi, Yunanistan ile GKRY-Mısır arasında bir Türk kalkanı şeklinde durmaktadır. Libya ile deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşması imzalanması ile Yunanistan'ın GKRY ve Mısır ile GKRY'nin Libya ile MEB anlaşması yapmasının önü kesilmiş olacak. Ayrıca Doğu Akdeniz'de Türk MEB'inin batı sınırı da belirlenmiş olacaktır.”

Yaycı, halen Libya'daki mevcut konjonktürün iki ülke arasında karşılıklı deniz yetki alanları sınırlandırma anlaşmasının imzalanması için en uygun zemini oluşturduğunu sözlerine ekledi.

YUNANİSTAN KORKUYOR

Dr. Yaycı kitabında, Yunan basınında yer alan resmi açıklamalara da yer verdi. Son bir yıldır Yunan basınında yayınlanan bu haberlerde, Türkiye'nin Libya ile MEB anlaşması imzalamasından Yunan yetkililerin duydukları endişenin görüldüğünü belirten Yaycı, “Yunanistan'da duyulan bu rahatsızlık ve endişe hali dahi başlı başına Libya ile böyle bir antlaşma imzalamamızın menfaatlerimiz açısından ne kadar gerekli ve isabetli olduğunun göstergesidir” dedi.
Kaynak: https://www.aydinlik.com.tr/

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara