Dolar

32,4165

Euro

34,4540

Altın

2.488,75

Bist

9.679,80

Yunanistan fena karıştı

Yunanistan'ın başkenti Atina'da hükümet tarafından kabul edilen kurtarma paketi sonrası ortalık savaş alanına döndü.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 22:44:09

Yunanistan fena karıştı

Yunan parlamentosu, Avro Bölgesi liderlerinin Yunan hükümetine "86 milyar avroluk üçüncü kurtarma paketi" karşılığında talep ettiği reform paketi ile ilgili kanun tasarısını bugün oyluyor.

Parlamento'da geç saatlere kadar sürmesi beklenen görüşmelerin ardından tasarının gecenin ilerleyen saatlerinde oya sunulması bekleniyor.

Yunan hükümetinin, söz konusu "kurtarma paketi"ni alabilmesi için, reform tasarılarını meclisten geçirmesi gerekiyor.

İflastan kurtulmak ve avroda kalabilmek için Avro Bölgesi liderlerinin ağır şartlarını kabul etmek zorunda kalan Yunan hükümeti, söz konusu reform paketiyle ilgili kanun tasarısını dün meclise sunmuştu.

Kanun tasarısı kabul edilmesi halinde, Yunanistan'da kemer sıkma önlemleri daha da ağırlaştırılarak devam edecek.

Buna göre, KDV artırımı dahil vergi oranları yeniden düzenlenecek, iş koşulları ve emeklilik gibi konularda kesintilere gidilecek ve köklü reformlar yapılacak. Yunanistan otomatik bütçe kesintilerini öngören mali kurala geçecek ve istatistik kurumunun bağımsızlığını güçlendirecek. Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) de aralarında bulunduğu Troyka (Avrupa Birliği-Avrupa merkez bankası ve IMF) Yunanistan'ı yakından denetlemeye devam edecek. Troyka ülkede kalarak, Yunan kurumlarını reformların uygulanması konusunda yerinde denetleyecek, emeklilik yaşı en az 67 olacak ve ülkedeki kamu çalışanları azaltılacak.

Tasarıda ayrıca, kamunun en değerli aktiflerinin transfer edilmesiyle Atina'da 50 milyar avroluk bir özelleştirme fonu oluşturulması da öngörülüyor. Ülkedeki bütün özelleştirmeler Troyka kurumlarının denetiminde yapılacak. Elde edilecek gelirin yarısı bankalara sermaye takviyesinde, bir çeyreği borç geri ödemesine ve kalan çeyreği de yatırımlarda kullanılacak.

TANSİYON YÜKSELDİ

Bu arada, Yunan hükümeti tarafından kabul edilen "kurtarma paketi"ne itiraz edenler, Atina sokaklarında protesto gösterileri düzenlemeye devam ediyor.

Tansiyonun bir hayli yükseldiği Atina'da göstericiler polise taş ve molotof kokteyl fırlatırken, polis de göstericilere göz yaşartıcı gazla müdahale etti. Bazı göstewricilerin gözaltına alındığı belirtildi.

Sintagma Meydanı'nda bugün yapılan gösterilere katılan bazı işçi sendikaları, eczacılar, kamu çalışanları ve belediye işçileri yeni kemer sıkma politikalarına karşı çıkıyor.

ÇİPRAS'TAN BİRLİK ÇAĞRISI

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, bugün parlamentoda yapılması beklenen kritik oylama öncesinde SYRIZA milletvekillerine birlik çağrısında bulundu.

SYRIZA meclis grubu toplantısında milletvekillerine hitap eden Çipras, meclis grubunun desteği olmadan başbakanlık görevine devam edemeyeceğini söyledi.

Borç konusunda elinden geleni yaptığını ve başka çıkış yolu bulunmadığını belirten Çipras, itiraz eden milletvekillerine kendisinin düşünemediği alternatif başka bir çözüm yolu varsa söylemelerini istedi.

Toplantıda konuşan Enerji Bakanı Panayotis Lafazanis ise, hükümetin herhangi bir şantaj yoluyla memorandum kabul edemeyeceğini ifade ederek, tasarıya oy vermeyeceğini ancak hükümeti desteklemeye devam edeceğini söyledi. Bazı milletvekilleri de, Yunanistan'ın, Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schauble'nin önerisini kabul ederek 5 yıllığına avrodan çıkması gerektiğini belirttiler.

Haber Ara