Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Yunanistan, Ege adalarına milislerini yerleştirdi'

Türkiye'nin üzerinde hak iddia ettiği ancak Yunanistan'ın kontrolünde olan Ege'deki 18 Ada ve 1 kayalık tartışılmaya devam ediliyor.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-04-05 13:06:55

'Yunanistan, Ege adalarına milislerini yerleştirdi'

Sözcü'den Saygı Öztürk'ün haberine göre, Yunanistan Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Alkiviadis Stefanis, Aydın'a bağlı Hurşit Adası'nda üniforma giydirdiği ve silahlandırdığı halkla poz verdi.

Yunan Kara Kuvvetleri Komutanı Korgeneral Stefanis, 30 Mart 2017'de Aydın Hurşit Adası'nı ziyaret etti. Ziyaret Yunan Kara Kuvvetleri Komutanlığı resmi internet sitesinde yayımlandı.

Habere göre, Aydın Hurşit Adası, Yunan Ahikerya Adası'na bağlanarak ileri karakol haline dönüştürüldü.

Aydın Hurşit Adası'nda, Yunan 79. Milli Muhafız Taburuna bağlı 4.Piyade Bölüğü de görev yapıyor.

'MİLİSLERLE BİRLİKTE POZ VERDİ'

Adaların durumunu sıkça gündeme getiren eski Milli Savunma Bakanlığı Genel Sekreteri emekli kurmay Albay Ümit Yalım, "Hurşit Adası'ndaki işgalci Yunan askerlerini denetleyen Stefanis, Milis olarak eğitilen silahlı ve üniformalı Yunan vatandaşları ile birlikte poz vermeyi de ihmal etmedi. Milis askerlerinin eğitimlerini de izleyen Stefanis, adadaki bütün askerlerin harekâta hazır olduklarını ve morallerinin yüksek seviyede olduğunu söyledi. Biz de devlet olarak bu durumu seyrediyoruz" dedi.

BÜYÜKADA'DAN İKİ KAT BÜYÜK

Aydın il sınırları içinde bulunan Hurşit Adası, Türkiye ile Yunanistan arasında statüsü tartışmalı18 ada arasında bulunuyor.

Hurşit Adası, 1923 Lozan Antlaşması ile Yunanistan'a verilmedi. Ada, Sisam Adası'na 3.7 mil, Ahikerya Adası'na 7.8 mil ve Batnoz Adası'na 8 mil mesafede olup anılan adalara bağlı ya da bitişik adacık değil.

İstanbul'daki Büyükada'nın iki misli büyüklükte ve 9 km. uzunluğunda olan Aydın Hurşit Adası, 2004'den beri Yunanistan'ın kontrolünde bulunuyor.

 

Haber Ara