Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yunanistan'dan son hamle

Yunanistan hükümeti Euro Grubu'na yeni reform programını sunduğu bildirildi...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-10 01:16:19

Yunanistan'dan son hamle

Yunanistan Euro Grubu'na yeni ekonomik reform programını sundu. Kararı pazar günü Brüksel'de bir araya gelecek AB liderlerinin vereceği öğrenildi.

Al Jezaare.com'un Anadolu Ajansı ve Reuters'a dayandırdığı habere göre; Euro Grubu Başkanı ve Hollanda Maliye Bakanı Jeroen Dijsselbloem'un sözcüsü Michel Reijns, Twitter hesabından Euro Grubu'nun Yunanistan'ın yeni reform programı teklifini aldığını duyurdu.

Avrupa Birliği (AB), Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Uluslararası Para Fonu'nun (IMF) oluşturduğu kreditörler, ülkenin daha fazla kemer sıkma politikası uygulayarak borçlarını yönetmesini istiyor.

Geçen Pazar günü yapılan referandumda "hayır" oyunun çıkması, radikal sol hükümetteki, kreditörlerle müzakerelerin kesilip, drahmiye dönülmesi çağrısı yapanların elini güçlendirdi. Halkın "hayır" oyu kullanmasının, çağrılarını meşrulaştırdığını ileri süren hükümet içindeki bu grup, halkı ekonomik olarak zor durumda bırakacak yeni kemer sıkma politikalarına karşı çıkıyor.

Maliye Bakanı Tsakalotos, Yunanistan'ın sunduğu bu son teklifin Euro Grubu'nun Cumartesi günü yapılacak toplantısında incelenmesini sağlayacak. Pazar günü de Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde Yunanistan için yeni bir programa başlanıp başlanılmayacağına veya Grexit kararı (Yunanistan'ın Euro Bölgesi'nden çıkması) alınması halinde Avrupa'nın geri kalan ülkelerinde etkisinin nasıl azaltılabileceğine karar verilecek.

Öte yandan Yunanistan'ın kreditörlerinden olan IMF Başkanı Christina Lagarde, Yunanistan'ın reformlara devam etmesi gerektiğini belirterek, Avrupalı kreditörlerin de ülkenin borç yükünü hafifletmesi gerektiğini belirtti.

MUHALEFETTEN TSİPRAS'A ELEŞTİRİ

Yunanistan'daki muhalefet partileri Tsipras'ın kreditörlerle anlaşmaya varmak için yetersiz veya isteksiz olduğuna dair endişe taşıdıklarını dile getiriyor.

Ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi'nin geçici lideri Vangelis Meimarakis, hafta başında yapılan Yunan Siyasi Liderler Zirvesi'ne katılıp ortak metne imza atmasına rağmen Çarşamba günü Başbakan Tsipras'la özel bir toplantı yapmayı reddederek, Tsipras'ın parlamentoya hitap etmesi çağrısında bulundu.

Meimarakis, Tsipras'ın kreditörlerle ilgili muhalefet partileriyle yaptığı görüşmelerin resmi olarak kaydedilmesini istedi. Meimarakis hükümetin çalışmalarını şüpheci bularak, eski bakanlar Dora Bakayanis ve Costis Hatzidakis'i Brüksel'e yetkililerle görüşmek için göndermeye karar verdi.

Panhelenik Sosyalist Hareket'in (PASOK) eski başkanı Evangelos Venizelos da Başbakan Tsipras'ın muhalefet partilerine tuzak kurduğunu öne sürerek, Tsipras'ın Avrupalılarla herhangi bir anlaşmaya varmadan erken seçim çağrısında bulunabileceğini iddia etti.

Tsipras Çarşamba akşamı Potami (Nehir) Partisi Genel Başkanı Stavros Theodorakis ile görüştü. Yunan Başbakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre Theodorakis, Tsipras'la arasında görüş ayrılıkları olmasına rağmen Başbakan Tsipras'ın çabalarını desteklemeye devam edeceğini belirtti.

Başbakan Tsipras, Çarşamba akşamı Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ile görüşerek, hükümetin kreditörlerle uygulanabilir bir anlaşmaya varması için çalıştığı güvencesini verdi.

BANKALAR 13 TEMMUZ'A KADAR KAPALI

Yunanistan Bankalar Birliği ise bankaların Perşembe günü açılacağını açıklamasına rağmen, Çarşamba akşamı bu süreyi 13 Temmuz'a kadar uzattı. Birlik, para çekme makinelerinden çekilecek günlük para limitinin de 60 euro olarak devam ettiğini açıkladı. İşsiz olanlar ve emeklilerin ilave olarak 120 euro çekebilecekleri bildirildi. Bu karar yabancı emekli fonlarından emekli olanları kapsamıyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın Yunan bankalarına verdiği acil likidite desteğini mevcut seviyede tutma kararının ardından Yunan hükümeti, sermaye kontrolleri uygulayarak, Yunan bankalarının 7 Temmuz'a kadar kapalı kalacağını açıklamıştı, Birlik, Salı günü yaptığı açıklamada bu süreyi iki gün daha uzatmıştı. Avrupa İstikrar Mekanizması'ndan (ESM) herhangi bir acil kredi gelmediği için Birlik, bankaların 13 Temmuz'a kadar kapalı tutulmasına karar verdi.

Öte yandan Yunanistan, Avro Bölgesi'nin Lüksemburg merkezli kurtarma fonu ESM'ye üç yıllık program için resmi başvuruda bulundu. Söz konusu program çerçevesinde, ülkenin acil kredi ihtiyacının karşılanması ve bankaların açılması hedefleniyor. ESM'den alınacak acil kredi, Yunanistan'ın borç yükümlülüğünü karşılamak ve finansal sistemin istikrarını garantiye almak için önemli.

ATM ÖNLERİNDEKİ KUYRUKLAR DEVAM EDİYOR

Yunanistan'da halk özellikle geceyarısından sonra para çekmek için ATM'lerin önünde kuyruklar oluşturdu. Atina'daki bazı ATM'lerde 10 ve 20 euroluk banknotlar kalmadığı için vatandaşlar ancak 50 euro çekebiliyor. Bu arada Atina'da nakit sıkıntısını hafifletmek için toplu taşıma araçları 10 Temmuz'a kadar ücretsiz hizmet vermeye devam ediyor.

Haber Ara