Dolar

32,4230

Euro

34,4441

Altın

2.489,09

Bist

9.679,80

Yunanistan’dan Erdoğan’a Misak-ı Milli yanıtı

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Erdoğan'ın ‘iki ülke arasındaki sınırları belirleyen Lozan Anlaşması'nın altını oyduğunu' belirtti.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-19 11:45:17

Yunanistan’dan Erdoğan’a Misak-ı Milli yanıtı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rize'deki Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi'nin 2016-2017 yılı akademik yılı açılış töreninde yaptığı konuşmada “Trakya'dan Doğu Avrupa'ya kadar olan coğrafyada attığınız her adımda ecdadın izlerinden birine mutlaka rastlarsınız. Tarih kitaplarında Misak-ı Milli'yi okuyoruz. Eğer Misak-ı Milli diye bir derdimiz varsa kusura bakmayın” demişti.

Musul operasyonunun başlamasının ardından gelen bu açıklama Yunanistan'da da tepkiye neden oldu.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos, Erdoğan'ın ‘iki ülke arasındaki sınırları belirleyen Lozan Anlaşması'nın altını oyduğunu' belirtti. Pavlopulos, Erdoğan'ın bu açıklamaları ile Türk-Yunan ilişkilerinin yanı sıra Türkiye-AB ilişkilerine de zarar verdiğinin altını çizdi. “Bunu samimiyetle söylüyorum, Türkiye'de anayasal meşruiyeti savunan ve savunmaya devam edecek olan biziz. İyi komşuluk ilişkilerinin olmasını isteyen biziz” diyen Pavlopulos, “Yunanistan, Türkiye'nin Avrupa'ya açılan penceresi. Bizim istediğimiz de bu ancak bu durum tarih ve uluslararası hukuka saygı duymayı gerektiriyor” ifadelerini kullandı.

'ERDOĞAN'IN LOZAN ZAFER Mİ?' SÖZLERİ DE TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Musul operasyonunun başlamasının ardından Misak-ı Milli'yi hatırlatması, Yunanistan'da da tepkilere neden olmuştu. Zira Misak-ı Milli'de, Mübadele Anlaşması'nın dışında tutulan ve bugünkü Yunanistan sınırları içinde kalan Batı Trakya'nın geleceğinin burada yapılacak halk oylamasıyla belirlenmesi gerektiği belirtiliyordu. Öte yandan Erdoğan'ın Ege'deki Yunan adaları için yaptığı “Birileri bize Lozan'ı zafer diye yutturmaya çalıştı. Bağırsan sesimizin duyulacağı adaları verdik. Bu zafer mi? O masaya oturanlar Lozan'ın hakkını veremediler. Sıkıntısını biz yaşıyoruz” sözleri de Yunanistan tarafından sert şekilde eleştirilmişti.

Haber Ara