Dolar

32,3756

Euro

34,9750

Altın

2.325,68

Bist

9.091,62

Yunanistan'dan Ege'deki bayrak krizine ilişkin ilk açıklama

Didim açıklarında aidiyeti belirsiz bir kayalığa dikilen Yunan bayrağının SAT komandolarının gece operasyonuyla indirilmesine ilişkin Yunanistan'dan ilk yanıt geldi. Yunan Hükümet Sözcüsü, 'Egemenlik sahasını ihlal eden bir olay yaşanmamıştır' dedi.

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-04-17 09:11:14

Yunanistan'dan Ege'deki bayrak krizine ilişkin ilk açıklama

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan'da bir internet sitesinde yer alan habere göre üç genç, beş kayalığa beş yunan bayrağı dikti. Olayın, Yunan hükümetinin bilgisi dahilinde olmadığı, gençlerin bu eylemi kendi inisiyatifleriyle gerçekleştirdiği ileri sürüldü. Habere göre hükümet cephesinden yapılan açıklamalarda ise Yunan bayrağının Türk komandoları tarafından indirildiği haberleri için "gerçeği yansıtmıyor" denildi.

BİNALİ YILDIRIM'IN AÇIKLAMASI İLE GÜNDEME OTURDU

Konunun başka bir yerde gündeme gelmemesi sebebiyle ilgisiz kalınsa da dün (16 Nisan 2018) Başbakan Binali Yıldırım'ın "Didim açıklarındaki Yunan bayrağı kaldırıldı" açıklaması sonrasında bir anda gündeme oturdu.

YUNANİSTAN'DAN İLK TEPKİ

Yunan Savunma Bakanlığı'ndan ise "Olay araştırılıyor" açıklaması geldi. Yunan Hükümet Sözcüsü, ise "Egemenlik sahasını ihlal eden bir olay yaşanmamıştır" dedi. Yunan medyası olayı bir numaralı haber olarak veriyor. Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın yarın (bugün) Kaş karşısındaki Meis Adası'na giderek Türkiye'ye diyalog mesajı göndereceği açıklanmıştı.

Da5or7xX0AEf4Q6_1

"EGEMENLİK HAKLARIMIZDAN TAVİZ VERMEYİZ"

Başbakan şunları söyledi:

''Ege Denizi'nde zaman zaman gerginliği artırmaya yönelik komşumuz Yunanistan'ın birtakım faaliyetlerinin olduğu malumunuz son zamanlarda bu ihlallerde artışlar göze çarpıyor. Aidiyeti sahipliği belli olmayan kaya parçaları var. Bunlara yönelik Kardak kayalıklarına benzer girişimlerin olduğunu görüyoruz. Didim açıklarında Antrofotos kayalığına Yunan bayrağı dikme girişimi oldu. Sahil Güvenlik ekiplerimiz gerekli müdahaleyi yaptılar oradan o bayrağı kaldırdılar.

Bizim tavsiyemiz Yunanistan'a, iyi komşuluk ilişkileri içerisinde, gerginliği artıracak, provokasyonlardan, kışkırtmalardan uzak durmasıdır. Komşuluk hukukuna uygun olarak hareket etmesidir. Ülkemizin egemenlik haklarından kimsenin taviz vereceğimizi düşünmemesini bekliyoruz. Bu yönde yapılacak fiili durumlara gereken karşılığı vermeye kararlıyız.''

"BUNLARA GERKE YOK"

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile basın açıklamasın yapan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu şunları söyledi:

"Yunanistan bizim komşumuzdur. Yunanistanla ilişkilerimizi her alanda geliştirmek için brilikte adımlar da attık. Sayın Cumhurbaşkanımızın 65 yıl sonra ilk defa Cumhurbaşkanı olarak Atina'ya, Batı Trakya'ya yaptığı ziyaret çok anlamlı ve sembolikti. En son Yunanistan uçağı düştüğü zaman Sayın Başbakanımız Binali Yıldırım Bey, Yunanistan Başbakanı Çipras'ı aradı, üzüntülerimizi taziyelerimizi milleitmiz adına da iletti. İki komşuyuz. İyi günde de kötü günde de beraber olmamız gerekiyor. Sorunlarımız ve ihtilaflarımız var ama bunları çözmek için görüşmeler sürüyor. Görüş ayrılığı olduğunda gerilimi tırmandırmamamız gerekiyor. Daha önceki anlaşmalarla Lozan dahil kimin olduğu belirlenmeyen adacıklar, kayalılar var. Yunanistan bizim diyor, biz de Türkiye olarak hayır bizim diyoruz. Bu konuda bir çözüm yok, aidiyeti belli olmayan adacıklar diyoruz. Yapılması gereken şey gerginliğe yol açacak adımlardan kaçınmaktır. Bu yaz Kardak'ta biliyorsunuz, Yunanistan bazı tırmandırıcı adımlar attı. Biz de gerekli tedbirleri aldık. Bir tane bot geldi bizim hucum botumuza çarptı. Biz her zaman söylüyoruz: 'Tehlikeli bir adım atmayıın. Bir kaza çıkabilir veya askerlerimizin elinden bir kaza çıkabilir. Malesef bir Savunma Bakanı var. Yunanlılara göre söylüyorum. Kimine göre 'iyi çocuk', kimine göre 'şımarık çocuk.' Popülizmi seviyor. Zaten aşırı sağ partinin de lideri. Tamam da oun şımarıklığı iki ülke arasındaki ilişkileri bozmamalı. Dün akşam da üç tane sivil böyle bir davranışta bulunmuş. Komandolarımız gitti aldı. Gene alırız. Yaparız. Ama bunlara ne gerek var? Karşı tarafın bu tür adımlardna kaçınması gerekiyor. Ya da durup dururken ilişkileri gerecek, Ege'de krize yol açacak adım atmamaları gerekiyor. Attıkları zaman da karşılığını buluyorlar. Popülizmin Yunanistan'a bir faydası yok."

 

VİDEO HABER

Sahibinden 16 milyon TL'ye satılık ‘tarihi kilise’

Haber Ara