Dolar

32,5532

Euro

34,8645

Altın

2.427,81

Bist

9.722,09

Yunanistan'daki mali kriz

Yunanistan'daki mali kriz

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-09 18:36:15

Yunanistan'daki mali kriz
" Almanya'da Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Federal Meclis Üyesi Wolfgang Bosbach, Hristiyan birlik partileri CDU/CSU Meclis Grubu'nda Yunanistan için üçüncü bir yardım paketinin kabul edilmesi konusunda çoğunluk bulmanın zor olacağını söyledi.

Alman basınına konuşan Bosbach, borç krizinde bulunan Yunanistan'a destek olmak için şubat ayında ikinci yardım paketi konusunda yapılan oylamada CDU/CSU'dan 100'den fazla milletvekilinin istemeyerek oy verdiğini anımsattı.

"CDU/CSU Meclis Grubu'nda Yunanistan için üçüncü bir yardım paketinin kabul edilmesi konusunda çoğunluk bulmak çok zor olacak" değerlendirmesinde bulunan Bosbach, ancak Federal Meclis'te muhtemelen Yunanistan'a yapılacak yeni bir yardım paketinin büyük bir çoğunlukla onaylanacağına inandığını kaydetti.

CDU'da önemli isimlerden olan Bosbach, kendisinin Yunanistan'ın her halükarda Avro Bölgesi'nde kalması için yeni bir kurtarma paketine onay vermeyeceğini belirterek, Yunanistan'da ekonomiyi ve devleti kapsamlı bir şekilde modernize etme anlayışının ve bunu yapmak isteyen siyasi gücün de eksik olduğunu savundu.

CDU'lu Meclis Başkanı Yardımcısı Peter Hinze ise, Başbakan Merkel'in bir öneri getirmesi durumunda CDU/CSU Meclis Grubu'nun buna onay vereceğini ifade etti.

Almanya Ekonomi Araştırmalar Enstitüsü Başkanı Marcel Fratscher de, Alman Haber Ajansı'na (DPA) yaptığı açıklamada Yunanistan'ın yıllar sonra da Avrupa'nın yardımına ihtiyaç duyacağını söyledi.

"(Yunanistan ile kreditörler arasında) Bir anlaşma olacak. Sorun, bunun yapılıp yapılmaması değil, ne zaman yapılacağı. Bu sureç ne kadar uzarsa Yunanlılar için o kadar acı olacak" diyen Fratscher, anlaşmanın geciktirmesinin bankaların tümüyle batmasına da sebebiyet verebileceği yönünde uyardı.

Fratscher, Yunanistan için gelecek 2 yıl için 30 ila 40 milyar avro arasında bir üçüncü yardım paketinin gerekli olduğunu belirterek, ülkenin Avro'dan ayrılmasını ise herkes için en kötü seçenek olarak gördüğünü kaydetti.

Avrupa İstikrar Mekanizması'na (ESM) başvuran Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras bu konuda önerilerini bugün gün sonuna kadar sunması gerekiyor. Sunulan teklif Avro grubunun cumartesi yapılacak toplantısında incelenecek. Pazar günü de bu öneriler Avrupa Birliği Liderler Zirvesi'nde ele alınacak. Lider Zirvesi'nden çıkacak sonuca göre Yunanistan'ın ESM'den yararlanmasıyla ilgili müzakerelerin başlanması için Almanya Federal Meclisi'nin de onay vermesi gerekiyor.

Haber Ara