Dolar

32,3448

Euro

35,1194

Altın

2.309,79

Bist

9.079,97

Yunanistan'da koalisyon ortağı 'kurtarma paketini' desteklemeyecek

Yunanistan'da koalisyon ortağı 'kurtarma paketini' desteklemeyecek

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-13 21:35:16

Yunanistan'da koalisyon ortağı 'kurtarma paketini' desteklemeyecek
Yunanistan Savunma Bakanı ve koalisyon hükümetinin küçük ortağı Bağımsız Yunanlılar (ANEL) Partisi'nin lideri Panos Kammenos, ülkesinin borç krizinin çözümü amacıyla Avro Bölgesi liderleriyle uzlaşmaya vardığı kurtarma paketini desteklemeyeceklerini söyledi.

Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras, Brüksel'de kreditör ülkelerle yapılan toplantının ardından başkent Atina'ya döndükten sonra ilk toplantısını koalisyon hükümetinin küçük ortağı ANEL Partisi lideri Kammenos ile yaptı. Kammenos, toplantıdan sonra yaptığı açıklamada, söz konusu kurtarma paketi önerilerini desteklemeyeceklerini ifade etti.

Aynı zamanda Çipras'ı desteklemeye devam edeceklerini ve koalisyonda kalacaklarını belirten Kammenos, "Yunanistan'ın Avro Bölgesi liderleriyle uzlaşmaya vardığı kurtarma planını desteklemeyeceğiz. Kurtarma planında 50 milyar avroluk kamu varlıkları garantisi isteniyor. Evlere el koymak için kanunların değiştirilmesi var. Biz bunu asla kabul edemeyiz" diye konuştu.

Söz konusu kurtarma paketinin, Yunan parlamentosunda en geç çarşamba gününe kadar oylanması gerekiyor. Yunan milletvekillerinin reformları hayata geçirmek için aynı oturumda bazı yasaları da kabul etmeleri şart. Kreditörlerin istediği reformlar arasında hükümetin vergileri artırması, emeklilik sisteminde yeni kesintilere gitmesi, kamu harcamalarını azaltması ve özelleştirmelerin yapılması var.

Kurtarma paketi karşılığında Yunan kamu varlıklarının Avro Bölgesi tarafından yönetilecek bir borç geri ödeme fonuna aktarılması şart koşuluyor. Kriz içindeki ülkenin 50 milyar avroya kadar varlıkları bu fona aktarılacak ve bu fon bankaların sermayelerinin yeniden düzenlenmesi ve borçların ödenmesi için kullanılacak.

Yunanistan'da, 25 Ocak'ta yapılan genel seçimlerin ardından Radikal Sol İttifak (SYRIZA) lideri Aleksis Çipras başkanlığında, Bağımsız Yunanlılar (ANEL) partisinin desteğiyle koalisyon hükümeti kurulmuştu. Avro Bölgesi liderleri, Brüksel'de yaptığı 17 saatlik zirveden sonra Yunanistan'ın Avro Bölgesi'nde kalması için bir kurtarma planı üzerinde anlaşmıştı. Kurtarma paketine göre, Yunanistan reform karşılığı AB'den üç yıl içinde 86 milyar avroluk bir finansman alacak.

Haber Ara