Dolar

32,3295

Euro

35,0781

Altın

2.306,99

Bist

9.079,97

Yunanistan'da hükümet arayışları

Yunanistan'da hükümet arayışları

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-08-25 15:00:52

Yunanistan'da hükümet arayışları
Yunanistan'da, Aleksis Çipras başkanlığındaki koalisyon hükümetinin istifasının ardından hükümet arayışları sürerken, cumhurbaşkanlığı tarafından başlatılan süreç, Meclis Başkanı Zoi Konstandopulu ile Cumhurbaşkanı Prokopis Pavlopulos ve Başbakan Aleksis Çipras arasında gerginliğe neden oldu.

Meclis Başkanı seçildikten sonra otoriter tavırlarıyla tepki çeken ve SYRIZA içerisinde muhalif milletvekilleri arasında yer alan Konstandopulu, hükümetin istifa sürecinde meclis başkanı olarak "prosedüre uygun şekilde" haberdar edilmediğini ileri sürerek, Cumhurbaşkanı Pavlopulos'u ve Başbakan Çipras'ı anayasaya aykırı hareket etmekle suçladı.

Başbakanlık basın bürosundan yapılan açıklamada ise Konstandopulu'nun, maksatlı hareket ederek meclisi "bayağılaştırdığı" ifade edilirken hükümetin bundan sonra meclis toplantılarına katılmayacağı belirtildi.

SYRIZA'dan yapılan açıklamada da meclis başkanının "diktatör gibi hareket ettiği" kaydedilerek, "Konstandopulu kendisini ülke siyasetinin merkezi sanıyor. Halbuki o sadece yanlış bir seçim" denildi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamada da "Konstandopulu'nun meclis başkanı olarak hükümetin istifası ve yeni hükümet kurma sürecinde yetki sahibi olma arzusunun dayanıksız olduğu" ifade edildi.

Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık açıklamalarını yanıtlayan Konstandopulu ise hükümetin istifa ettiğini ancak meclisin varlığını hala koruduğunu belirterek, Yunanistan'ın borç sorunu ve Almanya'dan talep edilen savaş tazminatı konularının tartışılması için genel kurulu toplantıya çağırdı. Konstandopulu, meclis genel kuruluna katılması için Yunanistan Merkez Bankası Müdürü Yannis Sturnaras'a da davet gönderdi ancak Sturnaras işlerinin yoğunluğu nedeniyle genel kurul toplantısına katılamayacağını bildirdi.

Hükümetin istifa sürecinin dışında bırakıldığını iddia ederek "yeni hükümet kurma çalışmalarının yasa dışı olduğunu" ileri süren Konstandopulu, daha önce de hükümetin istifa etmesinden sonra kurumsal bazı konuları görüşmek üzere siyasi parti temsilcilerini meclise çağırmıştı. Ancak, meclisteki toplantıya SYRIZA'dan ayrılanların oluşturduğu Laiki Enotita (Halk Birliği) partili iki milletvekilinin dışında katılan olmamıştı.

- Çipras, Lafazanis'in görüşme teklifini kabul etmedi

Bu arada, SYRIZA lideri Çipras'ın, Cumhurbaşkanı Pavlopulos'un hükümeti kurma görevini verdiği "Laiki Enotita" partisi lideri Panayotis Lafazanis'in görüşme teklifini kabul etmediği bildirildi.

Lafazanis, Çipras'ın, erken seçime gitmenin yolunu açmak için hükümetin istifa kararını açıklamasının ardından 25 milletvekili ile SYRIZA'dan ayrılarak "Laiki Enotita" partisini kurduğunu açıklamıştı.

Cumhurbaşkanı Pavlopulos, Çipras hükümetinin istifasının ardından hükümeti kurma görevini ilk olarak ana muhalefetteki Yeni Demokrasi Partisi (ND) lideri Evangelos Meymarakis'e vermişti. Üç gün süreyle mecliste grubu bulunan parti liderleriyle görüşerek hükümeti kurma çalışmaları sürdüren Meymarakis'in görevi iade etmesinin ardından Pavlopulos, görevi mecliste üçüncü parti konumunda bulunan "Laiki Enotita" lideri Lafazanis'e vermişti.

Lafazanis'in de üç gün içinde hükümeti kuramaması durumunda Cumhurbaşkanı Pavlopulos meclisi feshederek erken seçim ilan edebilecek.

Haber Ara