Dolar

32,4751

Euro

34,9511

Altın

2.436,04

Bist

9.716,77

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in yardımcısı Georgiadis: Bölgedeki tek müttefikimiz İsrail

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in yardımcısı ve Kalkınma Bakanı Adonis Georgiadis, 'Yunanlıların çoğu, bölgedeki tek gerçek müttefiklerinin İsrail olduğuna inanıyor' dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-07-28 15:53:45

Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in yardımcısı Georgiadis: Bölgedeki tek müttefikimiz İsrail

TIMETURK | HABER MERKEZİ

Yunanistan'da seçmen 7 Temmuz'da seçimini yaptı ve Kiryakos Miçotakis'in Yeni Demokrasi Partisi (YDP) iktidara geldi. 8 Temmuz'da kabinesini açıklayan Miçotakis'in yardımcısı Adonis Georgiadis, "Yunanlıların çoğu, bölgedeki tek gerçek müttefiklerinin İsrail olduğuna inanıyor" dedi.

Israel Hayom'dan Eldad Beck'e konuşan Yunanistan Kalkınma Bakanı Adonis Georgiadis, İsrail için "Ortadoğu'daki tek batı demokrasisi çünkü ortak tehditlerimiz ve değerlerimiz var. Bu sebeple ortak bir dille konuşabileceğimiz tek ülke. İlişkilerimizin gelecrği parlak görünüyor" dedi.

İki ülke arasındaki teknoloji işbirliğini daha da ilerletmek gerektiğini belirten Georgiadis, İsrail'in Yunanistan'a turizm alanında da yatırım yapabileceğini, ekonomik kriz konusunda endişeleri olsa da seçimlerin geçiğini, dört yıllık isikrarlı bir döneme girildiğini söyledi.

S-400 KONUSU

Röportajda Türkiye de gündeme geldi. Ankara'nın S-400 kararını değerlendiren Georgiadis, "Bir çatışma potansiyeli görüyor musunuz?" sorusuna "Türkiye yalnızca Yunanistan için değil, tüm bölgesi için Rusya'dan S-400 aldı. Kararlı ve batılı bir Türkiye'yi tercih ederdim. Büyük bir çatışma tehlikesi görmüyorum. Şu anki durumu korkmadan ve panik yapmadan izliyoruz" cevabını verdi.

Türkiye'nin Doğu Akdeniz'deki sondaj krizi, göç sorunu, AB ile kötü ilişkiler gibi durumlar sebebiyle S-400'e yöneldiğini söyleyen Georgiadis, "Biz açık sınır politikasını desteklemiyoruz" diyerek Yunanistan'ın yeni muhafazakar hükümetinin göç konusundaki tavrını ifade etti.

"İSRAİL'İN ENDİŞELERİNİ PAYLAŞIYORUM"

İsrail'in Filistin'de işgal ettiği bölgeleri Türkiye'nin Kuzey Kıbrıs'taki varlığıyla kıyaslayan Eldad Beck, işgal edilmiş bölgelerde üretilen İsrail mallarının üzerine ihracat sırasında "Yerleşimler" ibaresi yazılması kararı için "Kuzey Kıbrıs'ta üretilen ürünler için böyle bir zorunluluk yok, ne düşünüyorsunuz?" diye sordu. Adonis Georgiadis, "Kuzey Kıbrıs'ı bir ülke olrak tanımıyoruz. Orada yasadışı işgal edilmiş bir yer var. AB, bu işgal için daha sert olmalı. İsrail'in endişelerini paylaşıyorum. Size yardım edecek bir arkadaşınız var" dedi.

2015'te alınan bir karara göre İsrail tarafından Avrupa Birliğine gönderilen tarım ürünleri ve kozmetik malzeme eğer işgal altındaki topraklarda inşa edilen Yahudi yerleşimlerinden geliyorsa, etiketinde mutlaka "Yerleşimler" diye belirtilecek.

beck-adonis
(Adonis Georgiadis-sağda)

YUNANİSTAN BÜYÜKELÇİLİĞİNİ KUDÜS'E TAŞIYACAK MI?

Georgiadis, bu soruya "Dışişleri Bakanı değilim ve bu konuda resmi bir pozisyon alamam. Sadece Kudüs'ün her zaman bir Yahudi şehri olduğunu tarih kitaplarından öğrendiğimi söyleyebilirim" şeklinde cevap verdi.

ABD Başkanı Donald Trump'ın 6 Aralık'ta açıkladığı İsrail Büyükelçiliği'ni Kudüs'e taşıma kararı, Mayıs 2018'de hayata geçirilmişti. Guatemala da ABD'nin ardından aynı kararı aldı. Brezilya, Çek Cumhuriyeti ve Romanya da taşınmayı planlayan ülkeler arasında. Büyükleçiliğini Kudüs'e taşıma kararı veren her ülke İsrail'in ihtilaflı şehir olan Kudüs'teki varlığını meşrulaştırmasına yardımcı oluyor. İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu bu sebeple halihazırda altı ülkenin büyükelçiliğini taşımayı ciddi şekilde düşündüğünü belirterek, taşınmak isteyen ilk 10 büyükelçiliğe ayrıcalık yapacağını açıklamıştı.

ASLINDA ANTİMİTİST

Haberde, Georgiadis'ın antisemitizm ile suçlanan Tarım Bakanı Makis Voridis ile İsrail'i ziyaret etmeyi planladığı belirtilirken bu iki politikacının Yahudi karşıtı tutumlarına ilişkin hatırlatmalar yapıldı. Adonis Georgiadis, Yunanistan'ın antimitist yazarı Konstantinos Plevris'in Yahudi karşıtı bir kitabını basan yayınevinin sahibi.

Georgiadis, konuya ilişkin şunları söyledi:

"On yıl önce Kalkınma ve Denizcilik Bakanlığı'ndaki göreve atandığımda, İsrail'in hakkımda endişelendiğini biliyorum. Fakat Yahudi cemaatinin başkanı beni savundu. Şimdi Yunanistan'daki antisemitizm ile mücadele edeceğim. Şimdi kaygı oluşturan Tarım Bakanı da İsrail'in arkadaşı. Birçok insan geçmişte hatalar yapar, ben yaptım ve şimdi İsrail ile güçlü ilişkiler kurmayı istiyoruz. Bu sebeple kamuoyu önünde hatalarım için özür diledim. Eylemimin zarar verdiği insanlardan af diledim."

 

Haber Ara