Dolar

32,6005

Euro

34,7936

Altın

2.495,29

Bist

9.473,89

Yunanistan'a kaçan darbecilerin talebi reddedildi

Yunanistan'a kaçan 6 askerin iltica talebi reddedildi.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-10-11 18:10:36

Yunanistan'a kaçan darbecilerin talebi reddedildi

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine katıldıktan sonra Yunanistan'a kaçarak siyasi sığınma talebinde bulunan 8 darbeciden 4'ünün daha başvurusu iltica komisyonu tarafından reddedildi.

İltica Servisi'nden Eleni Petraki'nin yaptığı açıklamaya göre başvurusu reddedilen askerlerin sayısı 7'ye ulaştı.

Daha önce başvuruları reddedilen 3 darbeci askerin 2'sinin dosyalarını değerlendirmek için başvurduğunu belirten Petraki, ancak bu talebin de bugün reddedildiğini açıkladı.

Petraki ayrıca talepleri kabul edilmeyen 7 darbecinin, komisyonunun kararını ikinci derecedeki iltica komisyonu nezdinde temyiz etme hakkının bulunduğunu belirtti.

Bir darbeci askerin başvurusu ise için ise halen karar çıkmadı.

SÜREÇ NASIL BAŞLAMIŞTI?

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, darbe sabahı askeri helikopter ile Yunanaistan'a kaçan 8 darbeci asker ile ilgili iade sürecini başlatmıştı. Başsavcılık, 8 darbecinin iade gerekçelerini içeren talepname düzenleyip Adalet Bakanlığı'na göndermişti. Talepname İngilizceye çevirilip Yunanistan makamlarına ulaştırıldı.

İstanbul Cumhuriyet Başsavcı Vekili Alaaddin Arkçı tarafındanh hazırlanan iade yazısında, darbe girişiminin askeri hiyerarşi dışında kendilerine "Yurtta Sulh Konseyi" adını veren Fethullahçı Terör Örgütü mensubu bir grup asker tarafından gerçekleştirildiği kaydedilmişti.

Darbe gecesi yaşanan bazı olaylardan örmekler verilen yazıda, başta devlet televizyonu TRT olmak üzere bazı medya kuruluşları ile İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile AKOM binalarının da işgal edildiği anlatılmıştı.

İŞTE O DARBECİLER

15 Temmuz gecesi meydana gelen benzer saldırılar sonucu 239 kişinin hayatını kaybettiği belirtilen yazıda; Yunanistan'da tutuklu bulunan Kurmay Pilot Yüzbaşı Süleyman Özkaynakçı, Kurmay Pilot Yüzbaşı Ferudun Çoban, Kurmay Pilot Yüzbaşı Abdullah Yetik, Kurmay Pilot Yüzbaşı Uğur Uçan, Astsubay Kıdemli Başçavuş Mesut Fırat, Astsubay Kıdemli Başçavuş Bilal Kurugül, Kurmay Pilot Binbaşı Gençay Büyük ve Kurmay Pilot Binbaşı Ahmet Güzel'in de kalkışmaya iştirak ettikleri biliniyor.

5 HELİKOPTER KAÇIRDILAR

Bu darbeci askerlerin Türk Silahlı Kuvvetleri'ne ait Samandıra Hava Üssü'nde bulunan 5 helikopteri görevli ve yetkili olmaksızın aldıkları belirtilen talepname yazısında, Yunanistan'a kaçan bu şüphelilerin Yunan makamlarına verdikleri ifadede yaralı taşımak amacıyla helikopterleri aldıklarını beyan ettikleri, fakat hiçbir helikopterin ambulans tip helikopter olmadığı kaydedilmişti.

BİR SİKORSY'E BİNİP KAÇTILAR

Darbe girişiminin başarısız olması ile 3 helikopterin üsse geri bırakıldığı, Marmaris'e suikasta giden helikopterin Çiğli Üssü'ne indirildiği kaydedilen talepnamede, 8 şüphelinin Sikorsy model helikoptere binerek önce Riva'da indikleri burada bir kısım telefon görüşmeleri gerçekleştirdikten sonra Çatalca ve Tekirdağ istikametini takip edip Yunanistan Dedağaç'a gittikleri ortaya çıkmıştı.

 

 

Haber Ara