Dolar

32,4996

Euro

34,8527

Altın

2.474,56

Bist

9.530,47

Yunan savcı Türk askerlerin iadesine karşı çıktı

Yunan savcı, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Yunanistan'a kaçan 2 Türk askerinin Türkiye'ye iadesine 'haklarının ihlal edilme ihtimalini' gerekçe göstererek karşı çıktı.

8 Yıl Önce Güncellendi

2017-01-12 11:52:38

Yunan savcı Türk askerlerin iadesine karşı çıktı

Yunanistan yargısı, 15 Temmuz darbe girişimin ardından Yunanistan'a kaçan ve siyasi sığınma talep Türk askerleri hakkında karar vermekte zorlanıyor.

Kararın taşındığı yüksek mahkemede çarşamba günü yapılan bir duruşmada savcılardan bir tanesi, hakimlerin "yasal belgelere takılıp kalmaması ve Türkiye'de hiçbir şey olmuyormuş gibi davranmaması" çağrısını yaptı.

Sputnik'in aktarıdğı habere göre Savcı, "'Ben ellerimi yıkıyorum; onları alabilirsiniz' diyemeyiz. Haklarının ihlal edileceği ihtimali bile onların iadesine karşı bir nedendir" dedi.

Bu duruşmanın dışında pazartesi gerçekleşen bir duruşmada da farklı bir savcı 2 askerin iade edilmesine karşı çıkarken, cuma günü başka bir duruşma yapılacak. Kararın ise 23 Ocak'ta verilmesi bekleniyor.Eğer üst mahkeme askerlerin Türkiye'de yargılanması gerektiğine karar verirse Yunanistan'a olan sığınma başvuruları reddedilecek ve geri gönderilecekler.

8 ASKER YUNANİSTAN'A KAÇMIŞTI

Söz konusu 2 asker 16 Temmuz'da helikopterle Yunanistan'ın kuzeyine giden 8 askerin arasında yer alıyor ve Türkiye'de hayatlarından endişe etmelerinden dolayı Yunanistan'dan siyasi sığınma talep ediyorlar.

Türkiye, 8 askeri vatan haini ilan ederek geri iadelerini talep etmişti. Askerlerin tamamı darbe girişiminde rol aldıkları iddialarını reddediyor. Bir Yunan mahkemesi geçtiğimiz ay 3 askerin Türkiye'ye iade edilmesi gerektiği kararını verirken, askerler bu karara itiraz etmişti. Diğer mahkemeler ise geriye kalan 5 askerin geri iade edilmemesi gerektiği kararını verse de bu kararlara da başka savcılar tarafından itiraz geldi.

Haber Ara