Dolar

32,3353

Euro

35,1802

Altın

2.245,67

Bist

8.718,11

Yunan ‘Naftemporiki’ gazetesi: Erdoğan, öngörülemez bir ‘oyuncu’

Yunanistan’ın ilk finans gazetesi Naftemporiki’de, Katerina Kokkaliari tarafından kaleme alınan, “Fil ve fare” başlıklı makalede, “Recep Tayyip Erdoğan, öngörülemez bir ‘oyuncu’ olduğunu defalarca kanıtladığı için, onun hakkında tahmin yürütmek zor” deniliyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-10 08:29:56

Yunan ‘Naftemporiki’ gazetesi: Erdoğan, öngörülemez bir ‘oyuncu’

Yunanistan'ın ilk finans gazetesi Naftemporiki'de, Katerina Kokkaliari tarafından kaleme alınan, “Fil ve fare” başlıklı makalede, “Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, öngörülemez bir ‘oyuncu' olduğunu defalarca kanıtladığı için, onun hakkında tahmin yürütmek zor” deniliyor.

Makalenin tam metni şöyle:

Son zamanlarda New York Times'ta yayınlanan bir makalede, NATO için "odada filler" Türk saldırganlığını karakterize ediyor. Bu, komşu ülkenin Doğu Akdeniz bölgesine yönelik tutumuyla ilgili uluslararası medyada yer alan pek çok makaleden sadece biri.

Ankara'nın hamlelerinin sadece Avrupa ülkelerinden değil, Arap dünyasındaki ülkelerden de güçlü tepkilere yol açtığı bir gerçektir. Ancak Recep Tayyip Erdoğan ara sıra stratejik manevralar yapsa bile bölgede hegemonik bir rol için iddialı planlarından vazgeçmeyeceği açıktır.

Bu senaryoda Rum tarafı yalnızca iki şekilde yanıt verebilir. Birincisi, Türk saldırganlığına karşı sağlam ittifaklar kurarak. İkinci olarak, diyaloğa belirli bir çerçeve koyarak ve Türkiye'nin genişletilmiş gündem planlarına "hayır" diyerek.

Mısır ile MEB'in kısmi sınırının belirlenmesi konusunda yapılan anlaşma, Türkiye-Libya muhtırasına yankılanan bir cevaptır. Eylül ayında Türkiye'yi de ilgilendiren olağanüstü Zirve raporlarının artmasıyla diplomatik maraton yakın gelecekte yoğunlaşacak.

Aynı zamanda dün gönderilen mesaj, Yunanistan'ın Ankara ile diyaloğu sadece belirli bir konuda kabul ettiği yönünde. Tartışma yalnızca deniz bölgelerinin sınırlandırılmasıyla ilgili olabilir ve hiçbir durumda Türkiye'nin genişletilmiş bir gündem arzusu kabul edilemez.

Haberlere göre, Ağustos ayının son haftasında, Ankara ile dört yıldır "donmuş" olan keşif temasları başlayabilir. Komşu ülkenin diplomatik satranç tahtasında izleyeceği taktiklerin daha net bir resmi olacak.

Recep Tayyip Erdoğan, öngörülemez bir "oyuncu" olduğunu defalarca kanıtladığı için, tahmin yapmak zor. Ancak o zamana kadar dikkatini Türk ekonomisine de çevirmesi gerekir, bu da onun zayıf topuğu olabilir.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak verilmiştir. Bu makalede yer alan görüşler yazarına aittir.

Kaynak: https://www.naftemporiki.gr

Çeviri: Feyza Akyıl

Haber Ara