Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yunan medyası: Oruç Reis kıta sahanlığımıza girdi

Yunan devlet televizyonu ERT’nin Yunan Savunma Bakanlığı’na dayandırdığı habere göre sismik araştırma gemisi Oruç Reis, Yunanistan’ın tek taraflı münhasır ekonomik bölge olarak ilan ettiği Girit adasının doğusu ile Meis adasının güneyinde bir noktada demirledi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2020-01-31 21:54:44

Yunan medyası: Oruç Reis kıta sahanlığımıza girdi

Yunan deniz kuvvetlerine bağlı bir fırkateynin Oruç Reis'in hareketlerini gözlemlediği, Türk gemisinin henüz sismik araştırma faaliyetinde bulunmadığı bildirildi.

Kathimerini gazetesi ise Oruç Reis'in “Yunan kıta sahanlığı”na dün sabah saat 6.40 sularında girdiğini, Meis adasının yaklaşık 200 kilometre açığında bulunduğunu ve Yunan HS Nikiforos Fokas fırkateyni tarafından takibe alındığını kaydetti.

NEDENİ KÖTÜ HAVA KOŞULLARI OLABİLİR

Kathimerini, geminin kötü hava koşulları nedeniyle yönünü değiştirmek zorunda kalmış olabileceğini belirtti.

YANINDA ASKERİ GEMİ VAR MI?

Oruç Reis'e eşlik eden bir askeri gemi bulunmadığı da aktarıldı.

YUNANİSTAN-TÜRKİYE GERİLİMİ

Türkiye, Libya ile 27 Kasım'da imzaladığı “Deniz Yetki Alanlarının Sınırlandırılmasına İlişkin Mutabakat Muhtırası” ile Girit'i doğudan çevreleyen bölgeyi deniz yetki alanı ilan etmişti. Yunanistan, Türkiye ile Libya arasındaki mutabakat hakkında BM'ye şikayet başvurusunda bulunmuştu. Türkiye, Girit'in ada olması nedeniyle karasularına sahip olduğu, ancak münhasır ekonomik bölgesinin bulunmadığını belirtiyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçen hafta Libya ile ilan edilen bölgede bu yıl mümkün olduğunca hızlı bir şekilde arama ve sondaj faaliyetlerine başlayacaklarını açıklamıştı.

Atina Üniversitesi'nden jeopolitik profesörü Yannis Mazis, Yunan ANT1 televizyonuna verdiği demeçte Ankara'nın Oruç Reis'i bölgeye göndererek Yunanistan'ın tepkisini ölçmek istediği değerlendirmesinde bulundu.

 

Haber Ara