Dolar

32,5090

Euro

34,9327

Altın

2.431,64

Bist

9.721,60

Yunan adalarında tepki çeken uygulama: Kapalı göçmen kampı

Yunanistan, adalardaki mülteci kamplarını kapatıl 'kapalı kamplar' inşa etme kararı aldı. Bu karar doğrultusunda göçmenler bu kamplarda tutulacak ve dışarı çıkışlarına ve çevrede dolaşmalarına engel olunacak. Uygulama insan haklarını ihlal ettiğine ilişkin eleştiriler almasının yanı sıra Yunanistan içinde de tepki çekiyor. Bu nedenle Sisam Belediyesinde istifalar yaşandı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-22 15:34:31

Yunan adalarında tepki çeken uygulama: Kapalı göçmen kampı

Yunanistan'da öçten sorumlu Savunma Bakanı Yardımcısı Alkiviadis Stefanis, Hükümet Sözcüsü Steliyos Peças ile dün yaptığı ortak basın toplantısında, yeni göçmen kanunu kapsamında alınan kararları açıkladı.

HER BİRİ 5 BİN KİŞİLİK 3 KAMP

Stefanis, Midilli'deki Moria kampıyla Sakız ve Sisam adalarındaki kampların kapatılarak bunların yerine, her biri 5 bin kişilik 3 yeni kamp inşa edileceğini söyledi.

KAMPLAR "KAPALI" HALE GETİRİLECEK, ÇIKIŞLAR YASAKLANACAK

Yeni kampların dışında dolaşıma izin verilmeyeceğini vurgulayan Stefanis, böylece "Kapalı kamp" uygulamasına geçileceğini dile getirdi.

Stefanis, İstanköy ve Leros adalarındaki kampların da kapalı hale dönüştürülmesinin planlanlandığını belirtti.

ANAKARAYA 20 BİN MÜLTECİ TAŞINACAK

Yeni kanun kapsamında, büyük yığılma yaşanan adalardan anakaraya 20 bin kişinin taşınmasının amaçlandığını ifade eden Stefanis, ayrıca olası göçmen akınlarına karşı caydırıcı yeni önlemler alınacağını kaydetti.

ATILACAK ADIMLAR

Stefanis, yeni önemleri şöyle sıraladı:

"Türk-Yunan sınırı yakınındaki Evros bölgesinde ve adalardaki sınır muhafaza görevlilerinin sayısı artırılarak sınır kontrolleri yoğunlaştırılacak. İltica işlemleri hızlandırılacak. Refakatsiz çocuk sığınmacılarla ilgili harekete geçilecek. Ülkede göçmenlerle ilgili faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerine, belirli kriterleri sağlama mecburiyeti getirilecek."

SİSAM BELEDİYESİNDE İSTİFALAR

Karara itiraz eden Sisam Adası (Samos) Belediye Başkanı Yorgos Stancos ve belediye meclis kurulu topluca istifa kararı aldı.

Dün akşam hükümet tarafından yapılan basın açıklamasının ardından gece saatlerinde olağanüstü meclis toplantısı yapılan Sisam'da toplu istifa kararı alındı. Haber yine gece saatlerinde basınla paylaşıldı.

"BURAYA KAMP İNŞA EDİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ"

Sisam'a 5 bin kişilik yeni bir kamp inşa edilmesini ne kendisinin ne de ada halkının kabul edeceğini belirten Belediye Başkanı Yorgos Stancos, hükümetin bu konudaki kararını geri almaması durumunda görevinden istifa edeceğini açıkladı.

Belediye meclisi üyelerine bu konuda kendisini desteklemeleri çağrısında bulunan Stancos, istifa kararını yazılı olarak Başbakan Kiryakos Micotakis'e ileteceğini bildirdi.

Belediye meclisindeki iktidar ve muhalefet meclis üyeleri de, Stancos'un istifasının ardından kendilerinin de göreve devam etmeyeceklerini belirterek, hükümetin bu konudaki kararını protesto etmek amacıyla topluca istifa edeceklerini açıkladılar.

MÜLTECİLER KONSEYİ'NDEN İNSAN HAKLARI İHLALLERİNE KAŞRI UYARI

Yunanistan hükümetinin, Midilli, Sakız ve Sisam adalarındaki göçmen kamplarını kapatarak inşa edeceği "kapalı kamplar" ile mültecilerin özgürlüklerinin kısıtlanabileceği uyarısı yapıldı.

"KADINLAR ve ÇOCUKLAR SUÇSUZ" VURGUSU

Yunanistan Mülteciler Konseyi tarafından yapılan yazılı açıklamada kamp dışında dolaşımın yasak olduğu kapalı sistemle, hassas grup olarak nitelendirilen kadın ve çocukların herhangi bir suç işlemeden özgürlüklerinin ellerinden alınabileceğine dikkat çekildi.

"GÖZALTI SİSTEMİ HUKUKA AYKIRI"

Kamp dışına çıkmak isteyenlerin gözaltına alınacağı yeni sistemin hukuka aykırı olduğuna vurgu yapılan açıklamada, "Ayrım gözetmeden gözaltı kararı ulusal ve uluslararası hukuku ihlal ediyor" ifadesi kullanıldı.

"İNSANİ KRİZİ ÇÖZECEK BİR ADIM DEĞİL"

Açıklamada, "Bu uygulama, Ege adalarındaki insani krizi çözmek yerine birçok kişiyi tutukluluk durumuyla karşı karşıya bırakarak var olan krizi daha da derinleştiriyor" değerlendirmesinde bulunuldu.

Haber Ara