Dolar

32,5060

Euro

34,5619

Altın

2.493,80

Bist

9.548,09

Yunan adalarında ‘mini iç savaş’

Üç Yunan adasındaki mülteci kamplarının yerine kapalı mülteci kamplarının inşa edilmesini protesto eden Yunanistanlılar, polisle çatıştı. Çatışmalar silahlı bir hal aldı. Ioanna Kleftogianni imzalı haberi, Independent Türkçe'den Cenk Korkmazer çevirdi:

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-02-28 23:38:17

Yunan adalarında ‘mini iç savaş’

Yunanistan'ın Midilli adası sakini Nikos, “Hükümet adamızda kapalı mülteci kamplarını ancak cesetlerimizin üzerine inşa edebilir. Kan akacak!” diyor. Yeni Demokrasi Partisi seçmeni Nikos, “verdikleri sözleri tutmadığı” için seçtikleri hükümeti suçluyor. Nikos, pazartesi gününden beri sokaklarda, elinde kararlı biçimde tuttuğu taşlarla polisle çatışıyor.

Nikos, dün bütün gününü, pazar gecesi Atina'dan adalarına gelen çevik kuvvet polisiyle eşi görülmemiş bir 'gerilla savaşı' yürüterek ve milli marşlarını söyleyerek geçiren binlerce ada sakininden sadece biri.

ADALAR SAVAŞ ALANI

Kiryakos Miçotakis hükümetinin mülteciler konusunda son dönemdeki manevraları beklenmedik toplumsal ve siyasi sonuçlarla evrilerek yenilgiye uğrarken Midilli ve Sakız adalarının savaş alanına dönmesine neden oldu.

Hatta bu, yönetimi Kuzey Ege bölgesinin Yeni Demokrat Partili valisiyle dahi karşı karşıya getirdi. Bu adalar son 5 yılda Türkiye'den geçen mültecilerin asıl baskısını gören Yunanistan'ın üç adasından (Samos'la) ikisi olmaya devam ediyor.

POLİSLE ÇATIŞTILAR

Vatandaşların kapalı sabit mülteci kamplarının inşa edilmesine gösterdiği reaksiyonu kontrol altına almak için hükümetin adaya pazar gecesi çevik kuvvet polisini göndermesi, toplumsal ayaklanmaya ve ada sakinlerinin şiddet içeren eylemlerine neden oldu. Her yaştan ve siyasi geçmişten ada sakini sokaklara dökülerek, çevik kuvvet polisinin karaya çıkmasını ve kendilerini ülkenin ilk kapalı mülteci kamplarının inşası planlanan alandan çıkarmasını engellemek için Midilli ve Sakız adalarının dağ yamaçlarına çıktı. Syriza yetkilileri bu kampları “toplama kampı” ve “Guantanamo” diye nitelendiriyor.

SON KULLANMA TARİHİ GEÇMİŞ GÖZ YAŞARTICI GAZLAR

Polis göstericilere göz yaşartıcı gaz sıkarak (ada sakinlerine göre gazlar son derece tehlikeliydi çünkü “son kullanma tarihi geçmişti”) yeni kamp alanları için belirlenen noktalara ulaşmayı başardı. Buldozerler adayı ikiye bölen polisin koruması altında bu noktalara ulaştı.

"MÜLTECİLER İÇİN HAPİSHANELER İSTEMİYORUZ"

Sakız Adası'nda pazar gecesi Meston limanındaki öfkeli kalabalık, “Burası bizim adamız. Defolun gidin! Hayatımızı geri istiyoruz! Bu bir cuntadır. Mülteciler için hapishaneler istemiyoruz” diye bağırdı.

GÖSTERİLERE KATILAN BELEDİYE BAŞKANI BAYILDI

Çevik kuvvet polisinin göz yaşartıcı gazla ilk saldırısının ardından Sakız Adası Belediye Başkanı Satamatis Kamacis bayıldı ve bilincini yitirdi, bir kadın da gözünden ciddi şekilde yaralandı.

298486-1361353585

Ada sakinlerinin yoğun tepkilerinin ardından dün, yeni mülteci yapılarının inşa edileceği çevrelenmiş alanlara yürüyen insanları göz yaşartıcı gaz ve tazyikli suyla durdurmakla görevli 4 çevik kuvvet polis ekibi bir C130 askeri nakliye uçağıyla adaya getirildi.

POLİS PLASTİK MERMİ KULLANDI

Dün sivillerle (plastik mermi kullanmakla da suçlanan) polis arasındaki çatışmalarda her iki adada hem vatandaşlardan hem de polisten onlarca insan yaralandı (Polis 43 güvenlik görevlisinin yaralandığını belirtiyor).

HALK SİLAHA SARILDI

Midilli Adası'nda kendiliğinden silaha sarılan halk polislere karşı neredeyse 'mini bir gerilla savaşı' sürdürdü.

ÇEVİK KUVVETİ SAĞLARA ÇEKEN HALK; İKİ POLİSİ YARALADI

Protestocular, çevik kuvveti sarp kayalar, tepeler ve ormanlar barındıran dağlara çekti, bölgeyi çok iyi bilen çobanların önderliğinde çevik kuvveti pusuya düşüren ada sakinleri, pompalı tüfekler ve karabinalarla iki polisi bacaklarından vurarak yaraladı.

BİR PROTESTOCUNUN BACAĞI KIRILDI

Sakız Adası'nda ise polis kalabalığı şiddet kullanarak püskürtürken, bir kadının bacağını kırdı. Kadınlar “Defolup gidin buradan, p*ç kuruları, korkaklar, yazıklar olsun!Suçluları vurmak yerine bizi mi vuruyorsunuz, kadınlara mı saldırıyorsunuz? Size oy verdiğimiz için biz suçluyuz!” diye bağırırken, polis sonunda geri çekilmek zorunda kaldı.

"BÜTÜN SEÇMENLER BULUŞTU"

Independent Türkçe'ye konuşan Nikos, “Çevik kuvvet polisinin adalarımızda uyguladığı şiddet Kiryakos Miçotakis hükümetinin sonu olacak” tahmininde bulundu. Midilli'de Herkes için Dayanışma örgütünden Katerina Voltsiou, “Durum kontrolden çıktı ve bu daha devam edecek." Bu, partiye yönelik genel bir reaksiyon. Bu, solu, Syriza, Yeni Demokrat Parti ve hatta Altın Şafak seçmenlerini birleştiren bir seferberlik. Polis insanlara acımasızca saldırıyor, onlar da polise taş fırlatarak karşılık veriyor. Kaotik bir durum” dedi.

SELANİK'TEKİ KORONAVİRÜS VAKASI ADALARDAKİ GÜNDEMİN ÖNÜNE GEÇEMEDİ

Selanik'te koronavirüs salgını görülmüş olmasına rağmen kapalı mülteci kampları halen Yunanistan'da ana gündem maddesi olmayı sürdürüyor.

Voltsiou, Midilli Adası'nda adeta savaş alanına dönüşen anlatırken şunları söyledi:

"HÜKÜMET, ADALARI GÖZDEN ÇIKARDI"

“7 bin mülteciyi barındırabilseler bile sorun yine çözülmeyecek. Kamp yaza kadar dolacak, İdlib cephesindeki çatışmalardan dolayı sığınmacı akını durmayacak. Diğer taraftan Midilli'nin Moria açık kampı kapatılmayacak. Bu insanlar nereye gidecek? Bu açık. Hükümet Sakız, Samos ve Midilli adalarını gri bölgeler, Yunan Lampedusa'sı (Malta ve Tunus arasında bulunan ve Tunuslu mültecilerin akınına uğrayan ada) yapmak istiyor. Ana karada yaşayanları hayal kırıklığına uğratmak istemiyorlar çünkü oralarda daha fazla oy var. Hesap kitap yaptılar ve adaların kurban edilmesine karar verdiler, daha az kayıpları olacak: adaların parlamentoda sadece 6 sandalyesi var!”

ÇEVİK KUVVET HALKIN ARABALARINA ZARAR VERDİ

Midilli Adası'nda Diabolorema'da çevik kuvvet polisi sivillerin araçlarına zarar verirken görüntülendi. Karafu'daysa takviye edilen polis güçleri, vatandaşların şiddet içeren saldırılarının ve Batı Midilli Belediye Başkanı Taxiarchos Verro'yla anlaşma sağlanmasının ardından sonunda çekilmeye zorlandı.

POLİS BİRLİĞİ PUSUYA DÜŞÜRÜLDÜ

Ancak Mytilini'ye (Midilli'nin merkezi) doğru giden polis, sivillerin yeni bir pususuna düşürüldü ve Pagani ordu kampında 4 birlik kapana kısıldı. Daha sonra bu birlikleri kurtarmak için 6 birlik gelerek sivillere göz yaşartıcı gazlarla saldırdı. Sonuç tam bir curcunaydı. Kuzey Ege Bölgesel Valisi Kostas Moutzouris ve Batı Midilli Belediye Başkanı Taxiarchis Verros, çevik kuvvet polisinin hemen Pire kentine dönmesini isteyen öfkeli kalabalığı yatıştırmaya çalıştı.

HALK, ÇEVİK KUVVETİN KALDIĞI OTELİ BASTI

Dün öğleden sonra yerel halk çevik kuvvet polisinin kaldığı Gera Belediyesi'ndeki bir otele girmiş ve polisin kişisel eşyalarını dışarı atarak ateşe vermişti.

Benzer hadise dün Sakız Adası'nın Karfa bölgesindeki genel grev sırasında yaşandı. Yurttaşlar çevik kuvvet polisinin kaldığı otele girdi ve polisin giysilerini dışarı attı. Bir polis memuru kalabalığa balkondan gaz bombası atarak karşılık verdi ama bu da öfkenin yayılmasına neden oldu. Birkaç saat sonra, sayıları artırılmış polis güçleri, yurttaşların geçişini engellemek için Aipus dağının son dönemecinde yolu kesti. Atılan kimyasal maddeler ve göz yaşartıcı gazlardan dolayı ormanda üç noktada yangın çıktı.

PARLAMENTO BİNASININ DIŞINDA PROTESTO

Dün gece Atina'da bile Midilli ve Sakız adalarından 500 kişi parlamento binasının dışında toplanarak, “Miçotakis cuntasını indirin!” ve “Çevik kuvveti adalarımızdan çıkarın” diye slogan attı.

KUZEY EGE VALİSİ'NİN HÜKÜMET KAŞRITI AÇIKLAMALARI

Dün gece telefon görüşmesi yaptığımız Kuzey Ege bölgesi valisi Kostas Moutzouris'in “Başbakanın toplantı çağrısına gitmiyorum,” sözlerine şaşırdık. Moutzouris'in hükümetle ilişkilerini koparan son hadise, bir hükümet yetkilisini “işgal ordusu” göndermekle suçladığı konuşmasıydı.

Moutzouris'in ültimatomu şöyledi:

"Tüm çevik kuvvet polislerinin adalardan yarın (bugün) çekilmesi durumunda yarınki toplantıya katılacağım. Hepsinin adadan ayrılmaması durumunda, hükümetle konuşmayacağız. Hükümet, Yunanistan'ın geri kalanını üzmemek için mültecileri Kuzey Ege adalarında kapana kıstırmak istiyor. Cunta bile böyle bir şey yapmadı. Sonuna kadar mücadele edeceğiz. Hiçbir şey bizi durduramaz."

POLİS ATİNA'YA DÖNECEK

Polis birliklerine bu sabah Midilli limanında toplanmaları emri verildi. Hükümet yetkililerinden sızan bilgilere göre polis, Atina'ya dönecek. Midilli'den bir öğretmen, “Fakat bugün hala genel grevdeyiz ve yeni bir gösteriye gidiyoruz. Eğer polis birlikleri Pire'ye dönmeyecekse, bizler de evlerimize dönmeyeceğiz” dedi.

"HER ŞEY 10 MİLYAR EURODAN PAY KAPMAK İÇİN Mİ?"

Sakız Adası'nda da durum bugün gerginliğini koruyor. Vatandaşlar, Midillili olan Göç ve Sığınma Politikaları Bakanı Panagiotis Mitarakis'in ofisin basarak istifasını istedi.

Katerina Voltsiou, “Hükümet yenilgiye uğradı çünkü kendilerine karşı çıkan içlerinden (belediye başkanları ve bölgesel valiler) siyasetçiler var. İlk çarpışma testinde başarısız oldular” ifadesini kullandı.

298511-674132181
Başbakan Miçotakis, ada belediyelerinin başkanlarını acil toplantıya çağırarak ikna etmeye çalıştı

HÜKÜMETTEN BELEDİYE BAŞKANLARINA TEKLİF

Öte yandan gelişmeler üzerine Bakanlar Kurulu acil toplantıya çağrıldı. Sızan bilgilere göre hükümet, bölgedeki belediye başkanlarına tepkileri dindirmeleri karşılığında çeşitli yatırımlar önerdi. Hükümet, bu kapalı kamplar için Avrupa Birliği'nden alacağı yardımı kaybetmek istemiyor.

SON DURUM

Hükümet kaynaklarından edindiğimiz bilgilere göre Miçotakis adalarda bu kalıcı kapalı kampları kurmakta ısrarlı. AB'nin mega planında Yunanistan, İtalya ve İspanya'ya mültecilerin Avrupa içlerine gelmeden barındırılması için 10 milyar dolarlık yardım yapılması öngörülüyor. Yunanistan bu yardımdan aslan payını kapmak istiyor ve bu kampları daha fazla yardım almak yönünde bir fırsat olarak görüyor. Midilli Adası'nda da Belediye Meclisi bir toplantı yaptı.

"MİÇOTAKİS ve ERDOĞAN ARASINDA ANLAŞMA VAR" GÖRÜŞÜ HAKİM

Ana muhalefet partisi SYRIZA kaynaklı bilgilere göre toplantıda, "Avrupalılar, Erdoğan ve Miçotakis arasında Ege Adaları'nı 'gri bölge' yapmak konusunda bir anlaşma var" görüşü öne çıktı. Avrupa'ya gitmek isteyen mültecilerin barındığı 'tampon bölge' olmayı istemeyen adalıların bir sonraki adımının ne olacağı henüz bilinmiyor.

20200228_2_41089958_52596323

TÜRKİYE SINIR KAPILARINI AÇTI

Ioanna Kleftogianni, son günlerde adalardaki tansiyonun arttığını belirtirken, Ege'yi ısıtan bir diğer haber ise Türkiye'nin "açık sınır politikası" kararı oldu. Türkiye 27 Şubat'ta akşam saatlerinde İdlib'de yaşanan saldırının ardından sınır kapılarını açtı. Avrupa'ya fdeniz ya da kara yoluyla gitmek isteyen mültecilerin durdurulmayacağı haberleri üzerine binlerce mülteci yollara döküldü. Otobüslerde yer kalmazken, sınıra ulaşan mültecilerse Yunanistan sınır polisi ve askerleriyle karşılaştı.

Atina yönetimi sınırı kapattı. Mültecilerin geçişine izin verilmeyeceğini duyurdu. Kadın, çocuk ve yaşlıların da bulunduğu kalabalığa ses bombaları ve göz yaşartıcı gaz sıkıldı. (Ayrıntılar için TIKLAYINIZ)

3218853

MİÇOTAKİS'TEN MÜLTECİLERE UYARI: GELMEYİN, PARANIZA YAZIK

Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, 27 Şubat sabahı Yunan kamu televizyonu ERT'ye verdiği demeçte, göçmenlere seslenerek "Yunanistan'da iltica hakkı olmadığını bilenlere açık ve net biçimde söylüyorum: Gelmeyin. Ülkeye gelmek için insan kaçakçılarına ödeyeceğiniz paraya yazık" dedi.


"ÜLKEYE YASADIŞI GİRİŞLERE İZİN VERİLMEYECEK"

Miçotakis, Türkiye'nin aldığı sınırları açma kararı sonrasında bugün (28 Şubat) de bir açıklama yaptı. Miçotakis, Twitter hesabından "Açık olayım: Yunanistan'a yasa dışı hiçbir girişe izin verilmeyecek. Sınır güvenliğini artırdık. Suriye'de yaşanan 'trajik olaylarda' sorumluluğumuz yok. Başkalarının aldığı kararların sonuçlarına biz katlanamayız. Durumu Avrupa Birliği'ne de bildirdim" dedi.

Haber Ara