Dolar

32,3276

Euro

35,0275

Altın

2.284,06

Bist

8.970,01

Yüksekova ve Cizre’de il olma sevinci

İl olmaları öngörülen Hakkari'nin Yüksekova ilçesi ile Şırnak'ın Cizre ilçesinde büyük sevinç hakim.

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-02 14:45:22

Yüksekova ve Cizre’de il olma sevinci

İl olma haberi Yüksekova'da sevinçle karşılandı. Yüksekova Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Özdemir, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'a teşekkür ederek, "Yaklaşık 1-2 yıldır konuşulan bir gündemdi. Nihayetinde bugün meclise geldi taslak. İnanıyorum bir iki gün içerisinde meclisten geçerek yasalaşır. Tabi gönlümüzden geçen Hakkari'nin de il olarak kalmasıydı. Biliyorsunuz daha evvel Uludere ve Beytüşşebap Hakkari'nin ilçesiydi. Şırnak'ın il olmasıyla beraber bu iki ilçemiz oraya bağlandı. Hakkari'nin il olarak kalması için uzun uğraşlar verdik Ankara'da. Tabi hükümetin takdiridir. Hükümet bizden daha iyi bilir. Yüksekova'nın il olması hepimizi canlandırdı, heyecan kattı. Şu an itibariyle Yüksekova'da ciddi bir heyecan ve sevinç var. İnanıyorum ki bu durum barış ve huzura, dökülen kardeşkanının son bulmasına vesile olur. Yanı başımızda Esendere Sınır Kapımız var. İnşallah bu da kısa zamanda açılır ve buranın ekonomik hayatına renk katar. Çok mutluyuz, çok umutluyuz. Bundan sonra sadece hükümetin yapacağı değil bizlerin de vatandaş olarak, STK'lar olarak üzerine düşen vazifeler var. Biz de inşallah bunu vatandaşımızla, üyemizle, tüccarımızla, diğer sivil toplum örgütleriyle kenetlenip, el ele kol kola verip memleketimizi daha yaşanılır bir yer haline getirmek için elimizden gelen çabayı sarf etmeye çalışacağız" dedi. Yüksekova Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkan Yardımcısı Süleyman Ayhan ise, odası olarak çok sevindiklerini belirtti.

İlçenin il olacağı yasa tasarısının meclise gönderildiği günde aylardır kapalı olan Yüksekova Selahaddin Eyyubi Havalimanı'na Türk Hava Yolları'na ait bir test uçağının inmesi de ilçe halkına ayrı bir heyecan kattı.

CİZRE

Cizreli esnaf Azad Müjde ise, karar nedeniyle oldukça mutlu olduklarını belirterek, "Bu karar daha önce verilmeliydi. Buranın il olması iş, istihdam, ekonomi ve nüfus yoğunluğu açısından faydalı olacaktır. Kararın ilçemize, memleketimize ve devletimize hayırlı olmasını dilerim. Ancak Şırnak'ın ilçe olmasından dolayı üzgünüz. Bizler Şırnak'ın il olarak kalması ancak bunun yanında da Cizre'nin de il olmasını istiyorduk" dedi.

Diyar Macak adlı vatandaş, "Cizre'nin il olmasını iyi karşılıyoruz. Şırnak'ın da il olarak kalmasını isterdik. Ama 25 yıl önce il olma hakkı bizimdi, bizden alınmıştı. Ancak o hak şimdi bize iade edildi. Bundan dolayı sevindim. Buranın il olmasının ilçeye çok şey kazandıracak. Fabrikaların ve üniversitelerin kurulması, yatırımların gelmesi gibi imkanları beraberinde getirecektir" dile konuştu.

Haber Ara