Dolar

32,5922

Euro

34,7849

Altın

2.506,89

Bist

9.524,59

Yüksekova Belediye Başkanı'na 'uzaklaştırma'

Yüksekova Belediye Başkanı Ruken Yetişkin ve 2 belediye meclis üyesi görevden alındı.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-10-15 14:06:39

Yüksekova Belediye Başkanı'na 'uzaklaştırma'

Alınan bilgiye göre, İçişleri Bakanlığının İl Mahalli İdareler Müdürlüğüne gönderdiği yazıda, Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığınca haklarında soruşturma başlatılan Yetişkin ile belediye meclis üyeleri Tacettin Safalı ve Nazife Evin'in görevlerinden uzaklaştırıldığı belirtildi.

Yüksekova'da 13 Ağustos'ta yapılan sözde "öz yönetim" çağrısının ardından iki mülkiye başmüfettişince hazırlanan ve İçişleri Bakanlığına sunulan raporda, Yetişkin, Safalı ve Evin'in "Devletin kurumlarını, kanunlarını, hukukunu ve sistemini tanımadıklarını, devlete karşı öz savunmalarını geliştireceklerini ilan ettikleri" basın açıklamasına katıldıkları vurgulandı.

Raporda, söz konusu öz yönetim açıklamasının ardından Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığınca Türk Ceza Kanunu'nun "Suç işlemeye alenen tahrik" ve "Silahlı terör örgütüne üye olmak" suçlarından soruşturma başlatıldığı kaydedildi.

Aynı gerekçeler esas alınarak Yüksekova Sulh Ceza Mahkemesince verilen kararda şüpheliler hakkında arama ve yakalama kararı verildiği bildirilen raporda, "İsnat edilen suçun niteliği ve yakalama kararı göz önünde alınarak Yetişkin, Safalı ve Evin'in anayasanın 127'nci maddesinin 4. fıkrası ile Belediye Kanunu'nun 47'nci maddesi gereğince görevden uzaklaştırılmalarının uygun olacağı belirtilmektedir" ifadesi kullanıldı.

GÖREVDEN UZAKLAŞTIRMANIN GEREKÇESİ

Yetişkin ve iki meclis üyesinin görevden uzaklaştırılmasına gerekçe gösterilen anayasanın 127. maddesinde şu hüküm yer alıyor:

"Mahalli idarelerin seçilmiş organlarının, organlık sıfatını kazanmalarına ilişkin itirazların çözümü ve kaybetmeleri konusundaki denetim yargı yoluyla olur. Ancak görevleri ile ilgili bir suç sebebiyle hakkında soruşturma veya kovuşturma açılan mahalli idare organları veya bu organların üyelerini, İçişleri Bakanı, geçici bir tedbir olarak, kesin hükme kadar uzaklaştırabilir."

Haber Ara