Dolar

32,5900

Euro

34,8253

Altın

2.496,95

Bist

9.454,65

Yüksek Hızlı Tren nedir? Kaç km hızla gider?

Teknolojinin sürekli geliştiği ve hayatın hızlandığı bu dönemde yüksek hızlı trenler birçok vatandaşın tercihi oluyor.. Peki yüksek hızlı tren nedir? Saatte kaç km hıza ulaşabilir? Detaylar haberimizde..

6 Yıl Önce Güncellendi

2018-12-13 08:35:32

Yüksek Hızlı Tren nedir? Kaç km hızla gider?

Yüksek hızlı tren nedir? Saatte kaç km hıza ulaşabilir? Detaylar haberimizde..

Hızlı tren, normal trenlere göre daha hızlı yolculuk etme imkanı sağlayan bir demiryolu taşıtıdır. Ülkemizde ise TCDD'ye bağlı işletmesinin adı YHT yani Yüksek Hızlı Trendir. Dünyada eski döşenmiş raylarda seyahat hızı saatte 190 km kabul edilmekte, yeni döşenmiş hatlarda giden 250 ve üzeri trenler için hızlı tren tanımlaması yapılmaktadır. Bu trenler genelde konvansiyonel eski sistemle döşenmiş olan raylarda 200 km/s altında, yüksek hıza uygun hızlı tren raylarında ise 200 km/s üzeri hızında seyahat edebilme imkanı sunmaktadır.

Türkiye'de Ankara-Eskişehir(Ankara-İstanbul) hattında 245 km mesafeyi 90 dakikada kat edilmenin yanı sıra, bu hat aynı zamanda da Türkiye'nin ilk hızlı tren hattı olmaktadır. Ülkemizin ikinci hızlı tren hattı olarak kabul edilen, Ankara-Konya hattındaki yüksek hızlı trenler yaklaşık olarak 306 kilometreyi tahmini olarak 105 dakikada Ankara ve Konya illerine varmaktadır.

2009 YILINDA KULLANILMAYA BAŞLANDI

Ülkemizde İstanbul-Ankara hattında yüksek hızlı tren inşaatına 2003 yılında başlamış olup, 2007 senesinde ise Eskişehir iline deneme seferleri yapılmak sureti ile yaklaşık iki sene sonra da yani 2009 yılının ortalarında yolculu olarak seferlerine başlamıştır. İstanbul-Ankara illeri arasında ise Yüksek Hızlı trenler İstanbul'un Pendik ilçesinden kalkarak direkt olarak Ankara iline ulaşabilmektedir. Hattın tamamının yapılması 2018 yılında tamamlanacaktır. Diğer taraftan Ankara ve Konya arasında da YHT seferleri 2011 senesinde başlamıştır.

HEDEF TOPLAM YİRMİ BEŞ BİN KM DEMİRYOLU UZUNLUĞU

Ülkemizde Yüksek Hızlı Tren için yapılan çalışmaların Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşunun 100.yılı olan 2023 yılında toplam hattın sekiz bin kilometresi hızlı, üç bin beş yüz kilometresi ise yüksek hızlı olmak üzere toplam yirmi beş bin km demiryolu uzunluğuna ulaşılması beklenmektedir. Konya-Karaman-Ulukışla-Mersin-Adana-Osmaniye-Gaziantep Hızlı Tren Projesinde Konya-Karaman ve Adana-Gaziantep arasında inşaat çalışmaları, diğer bölümlerde ise yapım ihale çalışmaları devam etmektedir. Diğer taraftan İstanbul trafiğini rahatlatması planlanan proje olarak görülen Asya – Avrupa geçiş güzergâhına sahip olan yeni yüksek hızlı tren hattının İstanbul trafiğini büyük oranda rahatlatması beklenmektedir. Üçüncü köprü ve Metro ile bütünleşecek yüksek hızlı tren projesi ile birlikte İstanbul'da, Asya – Avrupa geçişini sağlayacak olan yüksek hızlı tren projesinin inşasına 2016 yılında başlanacak, 2018 senesinde tamamlanması planlanmaktadır. YHT'nin seferlerine başlaması ile birlikte Türkiye bu teknolojiyi kullanan ülkeler arasında Avrupa'da altıncı Dünya'da sekizinci sırada yer almaktadır. Diğer taraftan ülkemizde üretilmeye başlanan Milli Tren projesi ile birlikte yerli vagonların 2018 yılı itibari ile demiryollarında olması beklenmektedir.

Haber Ara