Dolar

32,5578

Euro

34,9923

Altın

2.436,33

Bist

9.774,46

YPG, Menbic'i ele geçirdi

Suriye’nin kuzeyinde ABD’nin desteğiyle IŞİD'e karşı operasyon düzenleyen YPG'nin Menbic'i ele geçirdiği bildirildi...

8 Yıl Önce Güncellendi

2016-08-13 01:51:56

YPG, Menbic'i ele geçirdi

Suriye'nin kuzeyinde ABD öncülüğünde, IŞİD'e karşı yürütülen operasyonun başını çeken YPG'ye bağlı Suriye Demokratik Güçleri'nin IŞİD'in önemli merkezlerinden olan Menbic'i ele geçirdiği bildirildi.

Anadolu Ajansı, Sputnik ve Al Jazeera.com'da yer alan haberde; Menbiç Askeri Meclisi yetkililerinden edinilen bilgilere göre Halep'e bağlı Menbiç kentinin alınması için Arap, Türkmen ve Kürt savaşçılardan oluşan Menbic Askeri Meclisi'nin 73 gün önce başlattığı operasyonda son aşamaya gelindi ve El Sirip Mahallesindeki bir noktanın alınmasıyla kentin tamamı IŞİD'in elinden alınmış oldu. 

'172 BİN SİVİL KURTARILDI'

73 gündür devam eden operasyonda şimdiye kadar 172 bin Menbiçli sivil, kentten kurtarılarak kentin doğusunda yer alan kampa yerleştirildi. IŞİD militanlarının sivillerin arasına karışmış olabileceği endişesiyle kurtarılan siviller güvenlik taramasından geçirilirken, tüm ihtiyaçları da karşılanmaya başlandı.

Dünden bu yana IŞİD kentte sadece El Sirip mahallesindeki bir noktada kalmıştı. Menbic Askeri Meclisi de o noktayı almak için bugün sabah saatlerinde operasyon başlattı. Sabah saatlerinden bu yana yaşanan şiddetli çatışmalar sonucu o noktanın alınmasıyla Menbiç kentinin tamamı IŞİD'in elinden alınmış oldu.

Menbic Askeri Meclisi Komutanlarından Ahmet İbrahim, kentin tamamını aldıklarını, kentte şimdi arama tarama çalışması yaptıklarını kaydetti. İbrahim, kentin birçok yerinde mayın temizliği yaptıklarını da sözlerine ekledi.

3 BİN IŞİD'Lİ ÖLDÜ

Menbic Askeri Meclisi yetkililerinden edinilen bilgilere göre kent merkezinde 3 binin üzerinde mayın ve el yapımı patlayıcı ise etkisiz hale getirilirken, operasyon boyunca IŞİD ile yaşanan çatışmalar ve bombalı tuzaklamalar sonucunda 283 Askeri Meclis savaşçısı yaşamını yitirdi ve çok savaşçı da yaralandı. IŞİD'in 3 bine yakın kayıp verdiği öğrenildi.

2012 yılında ÖSO'nun ve 2014 yılında ise IŞİD'in eline geçen 80 bin nüfuslu Menbiç, güneyde Halep'e 85 kilometre, kuzeyde Cerablus'a 40 kilometre, doğuda Kobani'ye 65, batıda ise Bab'a 45 kilo metre uzaklıkta bulunuyor.

IŞİD SİVİLLERİ KALKAN OLARAK KULLANIYOR İDDİASI

Suriye'nin kuzeyinde ABD'nin desteğiyle IŞİD'e karşı savaşan, YPG'nin başını çektiği Suriye Demokratik Güçleri (SDG), IŞİD'i Menbic'den tamamen çıkarmak için son hamlesini başlattığını açıklamıştı. Kürt ve Arap güçlerden oluşan Suriye Demokratik Güçleri Sözcüsü Şirvan Derviş, "Bu son operasyon ve son saldırı" demişti. Menbic'deki çatışmalar bitti. Kalan IŞİD'liler, Suriye'nin Halep ilinin kuzeyindeki ilçede yaklaşık 500 sivili canlı kalkan olarak kullanıp, Türkiye sınırındaki Cerablus'a kaçtı. Menbic artık tamamen SDG'nin elinde.

SDG, geçtiğimiz hafta Menbic'in neredeyse tamamını ele geçirdiklerini açıklamıştı.

ABD öncülüğündeki koalisyonun hava desteğiyle savaşan SDG Mayıs'ın sonunda Rakka'yı almak için operasyon başlatmıştı. Ancak SDG, bir hafta sonra IŞİD'in Türkiye ile olan sınırını kapatmak amacıyla odağını Menbic'e kaydırarak kasabayı örgütün elinden almak için savaş başlatmıştı.

SDG önce Menbic'in kırsalını ele geçirip ilçeyi kuşattı. Ardından kasabanın içinde örgütle savaşmaya başladı. İki buçuk aydan beri devam eden çatışmalardan dolayı çok sayıda sivil evini terk etmek zorunda kaldı.

Haber Ara