Dolar

32,5173

Euro

34,8480

Altın

2.474,70

Bist

9.530,47

YPG 'güvenli bölge' istedi

ABD'nin desteklediği ve çoğunluğunu YPG’nin oluşturduğu Suriye Demokratik Güçleri (SDG), Suriye’nin kuzeyinde güvenli bölge oluşturulmasını ve uluslararası garantörlük istediklerini açıkladı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-17 12:08:02

YPG 'güvenli bölge' istedi

Amerikanın Sesi'nde yer alan habere göre;

Açıklamada, oluşturulacak güvenli bir bölgenin yabancı müdahaleyi önleyecek uluslararası garantilere sahip olması gerektiği belirtildi. Bu ifadeyle muhtemelen Türkiye'nin kastedildiği düşünülüyor.

TÜRKİYE İLE ANLAŞMAYA SICAK BAKIYORLAR

SDG açıklamasında ayrıca, sınır bölgesinde Türkiye'yle anlaşmaya varılarak istikrarın sağlanmasını umduğunu ifade etti.

Geçen ay Amerikan askerlerinin Suriye'den çekileceğini açıklayan Donald Trump, Pazar günü paylaştığı tweet mesajında ayrıntıya girmeden Suriye'de güvenli bölge oluşturulmasından bahsetmişti.

SDG, Amerika'nın çekilmesinin Türkiye'ye bölgede yeni bir operasyonun başlatması için imkan tanıyacağından endişe ediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Salı günü yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Suriye'nin içinde sınır boyunca kurmayı planladığı güvenli bölgeyi Trump'la telefon konuşmasında ele aldığını belirtmişti.

Türkiye, Suriye Demokratik Güçleri'nin çoğunluğunu oluşturan YPG'yi terör örgütü PKK'nın uzantısı olarak niteliyor.

MÜNBİÇ'E SALDIRI İÇİN BEKLİYORLAR

Bu arada Türkiye'nin desteklediği muhalif gruplar Münbiç'e saldırı için beklemede.

O gruplardan birinin komutanı olan Adnan Ebu Faysal ve kendisine bağlı savaşçılar, Münbiç'e 35 km mesafede Cerablus yakınlarında konuşlanmış bekliyor.

Faysal, “Güçlerimizle her türlü askeri hareketa başlama saati için hazırız” dedi. Faysal'ın güçlerinin 300'den fazla silahlandırılmış araçlara sahip olduğu belirtiliyor.

Uzmanlar Münbiç'e yönelik bir saldırının kararının Türkiye'nin vereceğine dikkat çekiyor. Bu çerçevede Amerika'yla Türkiye arasındaki müzakerelerin savaştaki yeni dönemi şekillendireceği belirtiliyor.

Haber Ara