Dolar

32,5877

Euro

34,8539

Altın

2.496,12

Bist

9.657,76

YPG, güçlerini sınırdan çekmeye başladı!

Suriye'nin Rojava sınırında oluşturulması planlanan “Güvenli Bölge” planının ilk aşamasının hayata geçirilmesi kapsamında, YPG güçlerinin ağır silahları ile birlikte bazı bölgelerden 25 ila 40 kilometre geri çekildiği öğrenildi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-08-27 13:46:36

YPG, güçlerini sınırdan çekmeye başladı!

Suriye'nin Rojava sınırında oluşturulması planlanan “Güvenli Bölge” planının ilk aşamasının hayata geçirilmesi kapsamında, PKK'nın Suriye'deki uzantısı YPG güçlerinin ağır silahları ile birlikte bazı bölgelerden 25 ila 40 kilometre geri çekildiği öğrenildi.

Reuters haber ajansı, Halk Savunma Birlikleri'nin (YPG) Suriye'nin Türkiye ile sınırından güçlerini ve ağır silahlarını çektiğini duyurdu.

Reuters, YPG'nin Tel Abyad ve Ras el Ayn'dan çekildiğini, kendilerine konuşan Kürt kaynakların "diyalog yoluyla bir çözüm bulmaktan yana olduklarını aktardı.

AFP haber ajansı ise Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürt kaynaklara dayandırdığı haberinde YPG'nin çekildiğini bildirdi.

Türkiye ile ABD arasında sağlanan mütabakat çerçevesinde kurulan Müşterek Harekat Merkezi geçtiğimiz günlerde faaliyetlerine başlamış, birinci safha uygulamaları kapsamında Türk ve ABD'li komutanların katıldığı ilk ortak helikopter uçuşu ise 24 Ağustos'ta gerçekleştirilmişti.

Rojava'da oluşturulması planlanan Güvenli Bölge'nin ilk aşaması kapsamında Tel Ebyad ile Resulayn ilçeleri arasındaki 88 kilometrelik bölgede bulunan Halk Savunma Birlikleri (YPG) ve Demokratik Suriye Güçleri'ne (DSG) ait güçler, ağır silahları ile birlikte iç bölgelere doğru geri çekildi.

Edinilen bilgilere göre, YPG güçleri 22 Ağustos'ta Sere Kaniye, 24 Ağustos'ta ise Resulayn'ın batısındaki İdwaniye köyündeki güçlerini 35 kilometre içeri doğru çekti.

Yine 26 Ağustos'ta YPG güçleri Tel Abyad'ın doğusundaki Kuntera'dan 25 kilometre, Heşişe'den 30 kilometre ve Birçıvan'dan ise 40 kilometre içeri doğru çekildi.

Ayrıntıları adım adım netleşen güvenli bölge planı kapsamında YPG ve DSG'nin kent merkezlerinden çekilerek ağır silahlarını sınırdan 20 kilometre uzaklaştırması kararlaştırılmıştı.

Bu kapsamda, derinliği 5 ile 14 kilometre olması öngörülen plan doğrultusunda bu bölgede Türk-ABD ortak devriyeleri denetim yapacak ancak devriyeler kent  merkezlerine girmeyecek.  

Sözkonusu bölgenin güvenliğini ise Gre Spi ve Sere Kaniye askeri meclisleri devralacak. 88 kilometrelik alanda 6 gözlem noktası kurulacak ve bunlardan 3'ünün denetimini Tel Abyad, 3'ünü ise Resulayn askeri meclisleri üstlenecek.

 

 

Haber Ara