Dolar

32,5313

Euro

34,9672

Altın

2.431,12

Bist

9.720,68

YPG elinde tuttuğu bölgelerdeki petrol için İsrailli bir şirketle anlaştı

Barış Pınarı Harekatı’nın ardından İsrail, ABD’de Türkiye karşıtı lobi çalışmaların sürdürürken, PYD/YPG'nin işgali altındaki petrol kuyularının işletmesi ve pazarlanmasını İsrailli bir iş adamına devrettiği ortaya çıktı.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-11-12 10:25:03

YPG elinde tuttuğu bölgelerdeki petrol için İsrailli bir şirketle anlaştı

Yeni Şafak'tan M. Şakir Saraç'ın haberine göre Rakka, Haseke ve Deyrizor bölgelerinde 11 ayrı petrol/doğalgaz bölgesini elinde tutan PYD/YPG, petrol kuyularını verimli bir şekilde çalıştıramayınca, kuyulardan azami miktarda petrol çıkarmak için arayış içerisindeyken 2019 yılının başlarında İsrailli iş adamı Mordechai Khana temasa geçti.

PETROLÜN SATIŞI İŞLEMİ DE ŞİRKETE DEVREDİLDİ

Şirketin yöneticileri ile görüşen örgüt yetkilisi lham Ahmed, şirket ile yapılan anlaşmaya imza attı. İmza atılan belgede “Bay Kahana, Suriye Demokratik Konseyi'ni temsilen, bu belge, SDK'nın sahip olduğu petrol satışı ile ilgili tüm konularda şirketiniz GDC'ye verilmiş resmi bir kabuldür. Ayrıca size, yönettiğimiz alanlarda bulunan petrolü keşfetme ve geliştirme hakkını da veriyoruz” ifadeleri yer aldı.

ABD'NİN ONAYI ŞART

Buna ilişkin belgede, “Suriye Demokratik Konseyi'nin petrol satışına ilişkin tüm konular her zaman için ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkları Kontrol Ofisi'nin (OFAC) onayına tabidir” ifadelerinin kullanılması dikkat çekti.

GÜNLÜK ÜRETİMİN 400 BİN VARİLE ÇIKARILMASI BEKLENİYOR

YPG işgali altındaki bölgelerde petrol yataklarına ilişkin verilerin de madde madde paylaşıldığı belgede, “Ham petrol üretiminin günde 400.000 varil olabileceğini tahmin ediyoruz. Mevcut günlük üretim kapasitesi günde 125.000 varildir. Metrik Ton başına fiyat (7 varile eşittir) 160- 240 dolar arasındadır. Böylece varil başına fiyat 22 - 35 dolar arasındadır” bilgilerine yer verildi.

2020 Haziran ayından itibaren İsrailli şirket fiili olarak çalışmalarına başladı.

İSRAİLLİ İŞ ADAMI ANLAŞMAYI DOĞRULAMIŞTI

İsrailli işadamı Mordechai Khana, Temmuz ayında Israel Hayom gazetesine yaptığı açıklamada anlaşmayı doğrulayarak ABD Başkanı Trump'tan onay beklediklerini açıkladı.

Khana şunları kaydetti: “Tek bir hedefim var. Suriye'nin İsrail'le iyi bir komşuluk içerisinde demokratik ve özgür bir şekilde yaşayabilmesi. Suriye Demokratik Güçleri'nin kontrolünde şu anda 11 petrol bölgesi var. Suriye petrolünün ezici çoğunluğu bu bölgede. Bu petrolün İran'a veya Esad rejimine ulaşmasını istemiyorum. Trump yönetimi onay verdiği anda, bu petrolü adil fiyatlarla ihraç etmeye ve onu demokratik Suriye'yi inşa etmek ve savunmak için kullanmaya başlayacağız.”

ABD'li Los Angeles Times'a göre İsrailli iş adamı Mordechai Kahana, bir başka röportajda, şirketinin "Kürt yönetiminin petrol satış hakkı konusunda temsilci haline geldiğini" söyledi.

Haberde “Kürt yetkili” şeklinde adı geçen ‘Jia Kürd'ün İsrailli firma ile görüşmeler yapıldığını doğruladığı vurgulandı.

Haber Ara