Dolar

32,3417

Euro

35,1212

Altın

2.239,88

Bist

8.885,14

YPG/DSG’den, Şam rejimine sitem: IŞİD’le savaşırken neredeydiniz?

Şam rejiminin, BM’ye gönderdiği mektupta, “Koalisyon ortaklarımızın desteğiyle Demokratik Suriye Güçleri’ni (DSG) kontrolü altında tuttuğu bölgelerden çıkaracağız' açıklaması YPG/DSG’yi rahatsız etti. YPG’li Kürtlerin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanlığı, Şam yönetimine sitem ederek, “IŞİD’le savaşırken neredeydiniz?” dedi.

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-09-16 14:32:46

YPG/DSG’den, Şam rejimine sitem: IŞİD’le savaşırken neredeydiniz?

Şam rejiminin, BM'ye gönderdiği mektupta, “Koalisyon ortaklarımızın desteğiyle Demokratik Suriye Güçleri'ni (DSG) kontrolü altında tuttuğu bölgelerden çıkaracağız" açıklaması YPG/DSG'yi rahatsız etti. YPG'li Kürtlerin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanlığı Şam yönetimine sitem ederek, “IŞİD'le savaşırken neredeydiniz?” dedi.

 ABD'nin destek verdiği ve çoğunluğunu YPG'li Kürtlerin oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) Genel Komutanlığı, Birleşmiş Milletler nezdinde DSG aleyhine Suriye Dışişleri Bakanlığı tarafından “suçlu milisler” olarak tanımlanmalarına karşı açıklama yaptı.

"Koalisyon ortaklarımızın desteğiyle Demokratik Suriye Güçleri'ni (DSG) kontrolü altında tuttuğu bölgelerden çıkaracağız" ifadesi kullanılan Suriye Dış İşleri Bakanlığı'nın Birleşmiş Milletler'e (BM) sunulan mektupta, Suriye Rejimi ve Demokratik Suriye Güçleri arasındaki mevcut gerginliği bir üst seviyeye taşıdı.

Suriye Dış İşleri Bakanlığı'nın BM'ye sunduğu mektubun gerçeklerle bağdaşmadığını vurgulayan DSG, resmi sitesinde bir açıklama yayınladı. Rejim hükümetinin iddialarını gerçek dışı olarak nitelendiren DSG açıklamasında, “Suriye Dışişleri Bakanlığı, bir kez daha gerçek dışı açıklamaları ile kamuoyu ve Birleşmiş Milletleri (BM) yanıltmayı amaçlamaktadır. Bir kez daha Suriye rejim güçlerinin gerçek dışı suçlamalarının, terörle mücadelemizi ve Suriye halklarına verdiğimiz sözleri yerine getirmemizi engellemeyeceğini vurguluyoruz” ifadelerine yer verildi..

“Kuzey ve Doğu Suriye halklarının, Demokratik Suriye Güçleri'nin kurulmasından önce 2012 yılında gerçekleştirdiği barışçıl eylemleri ile Suriye rejim güçlerini bölgeden çıkarmayı başardığı herkes tarafından bilinmektedir” denilen açıklamanın devamında şu sözlere yer verildi:
“Demokratik Suriye Güçleri'nin halkın talepleri doğrultusunda bölgedeki IŞİD terörüne karşı koruduğu dönem, Suriye rejim güçleri bu konu ile hiç ilgilenmedi. Suriye rejim güçleri kilometrelerce bölgeden uzaktı ve başkentteki kurumlarını korumak ile meşguldü. Demokratik Suriye Güçleri, ulusal sorumluluğu çerçevesinde yürüttüğü mücadelesinde 11 bin şehit verdi ve 24 bin savaşçısı yaralandı. Bölge halkını terörden koruma görevini yerine getirmeyen Suriye rejim güçlerinin bölge halkı adına konuşma hakkı da yoktur.
Bu temelde Kuzey ve Doğu Suriye'deki altyapının tamamı, hükümet binaları, köprü, iş alanları, petrol alanlarının Suriye rejim güçlerine ait savaş uçaklarının gelişigüzel bombardımanları nedeniyle büyük hasar gördüğünü belirtiriz.
IŞİD çeteleri, bugün dahi Suriye rejim güçlerinin kontrolü altında bulunan alanlardan Kuzey ve Doğu Suriye'ye dönük terör saldırısı hazırlıkları yapıyor ve sivilleri hedef alıyor. Güçlerimizin yakaladığı IŞİD çetelerinin neredeyse tamamı “Fırat kalkanı” ve Suriye rejim güçlerinin kontrolü altında bulunan bölgelerden geldiğini itiraf etti.”

Suriye hükümet güçlerinin tüm bunlara rağmen Kuzey ve Doğu Suriye halklarını birbirine düşürmeyi amaçladığına vurgu yapılan açıklamada Şam yönetimine diyalog çağrısında bulunuldu.

Açıklamada, “Suriye Dışişleri Bakanlığı'na bir kez daha güçlerimize ve Kuzey ve Doğu Suriye halklarına dönük bu tutumlarından vazgeçmeleri çağrısında bulunuyoruz. Suriye rejim güçlerine, bölgede kalıcı bir çözümün sağlanması, halkın yaşadığı acıların son bulması ve barış ve güvenlik için Kuzey ve Doğu Suriye'de Kürt ve Arap halkı başta olmak üzere tüm halk ve inançların temsilcisi olan güçlerimiz ile diyalog geliştirme çağrısında bulunuyoruz. Bu temelde Özerk Yönetim ve Demokratik Suriye Güçleri resmi olarak tanınmalıdır” denildi.

 

Haber Ara