Dolar

32,5654

Euro

34,8827

Altın

2.435,61

Bist

9.645,02

Yöreyi seç, lezzeti ayağına gelsin!

Beğendiğiniz yöresel ürünlere ulaşmak artık çok daha kolay. Coğrafi işaretli ürünler için TOBB ve ePttAVM'nin yaptığı iş birliği sayesinde lezzetler bir tıkla ayağınıza gelecek

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-09-21 21:12:27

Yöreyi seç, lezzeti ayağına gelsin!

Ülkemizde hemen her sökterde dijitalleşmeye yönelik stratejik adımlar atılmaya devam ederken bir adım da TOBB ve ePttAVM'den geldi.

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile ePttAVM  geçtiğimiz günlerde önemli bir iş birliği gerçekleştirdi. İki kurumsal ittifak sayesinde 81 ildeki envantere kayıtlı 489 çeşit coğrafi işaretli ürüne artık tek bir platform üzerinden ulaşabilmek mümkün olabilecek.

Emine Erdoğan işaret etmişti

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın 2. Uluslararası Coğrafi İşaretli Ürünler Zirvesi'nde ilk kez işaretini verdiği çalışmada sonuçlar alınmaya başlandı.Tüketiciler için ürünün kaynağı ve karakteristik özellikleri arasındaki bağlantıyı göstererek, kalite garantisi veren coğrafi işaretli ürünler için TOBB ve ePttAVM.com kayda değer bir çalışmaya ivme kazandırıyor.

Tescilli ürünlere ulaşmak artık mümkün

Çalışma kapsamında iki kurum protokol imzalayacak ve bu kapsamda bir platform kurulması sağlanacak. Bugüne kadar Türk Patent ve Marka Kurumuna tescili yapılan 489 coğrafi işaretli ürüne ePttAVM.com platformu üzerinden ulaşılabilecek. 81 ilde tescili yapılan ürünler arasında bulunan Gaziantep baklavası, Malatya kayısısı, Aydın inciri, Kars kaşarı gibi ürünler tek tıkla kapıya gelecek.

Hangi ürünler patent kapsamında?

yo

Türk Patent'e kayıtlı 489 coğrafi işaretli ürünün yüzde 25.7'si Adana biber salçası, karpuzu, Adapazarı beyaz kestane kabağı, Akşehir kirazı, Zivzik narı, Van gül reçeli gibi işlenmiş ve işlenmemiş meyve, sebze ve mantarlardan, yüzde 20.4'ü ise yemek ve çorbalardan oluşuyor. Ürünlerin yüzde 13.6'sı ise fırın ürünleri, hamur işleri ve tatlılardan oluşurken, halı ve kilimlerin oranı ise yüzde 6. Van otlu peyniri, Kars kaşarı gibi ürünler ile çikolatalar ise yüzde 4'erlik bir yüzdeye sahip. Türk Patent ve Marka Kurumunun envanterine göre, Türkiye'de coğrafi işaret alabilecek ürün sayısı ise 2 bin 500'e yakın.

Sektöre "Güven" aşıladılar

TOBB ve ePttAVM dijtitalleşme sürecinde kurumsal olarak atılım gerçekleştirirken aynı şekilde Ticaret Bakanlığı'nda gerçekleştirilen etkinlikte de gerek TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, gerekse ePttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu yaptıkları değerlendirmelerde konuya ne derece önem verdiklerini hatırlatmışlardı. ePttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğlu ,0001 Seri Numaralı Güven Damgasını Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan ve TOBB Başkanı RifatHisarcıklıoğlu'nun elinden almıştı. Elektronik ticarette güvenlik ve hizmet kalitesi standartlarının yükseltilmesi ve e-ticaret sitelerinin güvenilirliğinin tesis edilmesi amacıyla oluşturulan Güven Damgasına ilişkin “Elektronik Ticarette Güven Damgası” toplantısı Ticaret Bakanlığı'nda gerçekleştirilmişti.

 "Emin adımlarla ilerliyoruz"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Güven Damgası uygulamasının da e-ticareti kolaylaştırmak için atılan bir adım olduğunu kaydetmişti. Hisarcıklıoğlu, Türkiye'nin elektronik ticaret alanında daha fazla pay alması için Güven Damgası gibi uygulamalara ihtiyaç duyduğunun altını çizmişti.ePttAVM.com Genel Müdürü Hakan Çevikoğluda PTT'nin 180 yıllık tecrübesini dijital dünya ile harmanlayan ePttAVM.com'un Türkiye'nin en güvenilir e-ticaret platformu olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söylemişti

Haber Ara