Dolar

32,3369

Euro

35,1967

Altın

2.247,91

Bist

8.718,11

Yolsuzluk iddiaları sürerken Romanya AB Konseyi dönem başkanlığını devraldı

Romanya, Birlik fonlarının zimmete geçirilmesi iddialarının gölgesinde AB Konseyi dönem başkanlığını Avusturya'dan devraldı.

6 Yıl Önce Güncellendi

2019-01-11 12:15:10

Yolsuzluk iddiaları sürerken Romanya AB Konseyi dönem başkanlığını devraldı

Avrupa Birliği (AB) üyesi Romanya, Birlik fonlarının zimmete geçirilmesi iddialarının gölgesinde AB Konseyi dönem başkanlığını Avusturya'dan devraldı.

Dönem başkanlığı devir teslim töreni, AB liderlerinin katılımıyla Romanya'nın başkenti Bükreş'te yapıldı.

Atheneum Konser Salonu'nda düzenlenen törene, AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Avrupa Parlamentosu (AP) Başkanı Antonio Tajani, AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus İohannis, Romanya Senato Başkanı Calin Popescu Tariceanu ile Başbakan Viorica Dancila katıldı.

Törende konuşan Romanya Cumhurbaşkanı Iohannis, 2019'un ilk çeyreğinin AB'nin geleceği için belirleyici olacağını da belirterek, AB'nin şu anda Brexit, göç ve güvenlik gibi hem içeride hem de dışarda çeşitli zorluklarla karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Altı aylık görevi yerine getirecek olan Romanya'yı zorlu konular bekliyor. Onların başında mart ayı sonunda tamamlanması planlanan Brexit müzakereleri ve 26 Mayıs'ta yapılacak Avrupa Parlamentosu seçimleri bulunuyor. Juncker : Romanya'nın Schengen bölgesinde olması gerekir

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean Claude Juncker ise yaptığı konuşmada, Romanya'nın Avrupa'nın merkezinde yer aldığını ve AB'nin Bükreş olmadan eksik kalacağını ve bu ülkenin yerinin Schengen bölgesi olduğunu dile getirdi.

Hukukun üstünlüğü ilkesine vurgu yapan Juncker, yolsuzlukla mücadele konusunda taviz verilmemesi gerektiğini kaydetti. 21 milyon euroluk kayıp Avrupa fonu sorusu

Romanya'da iktidardaki Sosyal Demokrat Parti'nin Genel Başkanı Liviu Dragnea, 21 milyon euro değerindeki Avrupa fonlarını zimmetine geçirdiği iddiasıyla suçlanıyor ve AB tarafından yakından takip ediliyor.

Dragnea ve onun destekçileri kendilerine karşı yürütülen soruşturmada görev alan savcı, polis ve hakimleri 'paralel devlet' olarak nitelendiriyor. Dragnea özellikle bu görüşe karşı olduğunu duyuran AB'nin ülke yönetimi için yaptığı 'olumsuz' açıklamaları da sert dille eleştiriyor. Protestocular: Diktatörlük istemiyoruz, bir avuç hırsız bizi susturamaz

Öte yandan kalabalık bir grup, törenin yapıldığı salonun önünde protesto gösterisi düzenledi.
Göstericiler Başbakan Dancila ve hükümetini protesto etti. Günler öncesinden sosyal medyada yapılan çağrılar ile tören salonunun önünde toplanan kalabalık, "Avrupa Birliği biziz, diktatörlük istemiyoruz, bir avuç hırsız bizi susturamaz" sloganları attı.

Ellerinde "Hoş geldin Avrupa", "Avrupa bizi bırakma", "Romanya'nın geleceği AB" yazılı pankartlar taşıyan göstericiler caddedeki bir binanın cephesine lazerle “Biz AB'yi istiyoruz, PSD Rusya'yı” yazısı yansıttı.

Haber Ara