Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

'Yola gece çıkmak daha avantajlı'

'Yola gece çıkmak daha avantajlı'

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-15 11:45:24

'Yola gece çıkmak daha avantajlı'
FİKRİYE SUSAM UYAR - İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, uzun yolculuklar için araçla gece yola çıkmanın her zaman daha avantajlı olduğunu belirtti.

Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bayram tatili öncesinde yola çıkacak sürücülerin uyması gereken kurallara ilişkin bilgiler verdi.

Türkiye'deki trafik kazalarının çoğunluğunun bayram tatillerinde yaşandığını anlatan Tekin, 2013 yılının Ramazan Bayramı tatili süresince meydana gelen kazalarda 109 kişinin öldüğünü, 852 kişinin de yaralandığını hatırlattı.

Tekin, İSKEF'in kazaların yapısal sorunları olarak, insan faktörü ve kural ihlalleri, yolların fiziki ve altyapı şartları, mühendislik eksiklikleri ile trafik eğitimi ve bilinci zayıflığının yanı sıra araçlara ilişkin bakım ve onarım faktörlerini tespit ettiğini anlattı.

Sürücülerin gündüz ile gece araba kullanmanın avantajları konusunda tereddüt yaşadığına işaret eden Tekin, "Uzun yol sürüşlerinde araçla gece yola çıkmak her zaman daha avantajlıdır. Gece yola çıkılması halinde sürücü bir önceki gün iyi dinlenmelidir. Bu dinlenme süreleri, öğle saatlerine denk getirilebilir" diye konuştu.

Gece yola çıkma imkanı olmayanların sabahı tercih edeceğini aktaran Tekin, "Sabah yola çıkanların mutlaka dinlenmesi gerekir. İnsan metabolizması buna alışkındır. Kurallara uyun, direksiyonunuz hayata dönsün, sevdiklerinize kavuşun" ifadelerini kullandı.

- "Aracın etrafında tur atın"

Uzun yola çıkacaklara yapmaları gerekenler konusunda tavsiyelerde bulunan Tekin, şöyle devam etti:

"İnsanımız sevdikleriyle buluştuğu, aileleriyle geçirmek istedikleri bu en güzel günlerine bir trafik kazasıyla son veriyorlar. Uyarılarımıza bir kişinin dahi uyarak hayatının kurtulması, bizim için her şeyin üstündedir. Vatandaşımızın uzun yola çıkmadan öncelikle aracının periyodik bakımını kesinlikle yapması gerekir. Radyatör, silecek suyu ve motor yağının seviyesi kontrol edilmeli. İkaz ve aydınlatma sistemleriyle far sinyallerinin kontrolü önemli. Bunların eksiksiz çalışması lazım. Bunları yaptıktan sonra geriye insan faktörü kalıyor."

Murat Tekin, sürücülerin uzun yolda kesintisiz iki saatten fazla araç kullanmaması gerektiğinin altını çizerek, "Sürücü, yorgunluk belirtilerini son gördüğü tabelayı hatırlayamadığında hissedebilir. Sürücü, bu durumda emniyetli ve düzgün bir duruş yaptıktan sonra aracın dışına çıkıp etrafında tam tur atarak kan akışını hızlandırmalı, daha sonra yoluna devam etmelidir" değerlendirmesinde bulundu.

Sürücülerin uyku aralıklarına uyarak dinlenmeleri ve araç içindeki pozisyonlarına dikkat etmelerinin önemli olduğunu belirten Tekin, "Sürücü, kollarını uzattığı zaman bilekleri direksiyon üzerine gelecek mesafede durmalıdır. Direksiyonu saat dokuzu çeyrek geçe pozisyonunda ve mutlaka iki eliyle tutmalı. Yolda bulunan tabela ve işaretleri, yol çalışmalarını, hız üst sınırını çok iyi takip etmeli, işaretlere uymalıdır. Gece ya da gündüz aracın farları sürekli açık tutulmalı, hatta mümkünse araç içerisinde sohbet edilmelidir" şeklinde konuştu.

Haber Ara