Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yol Algılama Sensörleri ve Adaptif Farlar Standart Olacak

Amerika Birleşik Devletleri’nde faaliyet gösteren Yol Güvenliği Sigorta Enstitüsü, 1959 yılından beri otomotiv sektöründe, sıkı test politikaları sayesinde adından söz ettiriyor.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-08-21 14:23:40

Yol Algılama Sensörleri ve Adaptif Farlar Standart Olacak

Testleri, analizleri ve yaptığı açıklamalar artık global bir kıstas olarak kabul edilen kurum, yaptığı açıklamada; Avrupa'daki tüm testlerden en yüksek puanları alan, her senaryoda yolcularını koruyabilen araçlara dahi kimi zaman verilmeyen “Top Safety Pick+“ rozetini hakedebilmek için kaza önleme ve özellikle far teknolojilerinin dikkate alındığını iletti.
Aynı aracın 2020 modelinin elde edemediği başarıyı 2021 modeli standart olarak sağladığı özel adaptif LED far teknolojisi ve kaza önleme sensörleriyle elde etmesiyle kurumun sözlerini doğruladı. Aracın şase mimarisi, hava yastığı sayısı ve yerleri gibi faktörler değişmeden sadece LED ve kaza önleme teknolojileriyle puanını iki birim artırarak “Top Safety Pick+“ ünvanı elde etmesi, araç alacaklar için de bir belirleyici oldu.
Efektif yol aydınlatması, yüke göre hüzme sabitleyici, viraj takibi, karşıdan gelen araca göre tek farın hüzmesini azaltabilmesi gibi özellikler aracın sürüş emniyetini olası kaza risklerini minimize ederek artırıyor.
Aracın ön ızgarasında yer alan sensörler, LED far sistemi ve diğer kamera sistemleri şerit okuma, yaya geçidi algılama, riskli bölgeleri belirleme, seçici olarak aydınlatma ve takip etme gibi özellikleriyle ön plana çıkıyor.  oto ekspertiz 005
40 kilometreye kadar, paralel park halinde bulunan iki aracın arasından aniden yola atlayan bir çocuğun simüle edildiği test, 5 kere tekrarlanıyor. Araçta bulunan teknoloji yaya geçidini algılıyor, yolun riskli bölgelerini aydınlatarak aracı görünür kılıyor ve otomatik frenleme teknolojisi sayesinde yoldaki en ufak objeleri dahi algılayıp örneğin karşıya geçen bir yaya tespit ettiğinde sürücüye duruma göre uyarı yolluyor ya da frenlemeyi kendi yapabiliyor.
Daha yüksek hızda yapılan testlerde de aracın hızını makul bir seviyeye düşürebildiği, sensör sisteminin tepki süresinin aynı kaldığı gözlemleniyor. Özellikle halojen farlarda, aracın yüküne göre sürücünün farın ayarını adaptif LED'lerde olduğu kadar net bir şekilde ayarlayamayacak olması, karşıdan gelen sürücüleri tehlikeye atmakla kalmıyor, farların yüksek ayarlanması halinde özellikle küçük objelerin karanlıkta sürücü tarafından belirlenmesinin önüne geçiliyor.
Yol Güvenliği Sigorta Enstitüsü bu gibi hayati sensör ve far teknolojilerinin tıpkı hava yastıkları gibi araçların standart paketlerinde olması gerektiği ve lüks olarak sunulmaması gerektiği görüşünde.

Hazırlayan: Vizyon Garage Oto Ekspertiz

Haber Ara