Dolar

32,3314

Euro

35,0675

Altın

2.308,48

Bist

9.079,97

Yıldırım-Lee ortak basın toplantısı

Başbakan Yıldırım: (1)- 'Kuzey Kore'nin nükleer silahlanma hevesi ve BM kararlarına, uluslararası hukuka aykırı kışkırtıcı davranışlarının sona erdirilmesinin ve diyalog yoluyla bölgede barışın sağlanmasının önemini ifade ettik. Türkiye olarak her zaman bu konuda Kore Cumhuriyeti'nin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim'- '15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olan FETÖ'ye kar

7 Yıl Önce Güncellendi

2017-12-06 09:30:55

Yıldırım-Lee ortak basın toplantısı
Başbakan Binali Yıldırım, "Kuzey Kore'nin nükleer silahlanma hevesi ve BM kararlarına, uluslararası hukuka aykırı kışkırtıcı davranışlarının sona erdirilmesinin ve diyalog yoluyla bölgede barışın sağlanmasının önemini ifade ettik. Türkiye olarak her zaman bu konuda Kore Cumhuriyeti'nin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim." dedi.

Yıldırım ile Güney Kore Başbakanı Lee Nak-Yeon, Başbakanlık binasında gerçekleştirdikleri baş başa ve heyetler arası görüşme sonrasında ortak basın toplantısı düzenledi.

Başbakan Yıldırım, toplantıda, Güney Kore Başbakanı Lee Nak-Yeon davetine icabetle ülkeye resmi ziyaret gerçekleştirdiğini söyledi.

Güney Kore Başbakanı Lee ile yapılan görüşmelerde iki ülke ilişkilerini tüm yönleriyle değerlendirme fırsatı bulduğunu belirten Yıldırım, Türkiye ile Güney Kore arasındaki diplomatik ilişkilerin tesisinin 60. yıl dönümü olduğunu hatırlattı.

Kore ile Türkiye arasındaki dostluğun "kan kardeşliğine eş değer bir yakınlık" olduğunu belirten Yıldırım, 2013'ten itibaren ilişkilerin yüksek düzeyli stratejik iş birliği düzeyine çıkarılmasının, Güney Kore-Türkiye ilişkilerinin geleceği açısından önemine dikkati çekti.

Yıldırım, görüşmelerde "iki ülke arasındaki ticaretin, iki ülkenin potansiyelini yansıtacak şekilde artırılması ve ticaret artarken Türkiye aleyhine olan ticaret dengesinin de iyileştirilmesi meselesini" ele aldıklarını bildirdi.

Güney Kore'nin belli başlı büyük firmalarının, Türkiye'de ortaklarıyla yeni projeler geliştirmesi konusunda mutabakata vardıklarını anlatan Yıldırım, "Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Avrasya Tüneli ve Çanakkale Köprüsü'nde başlayan bu iş birliğinin enerji, petrokimya, demiryolu sektöründe ve savunma sanayisinde genişletilerek devam etmesinin mümkün olduğunu hep beraber tespit etmiş olduk." diye konuştu.

- "Türkiye bölgeye açılmak için iyi bir fırsat"

Güney Kore firmalarının Türkiye'de yapacağı doğrudan yatırımların sadece Türkiye pazarında değil, Türkiye'nin etrafında 60 ülkeyi, 1,5 milyar nüfusu ve 30 trilyon dolarlık bir gayrisafi hasılayı ilgilendirdiğini belirten Yıldırım, Türkiye'nin bölgeye açılmak için iyi bir fırsat olduğunun karşılıklı teyit edildiğini aktardı.

Güney Kore ile imzalanan Serbest Ticaret Anlaşması'nın onay süreçlerinin tamamlandığını söyleyen Yıldırım, iki ülke arasındaki Hizmet Ticareti Anlaşması'nın da kısa süre içinde tamamlanacağını bildirdi. Yıldırım, "Serbest Ticaret Anlaşması'nın beklenen sonuçları vermesi ve ticaret dengesini de düzeltebilmesi için bazı düşüncelerimizi Sayın Başbakanla paylaşma fırsatı bulduk." dedi.

Yıldırım, Güney Kore Başbakanı Lee ile diplomatik ilişkilerin 60. yılı olan 2017'de karşılıklı gerçekleştirilen Türkiye-Kore Yılı Etkinlikleri'nin genç nesillerin birbirlerini ve kültürlerin zenginliğini daha iyi tanımaları açısından sunduğu fırsatları değerlendirdiklerini belirtti.

Görüşmede bölgesel konuları da değerlendirme fırsatı bulduklarını belirten Yıldırım, "Kuzey Kore'nin nükleer silahlanma hevesi ve Birleşmiş Milletler kararlarına, uluslararası hukuka aykırı, kışkırtıcı davranışlarının sona erdirilmesinin ve diyalog yoluyla bölgede barışın sağlanmasının önemini ifade ettik. Türkiye olarak her zaman bu konuda Kore Cumhuriyeti'nin yanında olduğumuzu bir kez daha ifade etmek isterim." ifadelerini kullandı.

Türkiye'nin, Meksika-Endonezya-KoreTürkiye ve Avustralya'dan müteşekkil MİKTA'nın dönem başkanı olduğunu vurgulayan Yıldırım, Güney Koreli mevkidaşıyla konuyu değerlendirdiklerini aktardı.

- "Türkiye ile Güney Kore birlikte hareket ediyor"

Birleşmiş Milletler, G20 gibi uluslararası kuruluşlarda Güney Kore ile Türkiye'nin birlikte hareket ettiğini, iki ülkenin yakın çalışma içinde olduğunu belirten Yıldırım, "Özellikle uluslararası terör ve Türkiye'nin karşı karşıya kaldığı mülteci sorunu, Suriye, Irak ve bölgede yaşanan istikrarsızlıklar, terörle mücadele konularını kapsamlı şekilde ele aldık." dedi.

Başbakan Yıldırım, "15 Temmuz darbe girişiminin arkasında olan FETÖ'ye karşı Kore'nin yanımızda yer almasından duyduğumuz memnuniyetleri bir kez daha ifade ettik. Bu terör örgütünün Kore'de var olan faaliyetlerinin sonlandırılması konusunda gerekli adımların atılması talebimizi Sayın Başbakana ilettik." değerlendirmelerinde bulundu.

Güney Kore Başbakanı Lee ile verimli ve yapıcı bir görüşme gerçekleştirdiğini söyleyen Yıldırım, şöyle devam etti:

"Gördük ki birçok konuda aynı düşünceleri paylaşıyoruz ve Kore-Türkiye ilişkilerinin gelişmesi için tam bir irade birliğinin olduğunu bir kez daha teyit ettik. Ziyaretimizin Türkiye-Kore Cumhuriyeti ilişkilerinin her alanda gelişmesine katkıda bulunmasını temenni ederken, Kore Savaşı sırasında hayatını kaybeden şehitlerimize Allah'tan rahmet, gazilerimize olan minnet duygularımızı ifade etmek isterim. Kore devletinin ve halkının yapılan fedakarlıkları unutmamış olmasını ve şehitlerimizin hatıralarını daima canlı tuttuğunu görmekten de kan kardeşi bir ülke olarak büyük memnuniyet duyduğumuz ifade etmek isterim."

Başbakan Yıldırım, Güney Kore Başbakanı Lee'yi Türkiye'ye davet etti.

(Sürecek)

Haber Ara