Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yıldırım'dan 'Doğu Türkistan' açıklaması

İnsani Yardım Vakfı (İHH) Fatih'teki genel merkez binasında Doğu Türkistan'da yaşanan olaya ilişkin hazırladıkları raporu açıkladı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-07-08 14:52:10

Yıldırım'dan 'Doğu Türkistan' açıklaması

İHH Başkanı Bülent Yıldırım, Amerika ve Çin'in Doğu Türkistan halkının ekonomik kavgalarına alet ettiğini iddia ederek, Doğu Türkistan halkının yalnızlığı bizi üzüyor. En fazla mağdur edilen, hakkı görmemezlikten gelinen bir toprak parçası. Bütün dünyayı uyarıyorum. Doğu Türkistan meselesi Amerika ve Çin'in kendi kavgalarına alet olarak kullanılmamalıdır. Kendi ekonomik kavgaları insanların hayatları üzerinden yürütülmemelidir. Eğer Türkiye Doğu Türkistan'ın garantörüyse o zaman istikrarlı bir şekilde Doğu Türkistan meselesine el atılmalıdır. Her kriz döneminde Doğu Türkistan için sokaklara çıkıp, söylemlerde bulunup kriz bittikten sonra rafa kaldırılan dosyalar Doğu Türkistan halkının faydasına değildir" dedi.

Bülent Yıldırım, Türkiye'nin bütün İslam dünyası liderlerini toplayarak bir konferans gerçekleştirmesi gerektiğini belirterek, "Çin'in bazı özerk bölgelere verdiği anayasal haklar var. Doğu Türkistan'da anayasaya bu maddenin girmesini istiyoruz. Türkiye'nin Çin Anayasa'sını çok iyi incelemesi gerekiyor burada özerk bölgelere verilen haklar ortadadır. Türkiye sadece Doğu Türkistan'a bu hakların verilmesini sağlamak mecburiyetindedir" diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın bu ay sonunda yapması beklenen Çin ziyaretinin öneminden bahseden Yıldırım, "Bu geziyi önemsiyorum. Bu gezide Çin'in yanlış anlayacağı kavramlar üzerinden değil Doğu Türkistan'ın haklarını koruyacak konuşmalar ve tavırlarla bu gezinin geçmesine inanıyoruz. Bu geziyle ilgili bir takım önerilerimiz olacak. Sadece şu öneri yeter. Sayın cumhurbaşkanımız bütün Doğu Türkistan bölgesine 2 gününü ayırarak mutlaka gezmesi lazım. Türkiye'nin Doğu Türkistan'da mutlaka bir konsolosluk açması lazım. STK'ların oraya gitmesi lazım" ifadesini kullandı.

Haber Ara