Dolar

32,5161

Euro

34,5613

Altın

2.490,38

Bist

9.548,09

YHT'ye saldırı alarmı

7 Haziran seçimi öncesi istihbarat birimlerinin yüksek hızlı trenlere saldırı uyarısında bulunduğu öne sürüldü...

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-06-23 04:53:03

YHT'ye saldırı alarmı

Genel seçimlerde Türkiye genelinde büyük çaplı bir olay yaşanmazken seçimler öncesinde istihbarat birimlerinin demiryollarında Yüksek Hızlı Trenler'e ve istasyonlara karşı saldırı uyarısında bulunduğu öğrenildi.

Türkiye'de yirmi ilde yaşanan büyük elektrik kesintisinin ardından Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Afet ve Acil Durum Yönetim Merkezi tarafından olası riskler ve bu risklere karşı harekat planı hazırladığı ortaya çıktı.

Vatan Gazetesi'nin haberine göre, seçimlerin sabote edilmesine yönelik demiryollarında yaşanacak olağandışı olaylara karşı hazırlanan hakerat planlarına ulaşıldı.

Buna göre, ‘seyir seferdeki trenlere ve sabit demiryolu tesislerine sabotaj düzenlenmesi ve fiziki güvenlik zafiyeti acil durumları(na karşı İçişleri Bakanlığı'na yazı yazılarak tedbirlerin artırılması istendi. Ardından fiziki güvenlik tedbirleri artırıldı. Elektronik güvenlik sistemlerinin aksamaması için uyarılar yapıldı. Kamera izleme merkezlerine personel takviyesi yapıldı. Tüm güvenlik birimlerinin izinleri iptal edildi.

Ayrıca şu uyarılarda bulunuldu:

- Yüksek Hızlı Trenlerde peş peşe iki trafo merkezinden biri devre dışı olursa aynı hatın yükü komşu başka trafo merkezine aktarıcalacak.

- Bu trafo merkezinin de devre dışı kalması durumunda ise bölgede dizel taşımacılığa geçilecek.

- (Siber saldırı halinde) Bant genişliği saldırılarını engelleyici cihaz (DDOS) ve saldırı önleme cihazı (IPS) devreye girecek.

- Uygulama güvenlik duvarları kurulumu yapılacak.

- YHT trafiğinin sağlandığı ETCS sisteminin yazılımına dışarıdan müdahale edilmesi, yazılımın çökmesi halinde arızanın oluş şekline göre öncelikle lokal kumanda masalarından sistem l kullanılacak, mümkün olmaması halinde trenlerin hızı 160, 110 gerektiğinde 50 km/s düşürülerek trafik sağlanacak.

Haber Ara