Dolar

32,5358

Euro

34,9272

Altın

2.439,83

Bist

9.716,77

Yezidi kadınlar IŞİD'e karşı silahlandı

Irak'taki Yezidi kadınlar, IŞİD'e karşı silanlandı. 'Güneşin Kızları Komutanlığı' adlı birlik 420 Yezidi kadından oluşuyor.

9 Yıl Önce Güncellendi

2015-09-10 14:35:47

Yezidi kadınlar IŞİD'e karşı silahlandı

Alınan bilgiye göre, IŞİD'in geçen yıl Musul'un Şengal ilçesi ve çevresine düzenlediği saldırılarda yakınları ölen veya akbaraları örgütçe kaçırılan Yezidi kadınlar, Peşmerge Bakanlığı'na başvururak asker olmak istediklerini bildirdi. Başvuruyu değerlendiren Bakanlık, Irak'taki Yezidi bölgelerin korunması için kadınlardan oluşan bir birliğin kurulmasına karar verdi. Karara göre 18 ila 30 yaş arasındaki Yezidi kadınların başvuruları kabul edildi ve 420 kişilik bir birlik kuruldu.

Üniformalarını teslim alan kadınlar, biran önce askeri eğitimleri alarak IŞİD'e karşı çatışmalarda yer almak istiyor. Peşmerge komutanları, henüz silahları gelmeyen kadınlara şimdilik sporla bedeni zinde tutma, zor arazi şartlarında ilerleme, yakın dövüş ve kendini savunma gibi eğitimler veriyor. Eğitimin ikinci aşamasında kadın asker adaylarına silahlı eğitim verilecek. 

Birlikte IŞİD'den kurtulan kadınlar da var

Güneşin Kızları Komutanlığı'nın kurucusu ve komutanı Hate Hıdır, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen yıl 3 Ağustos'ta IŞİD'in Şengal'e saldırmasıyla büyük bir insani krizin yaşandığını söyledi. Kendisinin de saldırı sırasında 10 gün Şengal Dağı'nda mahsur kaldığını daha sonra açılan koridorla kurtulduğunu belirten Hıdır, o gün kendisi gibi çaresiz kadınları korumaya karar verdiğini ifade etti. 

O dönem yaşanan acı olaylara kendi gözleriyle tanıklık ettiğini ifade eden Hıdır, DAEŞ'in Şengal'e saldırmasının ardından  5 bin 200 Yezidinin Peşmerge olduğunu belirterek, "Kendi toprağımızı ancak biz koruyabiliriz ve uğrunda ölebiliriz. IŞİD'in elinde bir süre esir kalan kızlarımız, çoğu zaman kaçma fırsatları olduğunu ama silah kullanmayı bilmedikleri için kaçamadıklarını söyledi. 10 Yezidi kızın başına bir nöbetçi bırakılıyormuş. O kızlar silahı kullanmayı bilselerdi daha erken kurtulabilirlerdi. Biz bu yüzden kesin kararı verdik, cephede savaşabileceğimiz kadar eğitim almak istiyoruz. Birliğimizin içerisinde IŞİD'in elinden kurtulmayı başaran kızlarımız da var" dedi. 

Hıdır, IŞİD'in saldırıları sırasında birçok insanın gözleri önünde kaçırıldığını hatırlatarak, "Bu acılar gözümün önünde yaşanırken kadınların kendilerini ve ailelerini savunması gerektiğine karar verdim. Kendi toprağımızı ve şerefimizi korumalıyız. Dünyanın her yerinde erkeklerin yapabildiği işleri kadınlar da yapabiliyor" ifadesini kullandı. 

Eğitim tamamlandıktan sonra Şengal'in kurtarılmasında ve korunmasında görev almak istediklerini dile getiren Hıdır, "Birliğimizin adı 'Güneşin Kızları Komutanlığı'dır. Karanlığa gömülen topraklarımızı aydınlatmak istiyoruz, güneş gibi doğmak istiyoruz. Eğitimlerimizi sorunsuz tamamladığımız zaman IŞİDin korkulu rüyası olacağız. Bütün kardeşlerimizin intikamını alacağız" diye konuştu. 

Amcası ve kuzenleri IŞİD'e esir düşen asker adayı Nifa Murat da akrabalarının esir düşmesini içine sindiremediğini, kendini savunamayan binlerce insanın öldürüldüğüne şahit olduğu için Peşmerge olmak istediğini söyledi. 

Esir düşen kız ve kadınlara halini gören herkesin savaşmayı öğrenmesi gerektiğini belirten Murat, "Kendimizi savunabilmeliyiz. Bir daha aynı şeylerin yaşanmaması için elimizden geleni yapmalıyız. Halkımıza yapılanların intikamını alacağız. Kadınların sadece evde yemek yapmadığını herkese göstereceğiz" şeklinde konuştu. 

Musul'un  Yezidi nüfusun yaşadığı Şengal ilçesi 3 Ağustos 2014'te IŞİD'in eline düşmüştü.IŞİD saldırılarından kaçan binlerce Yezidi, Şengal Dağı'na sığınmıştı. Yaklaşık 5 bin Yezidi de örgüt tarafından alıkonulmuştu. Yezidilerin kaçış görüntüleri ve Şengal Dağı'nda mahsur kalması dünyanın dikkatini Irak'taki savaşa ve Yezidi dramına çekmişti. 

Haber Ara