Dolar

32,5750

Euro

34,8856

Altın

2.439,08

Bist

9.645,02

Yeşilliklere anlam katan kent Ordu

Doğası ve gezilecek yerleriyle dikkat çeken Ordu ziyaretçilerine beklediklerinden fazlasını vadediyor

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-01 16:49:21

Yeşilliklere anlam katan kent Ordu

Karadeniz bölgesinin en önemli yerleşim yerlerinden olan Ordu son dönem ulusal ve uluslararası turistlerin ilgi odağı oldu. Kente yolunuz düştüğünde gezebileceğiniz pek çok mekan fark edeceksiniz

BOZTEPE

Ordu'yu ve Karadeniz'in eşsiz güzelliğini kuşbakışı seyretmek için en önemli adres Boztepe'dir. Denizden 450 metre yükseklikte olan Boztepe il merkezine 6 kilometre mesafede olup hem asfalt yolla hem de dilerseniz teleferikle ulaşmak mümkündür. Boztepe'de yeme içme ve dinlenme tesisleri ile ormanlık piknik alanları mevcuttur. Boztepe ayrıca, yamaç paraşütü yapanlar için Türkiye'de en önemli 10 noktadan biri olarak kabul ediliyor.

TAŞBAŞI MAHALLESİ VE TAŞBAŞI KİLİSESİ


Ordu merkezde yer alan Taşbaşı Mahallesi Boztepe'nin eteklerine kurulmuş. Cumhuriyet dönemindeki mübadeleye kadar Ermeni ve Rumların çoğunlukta olduğu bir mahalleymiş. Taşbaşı Mahallesi'nin en önemli yapısı ise Taşbaşı Kilisesi. Bir süre cezaevi olarak da kullanılan kilise 1853 yılında yörede yaşayan Ortodoks Hristiyanlar tarafından yapılmıştır. Doğu-batı yönünde dikdörtgen bazilika planında yapılan yapının arazi konumundan ötürü apsis yönü dayanak duvarları ile güçlendirilmiştir. Kilisenin ibadet mekânı üçer sütunlu iki sıra ile üç nefe ayrılmıştır. En geniş olan ne orta neftir. Naosun (ibadet mekanı) apsise yakın yerinin üzeri çevresinde pencereler sıralanan yüksek yuvarlak kasnaklı bir kubbe ile örtülüdür. Kilisenin duvarları kesme taştır.

KURUL KAYALARI

Ordu merkezden 13 kilometre uzaklıktaki Bayadı Köyü sınırlarında bulunan sivri bir kaya üzerine kurulmuş olan Kurul Kayalıkları ve Kurul Kalesi; 1. dereceden arkeolojik ve doğal sit alanı olan, antik bir yerleşmedir. Burada yapılan kazılarda 250 – 300 adet merdiven gün ışığına çıkarılmıştır. Kazı esnasında bulunan pişmiş topraktan çatı kiremitleri, duvar örgüsü seramik parçaları incelenmiş ve M.Ö. II. ve
I. yüzyılda burada yerleşim yapıldığı tespit edilmiştir. Kurul Kalesi'nde 2 bin 100 yıllık olduğu tahmin edilen, 110 santim yüksekliğinde mermerden yapılmış Ana Tanrıça Kibele heykeli de bulunmuştur. Buradan şehrin ve yaylalarının muhteşem manzarasını doyasıya seyredebilirsiniz.


YASON BURNU VE YASON KİLİSESİ


Perşembe ilçesinin 15 kilometre batısında, Çaytepe köyü sınırları içinde bulunan Yason Burnu, 1. derece arkeolojik, 2.derece doğal SİT alanıdır. Doğal güzelliği ile ziyaretçileri adeta mest ediyor. Gün batımının en güzel seyredildiği yerlerden biri olan Yason Burnu, 1869 yılında yapılan kilisenin onarılarak ziyarete açılması ve aslına uygun çevre düzenlemesi ile turizm cazibe merkezi haline getirilmiştir. Yason Burnu ayrıca, Antik Yunan Troya'sında meşhur kayıp altın postun kaybolduğu yer olarak biliniyor. Bu burunda yer alan kilise de Ortodoksların dünyadaki en önemli 150 kilisesinden biri olarak kabul ediliyor.

OHTAMIŞ ŞELALESİ

Ordu'ya 38 km uzaklıkta Ulubey ilçesi, Ohtamış köyünde bulunan şelale,
Karadeniz'in en büyük şelalesidir. Şelale, 30 metre yükseklikten 90 derecelik bir eğim ile dökülmekte ve düştüğü yerde küçük bir havuz oluşturmaktır. Ordu genelinde 50 şelaleden biri olan Ohtamış Şelalesi, yazın bunaltıcı sıcaklarından kaçıp serinlemek ve tabiatla başbaşa huzurlu bir gün geçirmek isteyenler için mutlaka görülmesi gereken yerlerden.

HOYNAT ADASI

Odu'nun Perşembe ilçesinde bulunan Hoynat Adası, tepeli karabatakların Türkiye'de tek yuva yaptığı önemli tarihi yerlerden biridir. Hoynat Adası'nı eskiden gemicilerin depo ve sığınak olarak kullandıkları tahmin edilmektedir. Hoynat adasında, MÖ 6. yüzyıldan kalma eski bir kale kalıntısı da bulunuyor.

PERŞEMBE YAYLASI

Perşembe Yaylası, Ordu'nun Perşembe ilçe merkezine 17 kilometre uzaklıktadır. 1500 metre rakımlı Perşembe Yaylası, ünlü gezgin Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sinde de adı geçen yayladır. 1991 yılında Bakanlar Kurulu tarafından turizm merkezi ilan edilmiş. Dünya mirası olarak korunması için tescil işlemlerinin hızla sürdüğü Perşembe Yaylası, dinlenmek, piknik yapmak, safari ve yamaç paraşütü gibi aktivitelerin yapılabileceği eşsiz bir cennet.

Haber Ara