Dolar

32,5561

Euro

34,8998

Altın

2.437,16

Bist

9.645,02

Yeşilin her tonu Sapanca'da

Sapanca: Adapazarı'na bağlı, gölü ile ünlü olan ve dereleri, içme suyu havzası ve ormanlarıyla son yıllarda gelişen bir turizm noktası olan Sapanca; konumu ile pek çok büyük şehre de oldukça yakın.

4 Yıl Önce Güncellendi

2020-04-03 10:26:21

Yeşilin her tonu Sapanca'da

 Son yıllarda özellikle büyükşehirlerin karmaşasından, hafta sonu gibi kısa bir sürede de olsa uzaklaşmak isteyenler tercih ettiği Sapanca Gölü ve çevresinde konaklama tesislerinin sayısı giderek artıyor. Sapanca gölünü hafta sonu stresten uzaklaşmak için en çok tercih edilen yerlerden birtanesi

İsterseniz göl kıyısında, merkezde ya da biraz daha yükseklerde ve muhteşem bir göl manzarasına hâkim bir Sapanca oteli tercih edebilirsiniz. Bize kalırsa oteliniz biraz daha yükseklerde, güzel bir manzaraya hâkim konumda olsun. Sapanca otelleri genellikle küçük ve butik otel tarzında hizmet veriyorlar. Yılın her dönemi hizmete açık olan oteller, oda kahvaltı veya yarım pansiyon olarak çalışıyor.
Sapanca'daki otellerin işletmecileri genellikle beldede yaşayan halk. Dolayısıyla oldukça samimi ve güler yüzlüler. Çalışanlar ve işletmeciler size sorunsuz ve huzurlu bir tatil yaşatmak için ellerinden geleni yapıyorlar.
Sapanca otellerinin fiyatları ise genellikle uygun. Yılın her dönemi açık olduklarından dönemsel fiyat farklılıkları da yok. Hemen herkesin bütçesine hitap eden fiyat seçenekleri var.

Sapanca'da Gezilecek Yerler

Sapanca'ya geldiğinizde öncelikle Sapanca Gölü'nü görmelisiniz. Göl çevresinde güzel bir yürüyüş yapabilirsiniz, yeşillikleri ve doğanın çeşitliliğini seyredebilirsiniz. Sapanca merkezde bulunan ve Osmanlılardan kalan tarihi cami, han ve hamamları gezebilirsiniz. Rahime Sultan Camii ve tuğrasını görebilirsiniz. Kanuni Sultan Süleyman'ın veziri Rüstem Paşa adına yaptırılan Rüstem Paşa Camisi'ni görebilirsiniz. Merkezdeki Hükümet Konağı'nın önünde Bizans Dönemi'nden kalan lahitler sergileniyor, onları görebilirsiniz. Ayrıca Sapanca merkezde 1800'lü yıllardan kalma 60 kadar tarihi özellikte ev bulunuyor. Bu müze evleri görebilirsiniz.

Sapanca merkezde gezebilir, çarşıya gidebilirsiniz. İlçe merkezinde Mimar Sinan tarafından yapılan ve Vecihi Kemeri olarak bilinen kemeri görebilirsiniz. Sapanca'nın güzel ve şirin köylerinden biri olan Maşukiye'ye gidebilirsiniz. İsmiyle müsemma olarak siz de gördüğünüz güzelliklere âşık olabilirsiniz. Eğer kış mevsiminde bölgeye geldiyseniz Kartepe'ye gidebilirsiniz. Bembeyaz örtüyle kaplanmış doğayı seyredebilir ve kayak yapabilirsiniz.

Sapanca'ya yakın mesafede bulunan Derbent beldesine gidebilirsiniz. Burası da en az Sapanca kadar doğal güzellikleri ile ünlü ve büyüleyici bir belde. Sapanca'da göl kıyısında bulunan Kırkpınar beldesine gidebilirsiniz. Burası da en az diğer beldeler kadar güzel ve etkileyici bir doğaya sahip. Sapanca'ya bağlı olan ve İstanbuldere olarak bilinen bölgeye gidebilirsiniz. Burası da kuş sesleri arasında huzurlu ve dingin zaman geçirmeniz için adeta özel olarak tasarlanmış gibi. Doğanın içinde, tüm yorgunluğunuzu atabilirsiniz. 

Sapanca'da Ne Yapılır

Sapanca'ya geldiğinizde öncelikle göl kenarında güzel bir sabah yürüyüşü yapmalısınız. İsterseniz bisiklete de binebilirsiniz. Muhteşem güzellikteki göl manzarası ve doğanın içinde, bol oksijenli bir sabah yürüyüşü kendinizi iyi hissettirecektir. Sonrasında isterseniz göl kıyısındaki tesislerde isterseniz de konakladığınız otelde güzel bir kahvaltıyla güne başlayabilirsiniz.

Gün içinde Sapanca merkezde bir keşif turuna çıkabilirsiniz. Sapanca sokaklarında ve çarşısında gezebilir ve alışveriş yapabilirsiniz. Bol bol fotoğraf çekmeyi de unutmayın.

Sapanca'daki tarihi kalıntıları ve eserleri ziyaret edebilirsiniz. Bizans döneminden kalma lahitleri ve mezar taşlarını görebilirsiniz. Mimar Sinan tarafından yapıldığı söylenen Vecihi Kapısı olarak adlandırılmış kemeri görebilirsiniz. Rüstem Paşa ve Rahime Sultan Camileri'ni görebilirsiniz.

Eğer su sporları tutkunuysanız Sapanca Gölü pek çok farklı su sporu için uygun koşullar sağlıyor. Su kayağı, kano, katamaran ve rüzgâr sörfü gibi farklı aktiviteleri deneyebilirsiniz. Maşukiye, Derbent ve Kırkpınar gibi doğa harikası diğer bölgelere gidebilirsiniz. İsterseniz burada da doğa yürüyüşü, bisiklet turu ya da piknik gibi aktiviteler planlayabilirsiniz. Kayık ya da deniz bisikleti kiralayabilirsiniz. Eğer kış mevsiminde geldiyseniz Kartepe'ye de gidebilirsiniz. Kayak yapmak ve bembeyaz doğada vakit geçirmek eğlenceli olacaktır. Sapanca Gölü kenarında veya Maşukiye'de güzel bir alabalık ziyafeti yaşayabilirsiniz. Alabalığın her türlüsünü buradaki tesislerde bulabilirsiniz.

Sapanca'da Nerede Yenir

Turistik özellikte bir belde olan Sapanca'da yemek için de pek çok alternatifiniz var. Sapanca ve Maşukiye dendiğinde aklımıza ilk gelen şey alabalık. Hatta bu bölgeye Alabalık Vadisi de deniyormuş.
Özellikle göl kenarındaki yerlerde çok sayıda alabalık çiftliği bulunuyor. Buralarda alabalığın hemen her türlüsünü yiyebiliyorsunuz. İsterseniz kiremitte, tavada ya da ızgarada alabalık servis ediliyor.
Bunun dışında bölgeye özgü yöresel lezzetleri de bulabilirsiniz Sapanca'da. Yöresel mutfakta genellikle sebze yemekleri ağırlıkta. Yöre yemeklerinin en bilinenleri mısır ekmeği, lahana sarması, cevizli fasulye, cevizli pekmezli lokum, yeşil fasulye turşusu gibi değişik lezzetler. Gittiğinizde mutlaka denemelisiniz.
Bölgede yer altı suları da oldukça zengin. Gittiğinizde mutlaka göreceksiniz. İsterseniz kaynak sularının çıktıkları yerlere yakın olan yerlerde tadabilirsiniz.
İsterseniz fast food restoranları, ızgara et çeşitleri, pide, kebap, lahmacun gibi lezzetleri yapan restoranlar da bulabilirsiniz.

Haber Ara