Dolar

32,3639

Euro

35,0278

Altın

2.323,60

Bist

9.079,97

Yeryüzü Doktorları, çocuklarda beslenme sorununa dikkati çekti

Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Yahyahan Güney:- 'Dernek, faaliyetleri esnasında savaşların, kıtlıkların, problemlerin olduğu coğrafyalarda yenidoğanlarda, hamilelerde ve özellikle çocukluk çağında beslenmeyle ilgili ciddi problemler gördü'- 'Bu problemler sebebiyle de bu alana odaklanmış olarak beslenme sağlığı projelerini gerçekleştirdi. Nijer'de, Somali'de, Çad'da ve bir

5 Yıl Önce Güncellendi

2019-05-15 20:19:41

Yeryüzü Doktorları, çocuklarda beslenme sorununa dikkati çekti
Yeryüzü Doktorları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzman Doktor Yahyahan Güney, savaşların, kıtlıkların, problemlerin olduğu coğrafyalarda yenidoğanlarda, hamilelerde ve özellikle çocukluk çağında beslenmeyle ilgili ciddi problemler görüldüğünü belirterek, bu alana odaklanarak beslenme sağlığı projeleri gerçekleştirdiklerini söyledi.

Güney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dernek üyesi doktor, hemşire, diş hekimi, eczacı ve sağlık çalışanlarının 50'ye yakın ülkede birçok yaraya merhem olduğunu aktardı.

Derneğin yaklaşık 20 yıldır faaliyet gösterdiğini belirten Güney, "Dernek, faaliyetleri esnasında savaşların, kıtlıkların, problemlerin olduğu coğrafyalarda yenidoğanlarda, hamilelerde ve özellikle çocukluk çağında beslenmeyle ilgili ciddi problemler gördü. Bu problemler sebebiyle de bu alana odaklanmış olarak beslenme sağlığı projelerini gerçekleştirdi. Nijer'de, Somali'de, Çad'da ve birçok farklı ülkede beslenme sağlığı merkezleri açarak beslenme sağlığını destekleyecek kurban faaliyetleri, ramazanda kumanyalar ve benzeri faaliyetleri yapıyor." diye konuştu.

Profesyonel beslenme sağlığı projesi içine girdiklerini dile getiren Güney, derneğin, bazı ülkelerde gelişme geriliği olan ve çocukluk çağında iyi beslenememesi nedeniyle sağlık sorunu yaşayan çocuklara tıbbi beslenme tedavileri uyguladığını kaydetti.

Güney, bebek ve çocuklardaki beslenme probleminin "şiddetli beslenme yetersizlikleri" ve "orta ölçekli beslenme yetersizlikleri" diye iki kategoride değerlendirildiğini anlatarak, şöyle devam etti:

"Kıtlığın, savaşın ya da problemin olduğu yerde sosyal çalışmacı arkadaşlar bu aileleri ve çocukları buluyor. Bunları kendi merkezlerimizde tedavi paketleri şeklinde tedavi programlarına alıyorlar. Hekimler ve sağlık çalışanları baş çevrelerini, boylarını, kilolarını ölçüyor ve çocukların gelişimlerini takip ediyor. Ardından herhangi bir hastalığı varsa hastalıklarla ilgili tedaviler yapılıyor, aileler bilgilendiriliyor. O ülkede aşı programı varsa programa çocuklar dahil ediliyor. Arkasından da düzenli aralıklarla nörolojik gelişimleri, baş, boyun çevresi gelişimleri takip ediliyor ve normal erişkinlerle aynı kabul edilebilir seviyelere ulaşınca çocuklar programdan çıkarılıyor. Bu şekilde binlerce çocuğu tedavi programlarımıza aldık ve başarıyla tedavilerine vesile olduk."

Dünyadaki açlık gerçeğini göz ardı etmek yerine onunla mücadele etmeye kararlı olduklarını anlatan Güney, "Yemen'de 4, Çad'da 1 beslenme sağlığı merkezimiz çalışmalarına devam ediyor. Ancak bu noktada bağışçılarımızın desteğine ihtiyaç duyuyoruz. Bu amaçla 'Hayat çok ucuz' isimli kampanyamızı başlattık ve 280 liraya gerçekleştirebildiğimiz tıbbi beslenme tedavileriyle belki de açlıktan ölüme giden yolda olan insanların hayatını kurtarmanın mümkün olduğunu ifade ediyoruz." ifadelerini kullandı.

VİDEO HABER

İsrail'in Gazze'de bir vahşeti daha görüntülendi!

Haber Ara