Dolar

32,5004

Euro

34,6901

Altın

2.496,45

Bist

9.693,46

Yerli yolcu uçağı için harekete geçildi

Yerli savaş uçağı projesinden sonra şimdi de yerli yolcu uçağı için Başbakan'ın talimatıyla düğmeye basıldı.

10 Yıl Önce Güncellendi

2015-05-27 08:50:29

Yerli yolcu uçağı için harekete geçildi

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daha önce gündeme getirdiği uçağın, bölgesel uçuşlarda kullanılması planlanıyor.

Başbakan Davutoğlu'nun, bugün yapacağı tanıtım programında uçağın özelliklerini, nasıl bir tasarıma sahip olacağı, kapasitesi ve kimin üreteceğine dair önemli bilgileri paylaşması bekleniyor.

Kısa süre önce gündeme gelen uçağı Sierra Nevada Corporation'ın sahibi olan Fatih ve Eren Özmen çiftinin üreteceği gündeme gelmişti.

 Başkakan, Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen tanıtım toplantısında yerli yolcu uçağı projesi ile ilgili ilk bilgileri verdi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun daha önce gündeme getirdiği tamamen Türk mühendisler tarafından geliştirilecek olan yolcu uçağı 70 kişi kapasiteli olacak ve bölgesel uçuşlarda kullanılacak.

HAVALİMANI SAYISINI 55'E ÇIKARDIK

Tanıtım toplantısında konuşan Başbakan Davutoğlu, 2002 yılından bu yana ilk defa AK Parti'nin yerli uçakla ilgili adımlar attığını belirterek, ''Dün başka bir gurur yaşadık. Hakkari Yüksekova Havaalanı'nı açtık. Bu havaalanı ile birlikte havalimanı sayımızı da 55'e çıkarttık. Terör örgütünün onca baskısına rağmen güçlü bir irade ile bu havalimanını yapmamız da ayrıca bir öneme sahip. Biz bir karar aldık mı karşımıza kim çıkarsa çıksın hepsini aşar kararımızı mutlak şekilde uygularız. Hiçbir şey aldığımız kararı durduramaz.'' dedi.

OLAĞANÜSTÜ ATILIM İÇİNE GİRDİK

''AK Parti iktidarları döneminde, Sayın Cumhurbaşkanımızın başbakanlığı döneminde, Türk havacılık sektörü olağanüstü bir atılım içine girdi.'' diyerek sözlerine devam eden Davutoğlu,

''Dünyada yılda yüzde 5 büyüyen sektör, Türkiye'de yüzde 15 büyüdü. Türk Hava Yolları dünyanın en önemli markaları haline geldi. İç hat yolcuları 2002'de 9 milyonken, bugün 85 milyon. Yine yurt dışı toplam yolcu yılda 34 milyonken, şimdi 166 milyon. Dünyanın en büyük havalimanını İstanbul'da inşa etmek için 2013'te harekete geçtik. 2003'te bir hava yolu şirketi, Türk Hava Yolları iç hatlarda 2 merkezden 26 noktaya sefer yaparken, bugün 6 hava yolu şirketi 7 merkezden 55 noktaya seyahat eder durumda'' diye konuştu.

10 MİLYON KİŞİ İLK DEFA VERDİ

''Nerede bir havalimanı varsa, Türk havayolu firmaları oraya inecek.'' diyen Davutoğlu, ''Artık Türkiye bölgesel düşünen değil küresel düşünen bir ülke. Bu küresellik içinde hak ettiğimiz yeri alacağız. Son 12 yıl içinde 10 milyon vatandaşımız ilk defa uçağa binmenin heyecanını yaşadı. 100 kilometrelik daire içinde tek bir vatandaşımız havayoluna ulaşma imkanından marum kalmayacak.'' dedi.

EĞER AK PARTİ OLMASAYDI...

Milli uçak yapımımda 1944'den bu yana çok şey kaybedildiğini aynı kayıpların savunma sanayi içinde geçerli olduğunu söyleyen Davutoğlu, ''Savunma Sanayide bugün yerli kullanım yüzde 50'lileri aştı. Bir zamanlar kapatılan ROKETSAN bugün küresel piyasada önemli bir yer edindi. Eğer AK Parti olmasaydı şu an geliştirilmiş bir çok şey durdurulmuş olacaktı.'' dedi.

2023'E KADAR UÇURACAĞIZ

Başbakan Davutoğlu, "Savunma Sanayi İcra Komitelerinde ele aldığımız hususlar bağlamında önümüzdeki dönemde de inşallah milli muharip uçağımızı 2023'e kadar Türk semalarında uçurmuş olacağız. Tasarım için gerekli yetkilendirmeler verildi. Füze savunma sanayi konusunda, milli kapasiteyi artırıcı her türlü tedbir alınacak. Türkiye kendi savunması için neye ihtiyaç hissediyorsa, kendi mühendisleri, kendi sermayesi, kendi emeği, en önemlisi kendi iradesiyle hayata geçirecek. Bundan kimsenin şüphesi olmamalıdır. Bu çerçevede çok önemli bir atılım, tabiri caizse paradigmayı, oyunu, akış seyrini değiştirecek önemli bir kararı almamız gerekiyordu. Bu da milli bölgesel uçak yapımı" dedi.

Türkiye yerli yolcu uçağında ilk adımı TRJ 328 ile atacak. Halen çeşitli ülkelerde kullanımda olan 32 kişilik bir uçak modernize edilerek jet motorlu modeli TRJ-328, pervaneli turboprop modeli T-328 adıyla Türkiye'de üretilecek.

Daha sonraki aşamada üretilecek olan TRJ628 ise tepeden tırnağa tamamen Türk mühendisliğinin eseri olacak.

Dünyada büyük yankı uyandıracak olan yüzde 100 Türk uçağı 70 kişilik kapasitesi ile havacılığı bambaşka boyuta taşıyacak. En son teknolojinin kullanılacağı bu uçak inişe uygun olmayan yerlere de iniş sağlayabilecek. Bu uçak ile göklerdeki milli çağın başlangıcı olacak.

Yerli yolcu uçağı projesi kapsamında 32 kişilik uçağın alt sistemlerinin üretimi savunma sanayi şirketlerinden STM önderliğinde, TAI, Aselsan , TEI, Havelsan, THY Teknik, Alp Havacılık, Kale Havacılık, TCI, TSI ve diğer şirketler tarafından yapılacak.

32 kişilik jet motorlu TRJ-328'in hızı 750 kilometre, menzili 3,720 kilometre olacak ve uçak 1,400 metrelik kısa pistlerden kalkabilecek. Uçağın turboprop modeli ise 620 kilometre hıza ve 1,850 kilometre menzile sahip olacak. Uçaklar ambulans, deniz karakol uçağı, askeri nakliye, istihbarat uçağı olarak da görev alabilecek.

Haber Ara